Kilka pytań kupującego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, coraz bardziej się przymierzam do zakupu esperaka.... z tego co mi kiedyś mówiliście pod uwagę miałem wziąć takie auto z silnikiem 1.8 albo 2.0.... No i znalazłem chyba coś konkretnego. Espero 1.8 ze wszystkim aprócz airbagu...... właśnie zastanawiam się czy były takie wersje czy to jakis wałek?????

auto jest wystawione na aukcji allegro . rozmawiałem z właścicielem i za 8 500 zł byłby skłonny je puścić..... mam też kilka zdjęć autka

na tym zdjęciu coś wystaje spod zdesia......

dajcier znać co o tym myślicie

pozdro

To co wystaje to jest jakas gumka naganiajaca powietrze do klimatyzacji, czy cos.

Pokrowce takie taxowkowe, wielka butla... patrze na ta kierownice, co prawda nie widac dokladnie, ale jest chyba wytarta z lwewj strony. Nawet jezeli to nie taxi to moze miec wiekszy przebieg niz podany.

Co wiecej mozna Ci napsiac. Trzeba obejrzec samochod z bliska, odpalic, poogladac... wtedy wszystko wyjdzie. Powodzenia!

Cytat:
2005-04-17 16:57:51, QLogic pisze:
To co wystaje to jest jakas gumka naganiajaca powietrze do klimatyzacji, czy cos. Pokrowce takie taxowkowe, wielka butla... patrze na ta kierownice, co prawda nie widac dokladnie, ale jest chyba wytarta z lwewj strony. Nawet jezeli to nie taxi to moze miec wiekszy przebieg niz podany. Co wiecej mozna Ci napsiac. Trzeba obejrzec samochod z bliska, odpalic, poogladac... wtedy wszystko wyjdzie. Powodzenia!

no masz racje nie wiadomo co z przebiegiem......... ale cena jest atrakcyjna.........

qrcze mam tylko pecha, że gość jest z Ustki, a ja z Katowic... wiec w sumie nie wiem czy ew. warto jechać taki szmat drogi........

na razie gadam z gościem i go wypytuje..............

jetem też na etapie zbierania funduszy..... zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie.......

pozdro

Cytat:
2005-04-17 16:57:51, QLogic pisze:
...."To co wystaje to jest jakas gumka naganiajaca powietrze do klimatyzacji, czy cos....."

Dokładnie! to "coś" to fabryczny element o nazwie "osłona przednia" (czasem nazywany "kierownica powietrza"), numerze katalog.96122364 i cenie 18,87zł netto

Co do kierownicy to bym się nie przejmował zbytnio....taka jej uroda i trwałość...w moim Esperaczku (a miał praktycznie tylko jednego kierowcę od nowości) ....już przy 80kkm widać było lekkie wytarcie lewej strony kółka...przy czym nigdy nie mialem tendencji do kurczowego jej ściskania, a wręcz odwrotnie!

Gumy na pedałach lepiej pooglądaj!- po nich też można ocenić przebieg
Ściągnij pokrowce, sprawdź tapicerkę....szczególnie fotela kierowcy.
Sprawdź klimę...pojeździj trochę zobacz czy i jak chłodzi,czy nie hałasuje itp itd.

Jak pisze QLogic Nie ominą Cię niestety dokładne oględziny .

aaaaa ...coś szczególnie mi sie podoba....jeśli to ten spojler o którym myślę to jest Superowy! ....ja miałem w "Nokii" takowy made in AUSTRIA...miał full stop, a przy postojowych świeciły na jego końcach diodowe trójkąty.....w 97r zapłaciłem za niego 740zł!

Powodzenia!
P.S. teraz doczytałem że będziesz miał pewien problem z tymi oględzinami.....uuuuuuu.....USTKA....kawałek drogi

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2005-04-17 17:58:43 ]

no spoiler podobno cały świeci

na razie czekam na odp dotyczącą stanu technicznego od właściciela......... nie wiem jakby wszystko było cacy... to siem może nad morze wybiorę ..... ale wcześniej jeszcze musze napaść na bank

poszukam jeszcze czegoś w bliższej okolicy.... bo szkoda by było wtopić z paliwem do Ustki..... w końcu to ok 500 km w jedną str.....
ale qrcze cena zachęcająca......

dla mnie to dziwna sprawa z airbagiem - wydaje mi się, że jeśli już był abs to i poduszka - ta naklejka na tylnej szybie nie wygląda na oryginalną.

dlatego właśnie pytam Specjalistów co i jak....

Ten napis na tylnej szybie.....
No i stan faktyczny....
Na zdjęciach wygląda fajnie....
Sprawdź numery wszystkich szyb, obejrzyj dobrze nadkola, numery reflektorów, podciągnij tapicerkę...., sprawdź jak auto się trzyma drogi przy dużych prędkościach ( nawet przy 180 km/h nie wolno mu na równej drodze zbaczać na żadną stronę )
Jak dla mnie cena zbyt niska za DOBRE auto

naklejka i wersja na sto procent orginalna = jeden z moich taki jest (drugi to niemiec) co do reszty sie nie wypowiadam

Przeciez wszystkie dodatki byly w opcji, nie bylo zadnych pakietow chyba, wiec kazdy bral co chcial. Stad moze miec klime i nie miec poduszki

no cena niska, ale gościowi zależy nha sprzedaży...... stan techniczny podobno dobry, gość leje cały czas mobila 5W40, podobno auto nie bierze oleju, 20 kkm temu czyszczona klima i wymieniny rozrząd.... w styczniu podobno robił test zawiechy i też wszystko OK.........

gość nie wydaje mi się żeby mi kity cisnął ale kto wie...

Poczekamy zobaczymy......

czyli mówicie, że możliwe żeby był bez poduchy to spoko...

mam też kilka ogłoszeń ze śląska.... tyle że bez zdjęć..... musze podzwonić jeszcze...

dzięki za pomoc

pozdro

Wiesz... jezeli nie jestes zdecydowany, ze chcesz kupic samochod, nie masz kasy czy cos, to po co glowe zawracasz. My za Ciebie decyzji nie podejmiemy, poogladamy zdjecia, ale na ich podstawie nie da sie wiele powiedziec.

Jak chce sie kupic samochod to sie dzwoni | jedzie | oglada | kupuje | chwali sie na Froum

Trzeba zobaczyc samochod przed kupnem, tego sie nie da uniknac. Szukajac samochodu w calej Polsce musisz sie liczyc z tym, ze trzeba bedzie pojechac, czasami nawet daleko go obejrzec. Tak to juz jest...

Cytat:
2005-04-17 21:47:40, QLogic pisze:
Przeciez wszystkie dodatki byly w opcji, nie bylo zadnych pakietow chyba, wiec kazdy bral co chcial. Stad moze miec klime i nie miec poduszki

Chyba nie do końca tak było...
Z Nexiami byuło tak, że przychodziły różne konfiguracje i o ile wiem nasz marketing nie maioał wiele do powiedzenia. Stąd pojawiały się np. tyakie dziwoloągi jak nexia z klimą i bez wspomagania. Tak więc jestem w stanie we wszystko uwierzyć... Generalnie model (GL, GLE, GLX, CD(już tylko w espero)) określały klase wyposażenia auta, ale dużymi możliościami "inwencji" ze strony dostawcy.
Al e zazwyczaj były to pakiety przygotowane z góry, i nie można było sobie zamówić samochodu "pod siebie". Było co było, i z tego klient mógł wybierać.
Powtarzam - opieram się na własnych doświadczeniach z Nexią, ale nie sądzę, żeby w przypadku Espero było inaczej...

Kolega QLogic to chyba miał na oku tego Esperaka z Ustki ......ale mu go Kolber wymacał i tera będzie miał za swoje ...
Jest jeszcze jedna opcja.....QLogic nie lubi poniedziałków ( zresztą ja też NIE ) i już się mści na ludziach bo to niedługo

niena temat ale co to za wersja nexii GTX ???

Witam jesli chodzi o naklejke ABS na tylnej szybie to jest na bank oryginalna bo ja tez od nowosci (tzn. od zakupu auta przez I-go wlasciciela - mojego kolege z firmy) taka mialem. A co do wyposazenia to ja tez mam 1. 8 CD ,mam ABS i Klime a poduszki powietrznej nie mam --> (choc byla po przybyciu auta z Korei) ale zostala zdemontowana w salonie przed sprzedaza (bo koles moj jej nie chcial --> jak dla mnie dziwak) wtedy nie trzeba bylo jezdzic w pasach a on jezdzil i mu nagadali ze jak zadzialaja napinacze to i poducha strzeli i jakies tam duperele (nie pamietam co dokladnie ale mi opowiadal ta historyjke) wiec tak zadecydowal a szkoda

wiec tak - naklejka ABS na tylnej szybie jest oryginalna.
Wersje Z poduszką miały inną obudowe kolumny kierownicy, ta wystająca na zdjęciu jest odpowiednia dla kiery bez poduszki.
WIec na moje oko tu jest dobrze.

dalej spojler klimy też jest ok - tzn jest klima powinien być.
Sprawdź czy klima działa, tzn zapal silnik, włącz 1 bieg dmuchawy, i wciśnij guzik ac, powinno być słyszalne takie CYK - tzn załączenie sprężarki klimy. Po ok 1min pracy po wyłączeniu klimy i silnika, bedziesz słyszał spuszczanie ciśnienia z układu, takie szumienie na wysokości schowka przed pasażerem.

Następny test na klimatyzacje - zapal silnik włącz kilme, daj jej popracować ok 5minut i złap za przewód oznaczony na zdjęciu czerwoną strzałką. Do tej nakrętki powinien być zimny, od nakrętki gorący.
Osuszacz zaznaczony strzałką niebieską powinien być pokryty skroploną wodą i zimny.

dalej - samochód ma nieoryginalne nakładki na pedały - bał bym się o przebieg. Powinien mieć nakładki takie jak nubira, inna jest jedynie od gazu, w nutrii podcięta pod koniec (taka ala faza) w espero prosta.

dalej - auto ma hak, a ja widze pleś w bagażniku - oznacza to nieszczelność na tylnych okienkach, a jeżeli kit w błotniku uległ rozszczelnieniu , zakola tylne będą rdzewiały od środka.

Jeżeli mozesz zrób duzo dokładnych fotek i wrzuć na forum.
Co by się przydało - zdjęcia mocowań błotników, zdjecie podłużnic, oraz pasa przedniego, zdjecie tylnych błotników od środka - tzn po zdjeciu zaslepki do wymiany zarówek, zdjecie podłogi bagaznika, zdjęcie tylnych zakoli, oraz wszystkich drzwi od środka - chodzi mi o zgrzew poszycia zewnętrznego z wewnętrznym.
Wtedy doradze coś konkretnego teraz to gdybanie

Na tych zdjęciach auto jest tak odpicowane, że raczej nie ma co się wypowiadać póki się go nie zobaczy na żywo i nie dotknie własną ręką. Kołpaki to chyba nawet nówka są tak wyglądają Śruby z przodu auta wyglądają jakby dziób był odkręcany (pierwsze zdjęcie). Akumulator wygląda na kilka lat. "Pudło" od gazu leży sobie tak na spinkach koło zbiorniczka z płynem hamulcowym. Czy ramiona wycieraczek są oryginalne czy już wymienione? W środku też tapicerka wypucowana nabłyszczaczami, gałka zmiany biegów się świeci jak psu ***** Pokrycie siedzeń faktycznie takie jakieś "taksówkarskie", ale przecież nietylko "złotówy" mają takie gusta. Skrzydło z tyłu - faktycznie fajny bajer, ale nie powienien mieć najmniejszego wpływu na to czy kupić to auto czy nie.
No, ale na podstawie zdjęć to tak sobie można gadać, auto trzeba na żywo zobaczyć.

A ja sobie tak myślę że gdyby Kolber podjął "prawomocną" albo tylko mocną decyzję o zakupie i wybrał sie nad morze to BAAARDZO rozsądnym wyjściem byłoby zabranie po drode Tomka ze sobą.....(oczywiście /wymagalna, a jakże! / forma wynagrodzenia naszego Klubowego rzeczoznawcy do uzgodnienia między Wami )

Ogólnie to nie tylko nad morze.....na Śląsku Tomek bywał nie raz więc co to za problem dla niego....
(za te ryczałtowe 2,5 tys.złotych może sobie dzień urlopu wyrwać )

Kobler...Kolego!...pomyśl POWAŻNIE bo tak FACHOWA pomoc może okazać się nieoceniona

Na temat wytarcia kierownicy:
Ja ma po lewej stronie w podobnym a moze nawet wiekszym stopniu (slabo widac na zdjeciu) wytarta kierownice a przebieg 77 tys wiec nie sugerowal bym sie zbytnio kierownica