| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-04-18 09:08:31 generalnie jeśli słyszysz pompkę w poniaczu może oznaczać jej agonię lub zapchany filtr. natomiast dlaczego jest cicho a było głośniej - nie wiem. na pewno nie ma wpływu ładowanie aku. |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-04-18 11:18:38 pompka jest zamontowana w zbiorniku paliwa i pracuje praktycznie bezszmerowo. zaraz wyjdę na zewnątrz i posłucham co tam brzęczy przy wtrysku. może silniczek krokowy? |
Dominik_G HF MEMBER Mitsubishi Galant EA2A Skawina | 2005-04-18 23:44:07 Kolego, a czy ECU nie miało przypadkiem wczesniej nachwytanych kodów błędów, pracowalo w trybie serwisowym i po przekręceniu kluczyka silniczek krokowy wstępnie pozycjonował przepustnice, a teraz po odłączeniu akumulatora uległy wykasowaniu kody bledów i komputer pracuje prawidłowo??
To tłumaczyloby fakt, że odczuwasz większą moc silnika, ponieważ zaczął pracować "normalnie" a nie na chrakterystyce serwisowej. Takie mam domysły ![]() |
Dominik_G HF MEMBER Mitsubishi Galant EA2A Skawina | 2005-04-19 09:48:58 Dzięki
skąd sie biorą błędy... najczęściej z nieprawidłowego dzialania któregoś z czujników lub jego obwodu, czyli pomiar czujnika wychodzi poza zakres zapisany w mapie pamięci ECU, lub wartość pomiaru koliduje z prawidłowymi pomiarami innych czujników. Najczęściej przyczyny są prozaiczne, ukiwany kabelek przy czujniku, zasniedziała kostka przyłączeniowa itp. Różne komputery różnie reagują na złapany kod błędu, nie wiem jak jest w poniaku na wtrysku, bo mam gaźnikowca. Generalnie kod przechowywany jest w pamięci celem poinformowania serwisu co sie dzieje i ulegają skasowaniu po następnym przekręceniu kluczyka, chyba że występują nadal. Jeśli kody błedów generowane są przez jakiś newralgiczny czujnik (przepływomierz) lub kilka czujników (przepł+czujnik temp. itp.) to zazwyczaj komp. przechodzi w tryb pracy awaryjnej i silnik pracuje na takiej charakterystyce "aby tylko" dojechać do serwisu. Efekt jest taki że autko jest słabe i dużo pali, ale silnik pracuje. W większości ECU kody ulegają wykasowaniu po odpięciu zasilania, ale i są takie które trzeba kasować po podpięciu komputera do ECU. Jeszcze innym typem ECU są komputery z trybem adaptacyjnym, na podstawie danych z czujników modyfikują sobie same charakterystyke pracy silnika wraz z jego zużyciem aby optymalnie pracował. Dość mądrości, po prosty przeglądnij instalację, złączki, pomierz rezystancję czujników czy mieszczą sie w wartościach podanych w książce.
Pozdrowienia i powodzenia ![]() |
Dominik_G HF MEMBER Mitsubishi Galant EA2A Skawina | 2005-04-19 11:06:24 Przede wszystkim wiedza...
więc ksiązka w łapę i zlokalizuj czujniki, temperatury, sonde lambda(to chyba najłatwiej ) przepływomierz, TPS czujnik uchylenia przepustnicy. Jeśli w książce podana jest rezystancja, to zazwyczaj odnośi sie do pomiarów na zimno i na ciepło(czujnik temp). Obwody czujników (czyli kabelki) najlepiej sprawdzić w taki sposób: ściągasz klemę z akku poczym odpinasz wszystkie kostki z czujników, odpinasz złącze od ECU. Miernik w łapę, tester ciągłaści, i lecisz po kolei wszystkie kostki od czujników, tzn. jedna końcówka miernika w styk od czujnika i szukasz jej w złączu od komputera. Wymagana cierpliwość jeśli jakiś kabelek jest uwalony to najczęściej w miejscu gdzie pracuje czyli komora silnika przy kostce. Powodzenia, jeśli nie masz czegoś w książce to mam chyba w domu dokumentacje do wtryskowca, popatrze wieczorem jak coś to na priva |