MotoNews.pl

Za mały luz zaworowy na jednym cylindrze.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na jednym cylindrze(ten najbliżej paska) zawory maja luz 0,15 zamiast książkowego 0,20 i 0,35, wszystkie poza tym są w normie. Co to oznacza??

[ wiadomość edytowana przez: mwarchalowski dnia 2005-04-16 09:05:32 ]

To jak nikt nie pomysłu??

Ja mam pomysł - jechać do mechanika na regulację. Sam raczej nie wyregulujesz bo chyba się niezbyt znasz na tym ( to nic złego ani ujma - nie każdy musi wszystko umieć) a dodatkowo musz mieć płytki o odpowiedniej grubości.

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Tzn. ta regulacja była pod okiem mechanika amatora (robił to nie raz) mojego kumpla wiec o błędzie nie ma raczej mowy. Jednak nie wiem, czemu na jednym cylindrze jest za grubo. Kumpel wspominał o panewkach, ale wole zasięgnąć szersze opinii, bo ta teza wydaje mi się za droga.

Cytat:
2005-04-16 21:35:01, mwarchalowski pisze:
Tzn. ta regulacja była pod okiem mechanika amatora (robił to nie raz) mojego kumpla wiec o błędzie nie ma raczej mowy. Jednak nie wiem, czemu na jednym cylindrze jest za grubo. Kumpel wspominał o panewkach, ale wole zasięgnąć szersze opinii, bo ta teza wydaje mi się za droga.

Marcin, a spytaj się swojego kolegi co maja luzy na zaworach do panewek??????

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Ponadto skąd taki objaw no, bo przecież ani zawór ani płytka nie zwiększyła swoich rozmiarów a w fabryce raczej za grubej też nie założyli.

P.S
Też nie wiem.

Dlaczego w fabryce? Czy przez 6 lat (bo auto masz z 1999 r) nigdy nie regulowałeś zaworów

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

NIE Jeden kretyński mechanik wmówił mojemu ojcu, że tego nie trzeba regulować, a w serwisie, jeszcze na gwarancji nie chcieli o tym słyszeć (wydawało mi się ze od nowości stukały zawory).

EDIT
No wyraziłem się mało jasno mechanik wmawiał, że u mnie nigdy się nie reguluje zaworów, co najmniej tak jak bym hydrauliczne.

[ wiadomość edytowana przez: mwarchalowski dnia 2005-04-16 21:56:32 ]

No to czas się wybrać na regulację

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Jak znajdę nowego dobrego mechanika, bo mój już się zdemoralizował a o dobrego mechanika u nas ciężka. Jako przykład powiem, że bywałem u wielu gazoników i każdy mi mówił, że z mojego reduktora nie da się spuścić zanieczyszczeń dziś jak go odkręcałem na własnej skórze się okazało ze to jest możliwe. Jedynie trzeba było go odkręcić, bo zawór spustowy znajdował się od tyłu.
Teraz myślę czy możliwe by było, aby zawór się wypalił i stąd wziął się taki mały luz??

J.W.
Jedź do serwisu, który dysponuje odpowiednia iloscią róznych grubosci płytek - bo tak włąsnie się reguluje luz zaworowy w tych silnikach. I jeszcze żeby to robili na zimnym silniku!!!!!
U mniw samarze - a przecież to prawie ten sam silnik nieraz były wymieniane płytki w ciągu prawie 200 tys km
Paweł

Zawory się wyklepują, materiał się odkształta, wyciera itp.
Wyregulować i jeździć dalej, nie zostawiaj za ciasnych zaworów, bo się wypalą gniazda.

No i jak Marcin, wyregulowałeś zaworki????

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Dziś miałem zajęcia do 18 od 8 rano, w sumie miałem nadzieje jutro to zrobić, ale muszę odebrać nowy dowód rejestracyjny, bo mam tymczasowy, wiec raczej odpada. Jutro pogadam z mechanikiem ile by za to chciał no i kiedy ma czas.

jeśli luz jest za mały,to albo zpie......regulacja albo gniazdo zaworowe już siadło,zawór poszadł do góry i luz się zmniejszył,co by nie było trzeba regulować.

No jasne, że trzeba no, ale czy zawór od tego się nie odkształcił i nie trzeba czegoś jeszcze poprawiać?? Jednym słowem, czy konsekwencja nie są poważniejsze niż może się wydawać na pierwszy rzut oka?

gniazda zaworowe potrafią się trochę zapadać(wyrabiać)ale trudno to nazwać konsekwencją za małego wuzu,a raczej jego przyczyną,konsekwencją może być wypalanie zaworu(o ile to wydechowy)wyreguluj i zobacz co będzie.