MotoNews.pl
3 Homologacja klatki- naklejka!!!!!!!!!!!!!!!!1 (91962/0)

Homologacja klatki- naklejka!!!!!!!!!!!!!!!!1

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam potrzebuje zdjecie naklejki z klatki np. maluchowskiej która jest zgodna z załącznikiem "J" Nie musi być idealne zdjecie poprostu chce zobaczyć jak to wygląda. Pozdrawiam tomii

Nie chodzi o klatke "zgodna z zalaczniekiem J FIA" tylko o klatke z certyfikatem, takim jaki daje Kaluza czy Ireco, jest to tzw. homologacja albo certyfikat klatki. Oznacza cos wiecej niz tylko zgodnosc z zalacznikiem J.

Cytat:
2005-04-15 13:48:47, yapko pisze:
Nie chodzi o klatke "zgodna z zalaczniekiem J FIA" tylko o klatke z certyfikatem, takim jaki daje Kaluza czy Ireco, jest to tzw. homologacja albo certyfikat klatki. Oznacza cos wiecej niz tylko zgodnosc z zalacznikiem J.

czyli co wiecej? jedynie tyle ze wykonal ją Kałuza albo Irek.

Chodzi chyba raczej o poswiadczenie wykonawcy na spawy (certyfikat spawacza) i na samo wykonanie - wykonawca reczy glowa, ze wszystko jest ok.

Cytat:
2005-04-15 15:05:12, Abdull pisze:
czyli co wiecej? jedynie tyle ze wykonal ją Kałuza albo Irek.

Dokladnie to ze wykonala ja firma ktora posiada ceftyfikat FIA ze robi "dobre" klatki. Taki certyfikat oczywiscie kosztuje i dlatego Ci panowie sa najdrozsi na rynku...

A zgodnosc z zalacznikiem J potwierdza np. ksiazeczka sportowa samochodu, ktora sedziowie z PZM wypelniaja na pierwszym BK danego samochodu...

Cytat:
2005-04-15 15:29:18, yapko pisze:
Dokladnie to ze wykonala ja firma ktora posiada ceftyfikat FIA ze robi "dobre" klatki. Taki certyfikat oczywiscie kosztuje i dlatego Ci panowie sa najdrozsi na rynku... A zgodnosc z zalacznikiem J potwierdza np. ksiazeczka sportowa samochodu, ktora sedziowie z PZM wypelniaja na pierwszym BK danego samochodu...

Irek na 100% nie ma zadnej homologacji FIA. A kałuza na 99% tez nei ma. Ogólnie na produkcje klatek nei musisz mieć zadnego papiera, mozesz sobei je skałdąc w piwnicy.

zdaje sie ze na klatki to jest homologacja FIA1994. Ireco raczej nie posiada, kaluza tez. Np Klatki OMP niektore posiadaja takowa ale w Polsce raczej nie potrzebujesz tej homologacji.

Cytat:
2005-04-15 16:41:19, Abdull pisze:
Irek na 100% nie ma zadnej homologacji FIA. A kałuza na 99% tez nei ma. Ogólnie na produkcje klatek nei musisz mieć zadnego papiera, mozesz sobei je skałdąc w piwnicy.

Wiem ze daja jakis papier, widocznie jest to tylko certyfikat spawania i certyfikat na rury. W takim razie czym sie roznia klatki wymagane w RSMP od klatek wymaganych w PPZM/GSMP?

Cytat:
2005-04-15 17:04:52, yapko pisze:
W takim razie czym sie roznia klatki wymagane w RSMP od klatek wymaganych w PPZM/GSMP?

niczym, chomologacje fia maja tylko klatki w wurcach ireco ma niemiecka homolaoacje ads czy jakos tak ale tylko na spawy, kazdzy moze cos takiego dostać, wysyła sie próbki spawów i płaci ponad 10 000zł

Cytat:
Wiem ze daja jakis papier, widocznie jest to tylko certyfikat spawania i certyfikat na rury. W takim razie czym sie roznia klatki wymagane w RSMP od klatek wymaganych w PPZM/GSMP?

Daja papier, ktory do niczego nie jest Ci potrzebny. Twoim obowiazkiem na badaniu technicznym jest posiadanie klatki zgodnej z zal. J i tyle. Zaden papier nie jest potrzebny. A klatki w RSMP,PPZM,GSMP,MPRC,DSMP czy jeszcze innym wyscigu niczym sie nie roznią (od strony wymogów).

To do lancera w RSMP mozge sobie wrzucic klatke ktora wyspawam sobie w piwnicy?

nie radze spwac w piwnicy bo wysadzi korki w całym bloku

Cytat:
To do lancera w RSMP mozge sobie wrzucic klatke ktora wyspawam sobie w piwnicy?

Jezeli bedzie ona zgodna z zal. J to masz takie prawo.

Panowie dzieki za wyjasnienia tylko ja chciałem naklejke co jest naklejana na rurke czy mogłby ktoś wykonac takie zdjęcie??? pozdro Tomii

Znaczy np. taką "Sparco"

Cytat:
2005-04-16 01:55:07, mitrok pisze:
Jezeli bedzie ona zgodna z zal. J to masz takie prawo.

Dokladnie. Regulamin PZM na ten temat odsyla wlasnie do zalacznika:
"4.2. Wszystkie samochody zgłoszone do rajdu musza posiadac
dopuszczenie do ruchu drogowego i musza spełniac wymagania art.
253 Zał. J w zakresie obowiazkowego wyposazenia bezpieczenstwa."

tzn nie wiem czy sparco tylko taka jak jest naklejana na klatki oczywiscie z góry dzieki pozdro tomii