[PONY] Oswietlenie wnetrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Problem jest błahy, ale jest. W Pony do oswietlenia wnetrza jest przewidziana zarowka 10W12V (taka podluzna zakonczona z 2 stron metalowymi koncowkami, podobna do czopka ). No i problem w tym ze tych zarowek sa 3 rozmiary: krotkie, srednie i dlugie. W Pony pasuje srednia, tylko ze nie moge jej nigdzie znalezc. Pytalem juz chyba w 15 sklepach i kilku warsztatach i wszedzie maja tylko krotkie i dlugie. Owszem sa srednie ale 5W12V, no ale one slabiej swieca chcialbym ta 10W jasniejsza. Wiem ze te srednie robi Philips, bo np. Narva ich chyba nie robi.

I w zwiazku z tym mam apel do warszawskich kolegow, zebyscie jak bedziecie przy okazji gdzies w sklepie motoryzacyjnym w Warszawie i okolicach spytali czy sa takie zarowki i jak znajdziecie to napiszcie. Bede wdzieczny bo wszystkie sklepy ktore znam juz objezdzilem.

a cos takiego? http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=47982432

w sonacie jest tak samo, tych żarówek nigdzie nie spotkałem, poradziłem sobie tak, że zrobiłem w środku lampy porządny odbłyśnik i przez to trochę lepiej świeci

Hmm, bardzo mi sie podobaja tylko prawde mowiac nie mierzylem tej zarowki, tylko zawsze ja bralem na wzor i przymierzalem. Bede musial ja wyjac i zmierzyc. Chetnie bym cos takiego kupil, ale raczej w sklepie. Po pierwsze drogo (21 zl za 2 male zaroweczki), a po drugie juz nie kupuje na allegro. 2 razy kupowalem i 2 razy sie nacialem. Raz telewizorek Casio kieszonkowy i byl zepsuty (ale facet na szczescie wymienil), drugi raz licznik rowerowy - mial byc fabrycznie nowy, a mial urwany kabelek slady ostrej eksploatacji i brakowalo kilku czesci w tym czujnika na szprychy.
Mimo wszystko dziekuje za podpowiedz, moze wybrzydzam, ale po takich doswiadczeniach z allegro wole juz tam nie topic kasy. Zostawie to jako ostatecznosc jak nie znajde nigdzie w sklepie. Dziex za propozycje

dorzucę swoje propozycje. macie światełko w schowku? w poniaczu jest oryginalnie przygotowane miejsce na taką samą lampkę jak w bagażniku. wystarczy wydłubac z jakiegoś szrotu i przeciągnąć kabelki. dla poprawienia barwy światła podkładam pod klosze niebieską folię (z jakiejś butelki po napoju). daje efekt białego światełka. to samo zrobiłem przy rejestracji tylnej. biała tablica jest faktycznie biała. tanio a fajnie. nie stosujcie kolorowych tanich żarówek, bo żywotność koloru pozostawia wiele do życzenia.

Udalo sie. Sam znalazlem sklep w ktorym sa te zarowki na Grochowie. Jesli ktos poszukuje i jest zainteresowany, to jak sie jedzie od Ostrobramskiej Zamieniecka, przecinamy Grochowska i za Grochowska skrecamy w pierwsza w prawo. Tam prawie na rogu jest maly sklepik motoryzacyjny. Łatwo go zobaczyc bo jest prawie caly zawieszony srebrnymi kolpakami. Jest maly ale wlasnie takie rozne drobiazgi to oni maja. Jak wczesniej szukalem tej zarowki to byl zamkniety i dzis postanowilem ze sprawdze i akurat tam byly. Aha, no i oklamalem okazuje sie ze Narva tez je robi w tym rozmiarze.

@Zabel - a skad przeciagnac te kabelki i jak zrobic tez prztyczek zeby swiatelko sie zapalalo przy otwarciu a nie swiecilo caly czas. Jak mozesz opisz to dokladniej i tak prosto

lampkę podłączyłem pod pozycyjne. jak schowek zamknięty to i tak nie widać,że świeci. dla oszczędności prądu założyłem(zamiast żarówki) 5 diód 10mm. z włącznikiem uznałem, że za dużo roboty . kostka do lampki jest identyczna jak przy głośnikach ale można podłączyc i na zwykłe wsuwki.