MotoNews.pl

Lokalizacja numerów silnika.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Miałem kadetta i ze zalezieniem nr silnika nie było problemu. Znajdowały się na tej samej płaszczyźnie co uszczelka pod głowicą. Kilka dni temu kupiłem astre i jutro chciałbym jechać na przegląd. Tylko nie wiem gdzie są numery silnika...

przepraszam ze nie odpowiem na pytanie ale sam zadam..czy przy kupnie nie sprawdziles numerow na aucie z dowodem??:|

Nie, bo auto było od rodziny i znam je od lat...kredyt zaufania. Z resztą mam komplet dokumentów. Dziwne, że tylko w Polsce interesują się numerami silników, pewnie ze względu na złodziejstwo. Ani w briefie, ani w książce serwisowej, ani w zaświadczeniu o wyrejestowniu nikt nie używa tego numeru. Za to numer nadwozia jest wszędzie. A po oględzinach z lusterkiem...są pod kolektorem dolotowym, ale to chyba nie te

[ wiadomość edytowana przez: Enro dnia 2005-04-19 22:43:08 ]

numery silnika(przynajmniej w C20XE) znajdują sie na łączeniu silnika ze skrzynią, tuż obok kolektora wydechowego.... w tym silniku jest wszystko tuż obok siebie

Dziś sprawdzałem u dwóch kumpli. U jednego nie widać w ogóle nic obok skrzyni.../97r/ a u drugiego są, tyle że już nieczytelne/92r/. Jak ja mogę to odczytać? Sprawdzicie u siebie, może ktoś miał podobny problem?

tu gdzie ty masz nabija się u opla od zawsze ale jak opel zaczą robić głowice 16v to one są szerokie i zasłaniają to miejsce i dlatego nabijają na kołnierzu sprzęgła

U mnie też nie ma numerków.
W niemieckich papierkach silnika już figurowało "bez numerów"
W miejscu gdzie powinien być numer jest płaska fabrycznie gładka stopka (nie szlifowana itp.)
No i jak ja mam dojść jaki mam silnik? 2.0 ???

ps. na kołnierzu sprzęgła też niet

[ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2005-04-20 11:27:21 ]

No to mam dobrą nowine. Tok postępownia jest taki: Idziecie do Aso opla, podajecie VIN i za 2 godziny jest numer silnika z centralnej bazy opla. Taka impreza kosztuje 200zł!! Najdroższa kartka A4 w moim życiu. Potem rzeczoznawca stwierdza brak numerów /znowu $/ i na koniec z tą decyzją biegniemy do urzędu komunikacji. Tam dadzą upoważnienie do nabicia właściwych numerów.
Swoją drogą, jak poprzednik porusza się swoim autem? Co masz wpisane w dowodzie rejestracyjnym??

Czegoś nie rozumie!!!

Enro, pisałeś że auto z pewnych rąk, rocznik 1997 czyli przynajmniej 4 razy musiało być na przeglądzie okresowym.

I nikt do tej pory nie zwrócił uwagi na brak numerów???

Jak dla mnie albo coś kręcisz że znasz auto od lat i jest od rodziny, bo najprostszy sposób to spytać poprzedniego właściciela, zwłaszcze że rodzina jak pisałeś, albo na przeglady jeździł tylko dowód rejestracyjny.

Powodzenia i płać dalej, pewnie często i dużo.

Nie kręce, nie lubie wałków, dlatego ta sprawa mnie nurtuje. Auto do marca było zarejestrowane w niemczech. W zeszły weekend przyjechało do kraju. W niemczech było na przeglądach..mam dokumenty, ale o tam nie używają numeru silnika...Tylko wszędzie widnieje VIN. W polsce ten proceder jeszcze długo się nie zadomowi..wiadomo dlaczego.

Swoją drogą...

Pokaż mi niemiecki Brief, albo jakikolwiek dokument z numerem silnika....
Jak wyrejestrowujesz auto też wszystko sprawdzają...i olewają numer typu C14NZ itp

A czy dużo płace...? "nikt nie dokłada do interesu"...

[ wiadomość edytowana przez: Enro dnia 2005-04-20 22:04:32 ]

[ wiadomość edytowana przez: Enro dnia 2005-04-20 22:07:59 ]

to fakt ze nie uzywaja wniemcach!ale na dokumecie wyrejectrowania powinien byc ,ja miałem jak przywiozłem.Moze silnik był wymieniany?

Ja w każdym razie na żadnym papierku numerów nie miałem. A silnik....kto w niemczech bawi się z autem wartym 2 tys ojro?

A w nowych polskich dowodach rejestracyjnych już nie wbijają numerów silnika...

...ale na wnioskach o jego wydanie chcą ten numer...gdzie sens, gdzie logika??

i co Wy na to?

No to się zapatrzyłem... Jak to ładnie brzmi "BEZ NUMERÓW". A czy może, ktoś ma taki nowy dowód? Ja ostatnie auto rejestrowałem w grudniu i numery jeszcze się pisało, ale jak to jest teraz? Nie wiem.

witam,
czyli co teraz? Gdybym chciał sobie zmienić silnik nie musze podawać numerów silnika??? wystarczy sam rachunek?

Ja numer silnika mam, ale auto rejestrowane w 2000 r., jak jest teraz postaram się sprawdzić

ja niedlugo bede mial nowy dowod rejestracyjny to Wam powiem jak to jest narazie mam zastepczy i nomerow brak wiec wydaje mi sie ze w docelowym tez bedzie brak

w nowych dowodach nie wpisuja nr silnika ,nie ma nawet takiej rubryki