MotoNews.pl

Różne modele kołpaków w 126p FL

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Interesując się historią Malucha zainteresowała mnie jedna rzecz. Po naszych drogach jeżdżą Maluchy FL z różnymi modelami kołpaków, a tych modeli kołpaków jest co najmniej kilka. Interesuje mnie które z nich to były fabrycznie montowane, a które to tylko tandetne uniwersalne kołpaki założone niefabrycznie.
A więc na których z poniższych zdjęć są kołpaki fabryczne, a na którym te uniwersalne? No i z czego to wynikało, że było do malucha aż kilka modeli kołpaków?
Zdjęcie 1.

Zdjęcie 2.

Zdjęcie 3.

Zdjęcie 4.

Zdjęcie 5.

Zdjęcie 6.

Zdjęcie 7.

Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam: Miły

zdj 7 to FL i BIS
zdj 5 to cowpacki od EL/ELX/TOWN reszta to jakies made in tesco itp. Btw sorka ale glupi temat

[quote]
2005-04-16 09:54:36, owz pisze:
zdj 7 to FL i BIS zdj 5 to cowpacki od EL/ELX/TOWN reszta to jakies made in tesco itp. Btw sorka ale glupi temat

tylko na zdj 7 sa oryginalne
zdj 5 to rowniez made in tesco

racja te z 5 sa podobne to eleganckich ale sa inne.

fuj, nie ma to jak goła fela, zdjęcie 6 tylne koło kołpaki powninni przetopic na zabawki.

To sa orginalne kolpaki w ELu

rzeczywiscie, niezbyt ambitny temacik.... a do tego jeszcze, niezbyt ambitny koles co jest wlascicielem tego malca....

ja bym mu proponowal dac z prawej strony jeszcze znaczek Fiata z lat 70tych, co by ladnie wygladalo, bo teraz to po prawej stronie tak pusto jest

Wies co Doman ja dzisiaj mialem identyczny widok jak wracalem do domu Identyko malec tez mial dwa znaczki.

Skoro sie Miły u nas pojawiles, to kozystajac z Okazji Gratuluje Katalugu łady - Swietna robota, Zrob taki dla nas tyle ze o Fiatach

Cytat:
2005-04-16 13:18:03, CarvMachine pisze:
Skoro sie Miły u nas pojawiles, to kozystajac z Okazji Gratuluje Katalugu łady - Swietna robota, Zrob taki dla nas tyle ze o Fiatach

Dziękuję za gratulacje. O stronce o fiatach to domyślam się po emotikonie, że mówisz z przymróżeniem oka, ale zakładając że nawet na poważnie miałbym robić o fiatach to bym nie dał rady zrobić, mimo szczerych chęci i całej sympatii do Waszego klubu .
Po pierwsze: na fiatach się nie znam za dobrze i nie byłbym w stanie znaleźć wszystkich modeli z historii fiata. A było ich trochę więcej jak w ładzie, bo fiat to fabryka ponad stuletnią historią, a łada tylko z czterdziestoletnią.
Po druge: tworzenie strony o ładzie było bardzo praco- i czasokłonne. W zasadzie to było tak: na początku myślałem, że to zajmie mi kilka dni, będzie a naprawdę zajeło mi to dwa i pół roku. Po prostu z czasem się okazywało że jest ogromna ilość modeli o których nie wiedziałem, było tego znacznie więcej niż przypuszczałem, przez to się wkurzałem, ale co zrobić musiałem je też dopisywać co przedłużało czas budowania stronki. No i dłubałem coraz przy tym częściej, aż w końcu straciłem nad sobą kontrolę i przerodziło się to w nałóg komputerowy, który uniemożliwiał mi naukę (wtedy jeszcze byłem w gimnazjum). W zasadzie w gimnazjum miałem słabe świadectwo, byle by tylko przejść do klasy, a wszystko przez ten nałóg. Generalnie mnie to wyniszczyło. Teraz w teknikum mam już trochę lepsze wyniki w nauce i generalnie że tak powiem wracam do życia po wyjściu z nałogu. Może nie żałuję, że zrobiłem tą stronkę, nigdy nie poddawałem się Także sami widzicie, że robienie takich katalogów jest bardzo czaso- i pracokłonne i grozi uzależnieniem. I teraz już nie mogę robić innych stronek bo znowu wrócę do nałogu.

A tak w ogóle, tak jak ja jestem specjalistą w zakresie modeli w klubie łady, to może u Was też jest jakiś klubowy specjalista w zakresie modeli fiata który by coś takiego zrobił?

Aha, a skoro mówimy o mojej stronie, to specjalne pozdrowienia i podziękowania dla kolegi 2Rotora za znalezienie osoby, która pomogła w tłumaczeniu tekstów. Dzięki Rotor - jak tylko kiedyś się spotkamy, to masz ode mnie piwo.

Co do kołpaków - wiem że gupi temat jak ktoś z resztą mówił, sorki bardzo. Ale po prostu mnie to zainteresowało dlatego, że nawet jak są kołpaki made in tesco, to bardzo dużo maluchów ma jednakowy model kołpaków, mimo że nie są fabryczne. Dlatego właśnie zwątpiłem w to, czy są one fabryczne czy nie. A poza tym nie spotkałem żadnych innych samochodów, które mają rozmiar kół ten sam (np. Tico) na takich samych kołpakach. A ponadto weźmy np. kołpaki ze zdjęcia piątego (cyfrą 5): przecież bardzo dużo kaszli ma takie właśnie kołpy, mimo że nie są oryginalne. I przez to myślałem że są fabryczne. No więc skąd to się bierze, że jeden model kołpaków jest na tylu egzemplarzach maluchów, mimo, że kołpaki są niefabryczne?

A co do zdjęcia 7. te kołpaki też nie są fabryczne w takim razie. Bo te od Bisa i FL mają na środku logo "FSM" i poza tym te od bisa jeden otworek mają szerszy od reszty (patrz zdjęcie niżej - tylnie koło).

A te zdjęcie nr 7 w moim pierwszym poście mają wszystkie otworki równe i nie mają logo "FSM", czyli jakieś podróby, no nie?

A poza tym przy okazji - ktoś mówił że nie ma jak gołe felgi... Może z mojej strony to zabrzmi dziecinnie, ale jeżeli chodzi o mnie to ja najbardziej lubię te fabryczne czarne dekelki na śruby jak na zdjęciu niżej - jak dla mnie to o wiele fajniej wygląda jak jakiekolwiek kołpaki. A gołe felgi to trochę nieestetycznie.

dlatego ma duzo malcy takie same bo tylko maluszek toczy sie na 12" felgach a tico chyba jednak na 13 aifak,( moze te pierwsze mialy 12)i po prostu jest ograniczona ilosc modeli takich cowpaczkuf

[ wiadomość edytowana przez: owz dnia 2005-04-16 16:23:22 ]

Aha, ok to już wszystko wiem. Dzięki za odpowiedzi.