Wpływ opon na stabilność jazdy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak to jest z trzymaniem się drogi naszego autka - ogólnie nie jestem zadowolony z jego przyczepności - gdzie tego wina? Czy ten samochód tak ma? Nie to, że oczekuję wiele, ale autko nie jest stabilne - często mam wrażenie koła nie przylegają do jezdni jak należy - szczególnie przy zakrętach i jak są jakieś wyboje (mowa tu o osi przedniej) - tył też czasem jest niestabilny. Kurczę żebym się wyraził jasno - wszystko jest ok, amorki mają ok 70 proc, sprężyny także, nie jest tak, że lata po drodze jak jakiś rozklekotany gruchot. Czy może to być wina opon - mam zimówki polarisy są miękkie, czy naprzykład zmiana profilu coś da,albo kółka 15. Jak jest u was?

Najwiecej chyba zalezy od opon. Na zimowkach na cieplym asfalcie trudno mowic o dobrej przyczepnosci.

Amortyzatory - 70% nic nie mowi, szczegolnie jak test robiles na zimowkach. Ile amory juz przejechaly. Jak ponad 100.000 to spokojnie mozesz je juz wyrzucic.

Jeszcze w sprawie opon. Ja np. jezdze na letnich 60R14 bo samochod sie lepiej na nich zachowuje niz na katalogowych 65. Wada tego jest, ze koleczka wygladaja na takie... malutkie

poprostu za duzy balon jest. Daj profil 55 lub 50 to odczujesz roznice ale stracisz na komforcie niestety cos za cos no i felgi 15 moga byc stalowki

hmm moim zdaniem to nie sam rozmiar opon.. tzn oczywiscie 15 cali i nizszy profil dadza efekt ale dobra guma 14 i dobre amortyzatory powinny satysfakcjonowac "zwyklego zjadacza chleba"

Amortyzatory i już będzie ok

Dalej lepsze opony

Jak poprzednicy, plus..... Ja akurat poczułem znaczną różnicę w prowadzeniu i trzymaniu się w zakrętach po wsadzeniu alu z mniejszym ET. Zawsze to ciut większy rozstaw kół na osi, więc buja się mniej. A jak nie alu to pomyśl o jakichś dytansach....

ok thx za dyskusję - autko ma 125k - nie mam pojęcia czy amorki były wymieniane na przeglądzie w du powiedzieli, że są ok w stacji diag. na wykresie wyszło 70 proc więc sobie narazie je odpuszczę - zacznę od kółek - myślicie, że 195/60 to dobre rozwiązanie wiem, że kilka osób jeździ ciekawe jak w koleinach to się trzyma?

Rozumiem że masz na mysli 14, wtedy powinno być nieźle. Bo w piętnastkach chyba najlepiej włożyć profil 55 przy tej szerokości. Co do kolein chyba nie powinno być większych problemów, choć auto chyba trochę bardziej "myszkuje".