MotoNews.pl

Jakie swiece NGK do LPG?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam Honde Civic 5D ('97) z silnikiem D14A8 i wlasnie zamierzam zmienic swiece. Chce kupic na pewno NGK. Dla mojego modelu auta to ZFR5F-11. Slyszalem tez o specjalnych swiecach NGK do gazu. Istnieja takie ?Jakie sa ich oznaczenia ? Czym sie roznia ?

Nie wiem ktore wybrac i jaka przerwe mam ustawic, bo NGK podaje ze 1.1mm a slyszalem ze do LPG lepiej jest 0.8mm. Jak Waszym zdaniem ? Co sie dzieje jak przerwa jest mniejsza ?

Kupiłem ostatnio NGK, zwykłe v-line i jestem bardzo zadowolony, ładnie równo pracuje, minimalnie spadło spalanie i dość zauważalnie poprawiła sie kultura pracy. Nie słyszalem o NGK do gazu, ale nawet gdyby były nie zainteresował by sie. Słyszalem wiele opini na temat rozmiaitych świec "do gazu" - wynikał z nich jeden wniosek: pic, gówno warte, wkręta. Co do przerwy to faktycznie ponoć powinna być mniejsza. Znajomemu gazownik ją ustawiał, subiektywnie nic sie po tym nie zmieniło. Moim zdaniem wystarcza nowe, dobre, normalne świece i ich częstsza wymiana.

Cytat:
2005-04-17 19:19:44, gregorb pisze:
Witam, Mam Honde Civic 5D ('97) z silnikiem D14A8 i wlasnie zamierzam zmienic swiece. Chce kupic na pewno NGK. Dla mojego modelu auta to ZFR5F-11. Slyszalem tez o specjalnych swiecach NGK do gazu. Istnieja takie ?Jakie sa ich oznaczenia ? Czym sie roznia ? Nie wiem ktore wybrac i jaka przerwe mam ustawic, bo NGK podaje ze 1.1mm a slyszalem ze do LPG lepiej jest 0.8mm. Jak Waszym zdaniem ? Co sie dzieje jak przerwa jest mniejsza ?

Na NGK mam przerwe 0,7, swiece typowe do mojego auta z tej firmy, nie siakies specjalistyczne do gazu i nie nazekam.

ngk sa jedne z najlepszych swiec do gazu ale jedno elektrodowe.ja smigam na nich od kilku lat i nigdy nie narzekalem!

Ja nie słyszałem o świecach NGK do gazu(wydaje mi się że robi je tylko Iskra).Potwierdzam świeca NGK - ZFR5F-11 do tego silnika(cena 21).Ja ustawiłbym przerwę na 0,8.

Kup zwykle NGK o tej samej cieplocie lub ND(podobno maja stabilniejsze parametry).Ustaw dokladnie mieszanke i zobacz jaki kolor bedzie miala swieca po dluzszej jezdzie.jezeli bedzie za jasna to nastepnym razem mozesz kupic o numer "zimniejsze".

A CO POWIECIE O ŚWIECACH "BRISK silver"????????

Cytat:
2005-04-20 23:50:56, skwara_27 pisze:
A CO POWIECIE O ŚWIECACH "BRISK silver"????????

NKG są najlepsze i koniec dyskusji

hehe ja i tak bym kupil iskra gaz

pozdr