MotoNews.pl

Ile moze kosztowac przglad w serwisie BMW?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, moze sie ktos orientuje ile moze kosztowac taki ogolny przeglad samochodu z podlaczeniem do komputera w serwisie BMW?, wybieram sie w dluzsza trase i chcialbym miec pewnosc ze moja Becia nie zrobi mi zadnej niespodzianki po drodze...

Tak osobiscie to nie traktowal bym serwisu tak wiarygodnie i ze jak zrobisz tam przeglad to bedzie super, no ale jak uwazasz.
Mysle ze sam przeglad bedzie kosztowac ok 250zł, ale komputer az tak wiele Ci nie powie moim zdaniem, jak jedziesz w trase to jedz do jakiejs stacji diagnostycznej, daj w łape 20zł i niech Ci sprawdzą dokładnie autko na szarpakach i czy coś nie cieknie.

Witam. Za sam przegląd zawieszenia krzykneli mi 120zl.

Jesli chodzi o samo zawieszeie to wystarczy pojechac do normalnego zakladu diagnostycznego lub warsztatu. Ja tam zaplacilem 15zl na szarpakach i juz bylo wiadomo o co chodzi z moim zawieszeniem.

Pozdrawiam

Cytat:
2005-04-15 00:25:27, Aldik pisze:
Tak osobiscie to nie traktowal bym serwisu tak wiarygodnie i ze jak zrobisz tam przeglad to bedzie super, no ale jak uwazasz. Mysle ze sam przeglad bedzie kosztowac ok 250zł, ale komputer az tak wiele Ci nie powie moim zdaniem, jak jedziesz w trase to jedz do jakiejs stacji diagnostycznej, daj w łape 20zł i niech Ci sprawdzą dokładnie autko na szarpakach i czy coś nie cieknie.

No nie wiem, nie wiem Aldik czy za sam przegląd w ASO wyrobisz się w tych 250 zł.
Jakieś trzy tygodnie temu właśnie oddałem samochód na przegląd do zanjomka, ale nie do ASO. Wymienił:
1. Olej Mobil półsyntetyczny;
2. Filtry oleju, powietrza,
3. Napełnił klimę;
4. Klocki przód + regulacja hamulca ręcznego,
5. Wymiana filtra przeciwpyłkowego
- zapłaciłem 270 zł za wszystko wraz z robocizną.
I nie wydaje mnie się że ASO skasuje tylko 250.

Pozdrawiam.

Cóż, dzwoniłem do Opolskiego BMW Service, taki sobie całkiem dobry warsztat, który obsługuje tylko BMW i pytałem o podłączenie pod komputer. Powiedzieli mi, że komputer wykaże tylko rzeczy związane z elektryką (zapłon, świeczki, przewody, kopułka i palec, przepływomierz itp.) - samo podłączenie 80 zł (ale ma się przynajmniej pewność co jest do zrobienia a nie u jakichś znachorów na słuch - pół auta Ci wymnienią).

Cytat:
2005-04-15 09:14:51, cjanek pisze:
No nie wiem, nie wiem Aldik czy za sam przegląd w ASO wyrobisz się w tych 250 zł. Jakieś trzy tygodnie temu właśnie oddałem samochód na przegląd do zanjomka, ale nie do ASO. Wymienił: 1. Olej Mobil półsyntetyczny; 2. Filtry oleju, powietrza, 3. Napełnił klimę; 4. Klocki przód + regulacja hamulca ręcznego, 5. Wymiana filtra przeciwpyłkowego - zapłaciłem 270 zł za wszystko wraz z robocizną. I nie wydaje mnie się że ASO skasuje tylko 250. Pozdrawiam.

sam olej kosztuje ze 130 zl + filtr przeciwpylkowy 60-80, filtr oleju i powietrza 30+30zl, nie mowiac o klockach i napelnianiu klimy. ten koles chyba byl do tylu z kasa. a jak nie to podaj ceny tych czesci jak mozesz bo to bardzo tanio te 270 zl

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-04-15 11:12:38 ]

Cytat:
2005-04-15 09:14:51, cjanek pisze:
No nie wiem, nie wiem Aldik czy za sam przegląd w ASO wyrobisz się w tych 250 zł. Jakieś trzy tygodnie temu właśnie oddałem samochód na przegląd do zanjomka, ale nie do ASO. Wymienił: 1. Olej Mobil półsyntetyczny; 2. Filtry oleju, powietrza, 3. Napełnił klimę; 4. Klocki przód + regulacja hamulca ręcznego, 5. Wymiana filtra przeciwpyłkowego - zapłaciłem 270 zł za wszystko wraz z robocizną. I nie wydaje mnie się że ASO skasuje tylko 250. Pozdrawiam.

Ale miałem na myśli podłączenie pod komputer i ogólne sprawdzenie stanu technicznego, za to 1wsze kiedyś się pytałem i powiedzili mi 250zł - nie mam tutaj na myśli wymiany jakiś podzespołów ale samo sprawdzenie co trzeba zrobić.
Jeżeli chodzi o wymiane np oleju to w serwisie kosztuje coś ok 65zł plus olej oczywiście

pamiętaj ze warsztat ze znaczkiem BMW nie jest gwarancją jakosci w jeleniej w "serwisie" pracują klienci którym mojej beci nie dałbym dotknąć a i te śmieszne ceny

Cytat:
2005-04-15 00:06:34, lind pisze:
Witam, moze sie ktos orientuje ile moze kosztowac taki ogolny przeglad samochodu z podlaczeniem do komputera w serwisie BMW?, wybieram sie w dluzsza trase i chcialbym miec pewnosc ze moja Becia nie zrobi mi zadnej niespodzianki po drodze...

jeżeli czytasz czasopisma motoryzacyjne, to powinienes wiedzieć, że serwis BMW jest jednym z gorszych,a Mecedesa wypadł chyba najgorzej. Nie pamiętam w jakiej gazecie to było napisane... podjechali do serwisu BMW E30 lub E36 to w którymś serwisie nawet nie wiedzieli czy tam jest pasek czy łańcuszek rozrządu i wogóle dali tam mnóstwo różnych śmiesznych przykładów...pzdr

[ wiadomość edytowana przez: jeztom dnia 2005-04-15 11:43:08 ]

Ceny w ASO BMW w Warszawie (Bawaria Motors dawniej Smorawiński):
- serwis olejowy: 4 litry oleju Castrol 335 pln, filtr oleju 44 pln, filtr / wegie 145 pln, robocizna 100 pln.
- diagnostyka (podłączenie do komputera) 244 pln
Ceny brutto.
Co do jakości usług nie mam żadnych zastrzeżeń i napewno nie oddałbym auta na przegląd do warsztatu "pana Kazia"; tylko ASO BMW.

wyjątki potwierdzają regułę. Ale na poważnie, to ja z takimi rzeczami napewno bym nie odwiedził ASO. Bo takie wymiany okresowe i diagnostyka to nie jest żadne "czary-mary" nawet dla "fachowców". A różnicę wlałbym do baku i jeszcze bym sie nawalił z kumplami i byłoby fajnie...

[ wiadomość edytowana przez: jeztom dnia 2005-04-15 12:30:39 ]

Cytat:
2005-04-15 11:11:44, tolo84 pisze:
sam olej kosztuje ze 130 zl + filtr przeciwpylkowy 60-80, filtr oleju i powietrza 30+30zl, nie mowiac o klockach i napelnianiu klimy. ten koles chyba byl do tylu z kasa. a jak nie to podaj ceny tych czesci jak mozesz bo to bardzo tanio te 270 zl [ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-04-15 11:12:38 ]

Otóż sprawa przedstawia się następująco:
koleś - mechanik - który robił mi przegląd w samochodzie to mój kumpel. I ma on zniżki jeśli chodzi o części samochodowe, widocznie dlatego tak tanio.
Mówiąc szczerze to byłem przygotowany na jakieś 500/600 zł.
A napewno na tym nic nie stracił.

Pozdro.

Cytat:
ja z takimi rzeczami napewno bym nie odwiedził ASO. Bo takie wymiany okresowe i diagnostyka to nie jest żadne "czary-mary" nawet dla "fachowców".

W E30 to nie jest "czary - mary" i większość "fachowców" poradzi sobie, gdybym jeździł starszym modelem BMW też bym nie serwisował w ASO bo koszty serwisu byłyby wyższe niż wartość auta . Jeśli chodzi o sprawdzenie stanu zawieszenia czy wycieków to nawet lepiej podjechać na jakąś stację kontroli pojazdów ( szybciej i taniej), ale większe naprawy i wymiany tylko w ASO - mam pewność że jest zrobione to za co płacę przez specjalistów, a że ceny wysokie - za jakość zawsze trzeba zapłacić zgodnie z hasłem BMW - Bedziesz Miał Wydatki . Gdybym chciał oszczędzać to jeździłbym jakimś koreańskim albo rumuńskim wynalazkiem i serwisował w garażu pana Kazia.
Poza tym niewielu "fachowców" podejmie się wogóle dotknięcia np E60 czy E90 itp.
Nawet w warszawckim Carmanie nikt nie chciał się dotknąć do E46 , bo się bali że więcej zepsują niż naprawią; i nie każdy warsztat ma komputer żeby podpiąć nowsze modele BMW.

Cytat:
2005-04-15 13:29:47, M4 pisze:
W E30 to nie jest "czary - mary" i większość "fachowców" poradzi sobie, gdybym jeździł starszym modelem BMW też bym nie serwisował w ASO bo koszty serwisu byłyby wyższe niż wartość auta .

Teraz to żes mi do..bał
Cytat:

Poza tym niewielu "fachowców" podejmie się wogóle dotknięcia np E60 czy E90 itp.

autor wątku nie jeździ E60 czy E90 tylko E36, i z E36 tez bym nie pojechał na takie rzeczy co pisałem do ASO. Pamiętaj piszemy o E36. A co do E60 czy E90 to i w ASO popuszczaja pewnie ze strachu jak je widza u siebie...a do ASO z takimi furami bym jeździł napewno bo nikt inny nie będzie chcieć(zazwyczaj) no i gwarancje, późniejsze upusty itp itd. pozdrawiam

jezeli ktos płaci za wymiane oleju i 2 filtrówo ktore mozna o połowe kupic taniej w sklepie jeszcze 100 zł to nie skomentuje tego

Cytat:
jezeli ktos płaci za wymiane oleju i 2 filtrówo ktore mozna o połowe kupic taniej w sklepie jeszcze 100 zł to nie skomentuje tego

Stać mnie

Nie oszczędzam na samochodach i nie muszę się martwić przed wyjazdem w trase czy mi nie nawali po drodze.

Cytat:
2005-04-15 14:10:20, M4 pisze:
Stać mnie

eeeeeeee to jeżeli taka mowa to trzeba było odrazu, duża część ludzi na tym forum jeździ samochodami kilkunastoletnimi, ostatnie pieniądze wydaja na np E36 czy E34 czy tak ja E30. Musisz takich ludzi zrozumieć, ludzi nie stać na ASO BMW, a tych co stać to tam jeżdżą. Proste. I tylko mi nie pisz że jak nie stać to po co kupywać BMW... serwis DAEWOO nie jest wiele tańszy...

Cytat:
I tylko mi nie pisz że jak nie stać to po co kupywać BMW... serwis DAEWOO nie jest wiele tańszy...

Mając do wyboru zadbaną E30 i jakiegoś lanosa czy matiza, nawet serwisowanego i zadbanego nie wahałbym się ani sekundy i wybrał BMW, bo BMW to BMW i żaden inny.

Cytat:
2005-04-15 14:24:07, M4 pisze:
Mając do wyboru zadbaną E30 i jakiegoś lanosa czy matiza, nawet serwisowanego i zadbanego nie wahałbym się ani sekundy i wybrał BMW, bo BMW to BMW i żaden inny.

tak mi(nam) mów

PS: Politycznie to ująłeś... (może jesteś)