MotoNews.pl

Wloty powietrza + rura prowadzaca do filtra powietrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
nie wiem czy ktos o tym kiedys myslal ale ostatnio gdy sprawdzalem filtr to mnie cos takiego naszlo, jakie beda efekty tego ze z wlotu powietrza na masce poprowadze rure do tej rury ktora wychodzi z filtra powietrza, jakie beda tego rezultaty? silnik dostanie duza porcje zimnego powietrza i co dalej ? ; o

ano dostanie więcej powietrza. Jak sprawisz, żeby dostawało więcej benzyny (przestroić gaźnik tsza , to powinieneś zauważyć poprawę.

ale jesli masz LPG, to tego nie rob!!!!

Jesli LPG to nie ruszac dolotu.
Jelsi benzyna, to mozna wstawic, z tym ze w 2107 ja polecam zrobienie rury w kierunku chlodnicy - pomiedzy chlodnica, a bodajze reflektorem jest fajna dziurka, w ktora mozna przystawic sporej srednicy rurke.
Ja cos takiego zrobilem kiedys u siebie na starym gazniku(oryginale) - zwykla taka papierowo aluminiowa rura z poldoneza(albo z fiata- ze zlomowego auta wziolem) zalozylem na dolocik, i pociagnolem wlasnie w to miejsce(opisane wyzej)
Moje odczucia byly takie ze auto lepiej zaczynalo sie rozpedzac - nie wiem na ile je wtedy mocniej cisnolem niz zwykle, ale uwazam ze to jednak pomoze troche.
Co do paliwa, a raczej wiekszej jego ilosci to OK - cos w tym jest, ale pamietajmy - nie tylko wiecej powietrza, ale i zimniejsze jest lepsze.
Prosta sprawa - tu chodzi tylko o tlen, porownajcie sobie np. podtlenek azotu - instalacja tzw. sucha. Silnik dostaje wiecej tlenu, a moze co wazniejsze tlen ma nizsza temperature, ale paliwa tyle samo - a jednak lepiej silnik chodzi.(sprawniej-fizycznie)

czemu jak mam lpg to nie moge sobie tego zamontowac?!?!

Bo silnik będzie gasł podczas jazdy na luzie.

jakto? przeciez teraz rura jest pod maska, to az takie ma znacenie to ze ta rure wyprowadze przed maske? zeby dolatywalo zimne powietrze?

Chodzi o to,ze na gazie tego powietrza bedzie po prostu za duzo!

gaz jest b. wrazliwy na ilosc powietrza. Nawet szparka pod gaznikiem mu przeszkadza....
a tu bedzie szedl dodmuch zbyt "wprost" na gazie warto dac przedluzke, ale skierowac ja do tylu.

Czy Wy w Ładnych też macie termostaty powietrza, które przestawiają się zależnie od temperatury i raz biorą ciepłe (znad kol.wydechowego) a raz zimne powietrze? Tak z ciekawości pytam, bo w Poldkach pierwszą rzeczą po zainstalowaniu LPG jest zablokowanie w/w termostatu na zimne powietrze....

Tak więc, jak powiedzieli moi przedmówcy - przy LPG nie ma co kombinować specjalnie. Złapać jak najzimniejsze powietrze co najwyżej, ale rurę ustawić tak, żeby nie było "dodatkowego" wtłaczania powietrza...

czyli jakbym mial to zrobione ale jezdzil na benzynie to by bylo ok? i przy przelaczaniu na lpg bym musial jedynie zatykac to;D

Cytat:
2005-04-15 00:45:07, Makaveli pisze:
Czy Wy w Ładnych też macie termostaty powietrza, które przestawiają się zależnie od temperatury i raz biorą ciepłe (znad kol.wydechowego) a raz zimne powietrze?

nie wiem jak samara, ale ja w 07 mialem wajche reczna. Nawet nie popsulem
a pierwsza rzecza bylo wywalenie rory papierowej znad kolektora. Nawet jej ne tknalem. Mulem silnik karcheren i gdzies se poszla.

Cytat:
Czy Wy w Ładnych też macie termostaty powietrza,

2109 ma, 2108 nie

Cytat:
2005-04-15 11:39:20, kangurek pisze:
czyli jakbym mial to zrobione ale jezdzil na benzynie to by bylo ok? i przy przelaczaniu na lpg bym musial jedynie zatykac to;D

Na benzynie ok. Po prostu chlodniejsze powietrze sprawia, ze silnik ma wiekszosc sprawnosc. A na LPG tez przeciez nie mozesz tej rurki definitywnie zatkac. Mozesz ja na przyklad odlaczyc i na gazie jezdzic bez rurki (albo ja zagiac).

Cytat:
Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

Czy Wy w Ładnych też macie termostaty powietrza,

--------------------------------------------------------------------------------

2109 ma, 2108 nie

Kubik nie wiem gdzie znalazłeś tą informację, ale jest ona nie prawdziwa. W 2108 jest termostat na wlocie powietrza i przestawia on przepustnicę w zależności od temperatury zasysanego powietrza! Ja mam rurę ciepłego powietrza i jeżdże na gazie i jakoś nie zauważyłem pogorszenia pracy silnika. Rozmawiałem kiedyś z p. inż. Janem Czechem na ten temat i powiedział, że im powietrze zimniejsze tym lepiej!

mechanior masz taka rurke wyprowadzona na zewnatrz? aby powietrze wpadalo do srodka ?

Dorobiłem przystawkę wlotu z nad chłodnicy, ale jeszcze nie podłączyłem. W 2107 widziałem, że chłopaki mieli pociągnięte wloty z okolic reflektora.

Cytat:
im powietrze zimniejsze tym lepiej!

a bo gestsze!

A w 2107 jest taka dziura obok silnika wycieraczek lampy - reszta Fleszer juz o niej mowil. Jest owalna i ma scrednice mniej wiecej rury od poloneza (akurat tej pasuje dlugosc)

Zaciekawiło mnie z tą rurą, sprawdze to.
Testowalem obudowe filtru powietrza 2107 z odkreconym tym plastikowym pudełkiem, pogorszenie osiągów. Obudowa od 2106, 2 wloty otwarte, pogorszenie. Dodatkowe dziury w obudowie, porażka. Najlepiej jest jak teraz mam, obudowa od 2106 i jeden wlot, drugi zatkany.

Zaciekawiło mnie z tą rurą, sprawdze to.
Testowalem obudowe filtru powietrza 2107 z odkreconym tym plastikowym pudełkiem, pogorszenie osiągów. Obudowa od 2106, 2 wloty otwarte, pogorszenie. Dodatkowe dziury w obudowie, porażka. Najlepiej jest jak teraz mam, obudowa od 2106 i jeden wlot, drugi zatkany.