Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2005-04-16 10:19:45 Witaj!
Hmm... Moze wez samochód na podnosnik i sprobuj zakrecic kolem. Zobacz czy kreci sie w miare normalnie, czy nie stawia oporu. Z przodu zaciski i tarcze masz w porzadku? (tarcze niepokrzywione?) Zbieżność kół prawidłowa? Edit: Chyba jeszcze spie.. ![]() A hamulce są dobrze wyregulowane? Klocki w porządku? [ wiadomość edytowana przez: krycho dnia 2005-04-16 10:24:09 ] |
![]() dcnt MEGA ŁADZIARZ Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2005-04-16 10:29:50 tak jak kolega mowi, przod w gore i proba, jesli ktores kolo sie ciezej kreci, to znaczy ze zacisk slabo popuszcza klocki na jednym kole, i trzeba go posmarowac lub nawet wymienic jak smarowanko nie pomoze, jesli zauwazyles przy okazji wieksze spalanie auta ostatnio to tez moze byc wina zacisku |
![]() krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2005-04-16 11:08:50 Tarcze hamulcowe gną się w miarę łatwo. Wystarczy, że są rozgrzane, wjeżdżasz do głębokiej kałuży i już tarcza pogięta.. |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-04-16 11:20:52 moze nie odpuszczac zacisk, a moze to byc tez zator w przewodzie elastycznym. Przewod parcieje i wewnatrz tworzy sie cos na ksztalt zastawki: pompa daje cisnienie, wiec plyn idzie do przocu. Jak ma sie cofnac, zastawka opada i cisnienie w danym zacisku spada wolniej niz w pozostalych. Spada i odpuszcza niby normalnie, ale duzo wolniej. Pierwszym objawem "zastawki" jest szybsze zuzycie ktorys klockow.
U mnie zastawka zrobila sie na prawym tyle - zacisk rozebrali, a on zdrowy. Klocek starty niemal calkiem, a z drugiej strony 50 proc. Dopiero zdjecie przewodu ujawnilo defekt. Z wierzchu wygladal OK, nawet nie sparcial, ale od wewnatrz sie rozlazil. Jesli to to, to radze wymioenic wszystkie elastyczne - u mnie kazdy wygladal podobnie, bo sobie je w warsztacie z nudow cialem na plasterki.... |
![]() kubik_44 Była Samara ... co t ... Skierniewice | 2005-04-16 18:21:34 Własnie we wtorek przeszedłem wymianę prawie całego ukł. ham. , bo działo się podobnie a jak już robiłem to stwierdziłem że powymieniam wszystko na nowe i mam spokój. Także 99% nie odbija cylinderek (sam w sobie lub poprzez zacisk), zdejmij zacisk wyciągnij klocki zobacz czy cylinderek chodzi, jak tak to przesmaruj tylko te szpile i powinno wystarczyć.
Przy okazji - po raz pierwszy samara zaskoczyła mnie ceną za części (negatywnie), za klika sprężynek do szczęk zapłaciłem wiecej jak za tłoczek. |