MotoNews.pl

Opony bieżnikowane

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Celem tego wątku jest zebranie waszych doświadczeń na temat opon bieżnikowanych - w zasadzie nalewek bo takie obecnie można spotkać.

Tak sobie pomyślałem, że ponieważ opony nowe są cholernie drogie (a przy najmniej w stosunku do ceny kaszla ) to ich zakup do celów rajdowych jest średnio przyjemny. Jeżeli decydujemy się na jakieś używki lub nowe kilkuletnie to nadal musimy zapłacić ok 60-70% ceny nowej gumy. Tymczasem bieżniki, marki Profil dla przykładu, można już nabyć za cenę ok 60% nowej gumy - pytanie czy warto?

Z mojej strony wzbogacę ten wątek o dodatkowy post jak tylko przetestuję to co właśnie kupiłem (Profil EcoContact 3 145/70 R13 60PLN/szt).

PS
Tylko mi tu nie piszcie, że 10 lat temu ktoś testował bieżnikowane opony i jest do dupy - technologie się zmieniają...

ja tak srednio w temat ale opinia to opinia ...

mam doswiadczenia jesli chodzi o opony terenowe niedorównują 2 razy drozszym odpowiednikom renomownaych marek ale roznice sa powiedzialbym adekwtane do roznicy ceny
jesli chodzi o trwalosc to wyprawy 3 tys km niestanowily problemu nalewki nigdy niezawiodly ani na skalistym podlozu ani w blocie ani na asfalcie

jezdzilem rowniez na nalewkach zimowych vectra i niegdy bym takich opon do smaochodu osobowego niekupił za twarde (na zimowki ) cholernie glosne przyczepnosc slaba itd

do terenowki ok do osobowego nigdy....

dobrze wiedzieć Bartek kiedy robimy jakiegoś off-roada?? będzie trzeba przetestować gumy

jak zakupiłem auto w 99 roku to zacząłem od nalewek dębicy d-124 i tak sie sparzyłem że nie chciałem ich więcej widzieć , opony strasznie biły przy ok 80km/h , od tej pory staram sie jeździć na nowych lub uzywkach

nie wiem jak teraz czy przez te 6 lat cos sie pozmieniało ale chetnie nabył bym jakies dwie oponki w bdb stanie

Witam, a ja coś od siebie dodam. Ostatniej zimy zakupilem 4 nowe oponki zimowe firmy "Profil" o rozmiarze 165/65/14 za ktore dałem 350zł, wiec pierwszy plus gdzie kupie za taka kase nowe gumy o takim rozmiarze , na opony dostalem 2 lata gwarancji na jakies tam uszkodzenia(już nie pamietam jakie), gdy zajechalem z nimi do znajomego wulkanizatora żeby mi je przełożył, to pierwsze jego pytanie bylo co to za oponki, a ja odpowiadam że kupilem na gieldzie nalewane opony nowe, a on mi na to że masakra bo nie bedzie szans ich wyważyć, bo są do dupy( jego slowa), ja mowie mu że zakladamy je, bo po to je kupiłem, a oddać nie moge. Wiec przystepuje do zakladania pierwszej i ku jego ździwieniu mowi że strasznie ta guma miekka w dotyku ręki i mówi zaraz że to chyba jest opona michelin( znaczy podstawa na która jest nalewany nowy bierznik) , nastepnie przystepuje do wywazania i mowi że teraz to dopiero dowiemy sie prawdy , patrzy na przyrzad i mówi że jest ok. wiadomo musial tam dac jakieś odważniki, ale mowi że tyle ze prawie nic, ja odrazu usmiech na twarzy i pomyślalem że kamień spadł mi z serca, co do nastepnych opon też nie było problemu, wszystko ok. wiec pozostało jezdzić. Pierwsza jazda na tych oponkach odrazu sie sprawdziła, gdyż za dwa dni spadł śnieg, oponki ładnie ciągną po śniegu, auta nie ściaga, żadnych bić, no poprostu wszystko ok. Reasumując moja wypowiedź , twierdze że oponki nalewane są wporzadku, ale wiadomo że może sie trafic na jakieś szajsy, trzeba je porzadnie oglądnąć i co najważniejsze zobaczyć czy nie są za twarde. To tyle tych moich wypocin, za wszystkie błędy ortograficzne i stylistyczne przepraszam ... Pozdrawiam. Daniel

ja tez polecam profile.naprawde dobra guma w stosunku do ceny jaka sie za nia placi.ja kupilem w tym roku 2 zimowki profila 13" do kaszla. 150 zeta z przelozeniem i wywazeniem.gwarancja.i jestem bardzo zadowolony.co prawda mam je z przodu a nie z tylu i nie wiem jak by sie z tylu zachowywaly ale tam gdzie sa to sobie dobrze radza.no i faktycznie miekka guma.

Wszystko zależy od tego jaki jest karkaz (czyli ta stara oponka) jeżeli jest na michelinie lub pirelli to nic sie z taką opona nie powinno dziać , gożej jest z oponami w rozmiarze r12 bo z rególy robi sie je z opon debicy d124 które czesto nie dożywały swojego żywota i wtedy jest loteria , ale tak jak napisał łukasz technika robienia opon sie zmienia i róniez zmienia sie technika bierznikowania , tak że chyba teraz sam sie skusze na biezniki na szuter bo zimówek mi szkoda pozdro.

Cytat:
2005-04-18 21:54:30, dommel pisze:
Z mojej strony wzbogacę ten wątek o dodatkowy post jak tylko przetestuję to co właśnie kupiłem (Profil EcoContact 3 145/70 R13)/

Testowałem i testowałem... Docierałem i docierałem... a teraz będę je reklamował - nie na forum tylko u producenta

Opony, które ja kupiłem nie nadają się na tylną oś do malca (na przednią też bo mi nie wejdą). Tył pływa niesamowicie, jakby brak dostatecznej sztywności poprzecznej opony. Jeżeli przy 80-100km/h zmienimy nagle pas ruchy na sąsiedni to może się zdażyć że tył nas wyprzedzi - jak nie skontrujemy

Podsumowywując z dotychczasowych doświadczeń niepolecam! Zobaczymy co powie producent...

A a jaki rozmiar masz tej oponki jaki bieżnik i jakiej firmy?? bo ja mam zamiar jechac na giełde do balic i kupić nalewki 12 z bierznikiem D124 (tj. taki jak był kiedyś fabrycznie w malcach) jeżdzi ktoś ta takich gumach??

Witam!
W tym sezonie koło marca kupiłem opony bieżnikowane MARKGUM
powiem tylko tyle że :

- strasznie rzuca samochodem powyzej 90km/h
- jadac 150km/h powaznie się bałem
- strasznie głośne
- strasznie twarde
- słownie 5 razy byłem na maxi shrocie i zostały z nich slicki
- naprawdę przestrzegam przed tą marką!

Obecnie jeżdże na Barum kupiłem prawie nówki za cene nalewek .
Polecam ten warsztat mają kupę używek w różnym stanie za B.dobrą kase jest to koło placu imbramowskiego skręca się z głównej tak jak na plac i potem prosto aż dojedziemy do łuku w prawo i tam po prawej stronie hangar z napisem opony itd - polecam .

Pozdrawiam Michał!

Wracając do tematu nalewek Profil...

Producent uznał reklamację i wymienił gumy na nowe - niestety nie udało mi się uzyskać jasnej odpowiedzi co i czy w ogóle było coś nie tak? Dowiedziałem się, żę musieli by oddać oponki do ekspertyzy. Niby teraz guma jest twardsza ale mam już uraz.

Podsumowywując:
- guma super z wyglądu link
- czy to jeździ? Mnie nie chciało a tych nowych sprawdzać nie będę.
- sprzedam dwie nówki 145/70 R13, jak na zdjęciu, z dwuletnią gwarancją pisemną.

ja jezdze na markgumach 185 60 14 sport,

w sumie nie jest tragiczne, opony na poziomie debicy furio i baruma bravurisa, lepsze na suchym, no mokrym raczej kicha... ale wsumei nei duzo gorzej niz na powyzszych..

120zl za opone to jednak sie nie oplaca, za 200zl sie kupuje juz naprawde super gumy w tym rozmiarze...

np bridgestone re720... tetsowalem przez clay dzien (desz i suche) i jest kosmos:]

Jeżdżę na Markgum Sport 185/60 14", mieszanka S2. Nie mogę narzekać, bardzo przyzwoita cena opon. Pisemna gwarancja. Nie biją, kierownica nie rzuca, wyważają się bez problemu. Opona o niebo lepsza od Michelin Energy (asymetryczna) i MIchelin MXT, lepsza też od starego typu Conti SportContact. Bardzo porównywalna z Good Year Eagle F1 GS-D2.

Witam prosilbym was chlopaki o pomoc jestem z lodzi i na necie nie moge znalezc nic w tym temacie macie moze jakis namiar do tego producenta tych nalewek PROFIL z gory thx

Tu masz stronke producenta.
A tu namiary na goscia ktory ci zalatwi te oponki najtaniej jak sie da

[ wiadomość edytowana przez: bart322 dnia 2005-12-29 08:18:18 ]