Może jednak Klasyk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Odkąd zobaczyłem ogłoszenie na gratce z siódemka 1,7i strasznie sie napaliłem (jak szczerbaty na suchary ) na takie właśnie auto.Myśle że może w wakacje uda mi sie zmienić moja granatową rakietę i kupic o 10 lat młodszą z silniczkiem 1,7 i na wtrysku .Myśle ze przy odrobinie kosztów możnaby zrobić z niej fajne autko, np.zmienic wydech i filtr,amorki na gazowe i spręzynki na krótsze i twardsze .Czy ktoś ma może taki silnik u siebie w 2107 ?.Bardzo jestem ciekaw jak to śmiga. Pozdrowionka

Czyli zmiana z 21072 na 21073:). Mając ściągę z macromedii, w której robię stronkę mogę podać bardzo drobne info: pojemność silnika 1,69, moc 81 KM, silnik ten montowany jest także w niwie 21213. Taki silnik chyba ma Grzegorz2107. Wprawdzie takie robią fabrycznie, to nie wiem czy Grzegorz ma właśnie fabryczny czy po własnych przeróbkach.
Pozdrówka dla wszxystkich: miły

A powiedz mi kto nie marzy o takim czymś??:)ja to bym kupował nówkę prędzej niż używaną,wziąłbym do niej bajery w stylu podgrzewane fotele,lusterka,elektryczne szyby,wspomaganie,moze klima.Ogólem wszystko co by się dało:)
Może w 2004 pojadę za granicę zarobić trochę pięniążków:)(bo w tym roku visy nie dostane niestety) to wtedy z ojcem na spółę sprowadzę takie cudo.Ktoś tu podawał adres strony gdzie był opis tego modelu,ceny wyposazenia itp.
Fajne mam marzenie,ale całkiem racjonalne i myślę że mozliwe do spełnienia:)
Miły:Grzezgorz ma silnik samodzielnie rozwiercanya nie fabrycznie. Te 1.7i to też są rozwiercone 1.5:)
Pozdrawiam Grzesiek

Oj miły zawiodłem się, taki ekspert i nie wie, że z silnikiem 1.7i to Łada ma symbol 21074.

1.3 - 21072
1.5 - 2107
1.6 - 21073
1.7 - 21074

Ciekawe jaka moglaby byc cena nowki po opłaceniu cła?.Ale mi by wystarczyła i używana,a co do wyposażenia to może się trafi jakaś nieżle wyposażona.

Poza tym nowej i tak nie ma już praktycznie jak sprowadzić bo nie spełniają tej normy euro-3 czy jakoś tak . Pozostają jedynie te co już są w polsce albo przekładka samego silnika...

Ale ją sprowadzić nie jako nową tylko jako juz używaną(nabić z 1000 km,kupic(heh) ją od znajomego który ją kupił w salonie za moją kasę w kraju w którym takie modele sprzedają i nie są zablokowane jakimiś normami:)wtedy auto nie musi euro 3 spełniac.

jesteś pewien że to nie dotyczy używek ???
hm to w takim razie przywiezienie tego VFTSa co był na sprzedaż w czechach też było możliwe
I jeszcze jedno mam pytanie w takim razie:
Jeśli np pojechałbym na Litwę i kupił 2101 pewnie za ok 50$ to jakie cło bym od tego zapłacił i od jakiej ceny by mi je liczyli ????
od tych 50$ ??? - to by nie było zbyt groźne nawet jakby 100% cła naliczyli

Hmm,chyba naliczaliby od wartości jaką mają w katalogach na granicy lub w urzedzie celnym a nie od ceny na umowie.
A te 2101 to chyba nie ma katalizatora,a bez niego nie wpuszczą Ci auta do kraju nawet,nie mówiąc o rejestracji:(
Nowa 2107 ma wtrysk,katalizator.Myślę że z nią nie było by problemu.

głupie przepisy z tym katalizatorem
Ja chcę żiguli

Cytat:
2003-02-18 07:46:06, Bartek-Lodz pisze:
Oj miły zawiodłem się, taki ekspert i nie wie, że z silnikiem 1.7i to Łada ma symbol 21074.
1.3 - 21072
1.5 - 2107
1.6 - 21073
1.7 - 21074

O kurde, to albo coś źle spojrzałem do swojego info, albo stronkę robię na podstawie złych źródeł. A jeżeli korzystam ze złych źródeł, to bym się wkurzył! W każdym razie sorry za wprowadzenie w błąd, pomyliłem się - sorki.

Bartek, sprawdzałem jeszcze raz. Według tekstu źródłowego w linku o 2107 (stronka, którą przygotowuję) pisze, że to 21073 ma silnik 1,7 pochodzący z niwy. Natomiast 21074 posiada silnik 1,6 pochodzący z modelu 2106 (był to najmocniejszy silnik "szóstki"). Więc mamy rozbieżne wiadomości:(.
Któryś z nas się myli, w każdym razie ja znalazłem tekst po rosyjsku, który był przetłumaczony potem na polski i zamieszczony potem na tą stronkę, którą robię. W każdym razie szkoda, że najwyraźniej ja się mylę. A więc tak naprawdę też jestem cienias!

Sorry Bartku, ale mily ma rację.

Potwierdza to moja książka serwisowa do "siódemek".

No Miły faktycznie dałem d..y - moja książka coś przekręca, dorwałem inną trochę straszą i ruską nowszą i faktycznie

2107 - ma silnik od 2103 o poj. 1,452 ccm
21072 - ma silnik od 2105 o poj. 1,294 ccm
21074 - ma silnik od 2106 o poj. 1,569 ccm
21073 - ma silnik nie wiem od czego - chyba od Nivy bo po rusku nie bardzo mi idzie i dane to poj. 1,69 ccm moc 84 KM i moment 137 Nm przy 3500 obr/min - zasilany wtryskiem.

Jeszce raz sorki miły ale raz, że książka zrobiła mnie w jajo to jeszcze katalog samochodów też kłamie.

Rozmawialem nawet z gosciem w tej sprawie.

Cena 21073 w salonie w Rosji to $3650. Czlowiek sprowadzilby ja za $4100. Clo 35% czyli $1278. Daje to sume $4927 nie liczac fatygi kolesia. Od tego 22% vat'u czyli $1084. Suma sumarum $6011 przy sprowadzaniu samodzielnym, co z kolei w przyblizeniu wynosi ok. 24050 zl. Podejrzewam, ze doliczyc do tego trzeba jeszcze koszt homologacji. Osobiscie nie mam mozliwosci takiego wyjazdu, dochodzi do tego 1800 zl za kolesia.
Zeby jezdzic tym autem musialbym wpakowac do niego LPG - liczmy 2000 zl. I of coz pare stowek za rejestracje.
Musialbym upasc na glowe, zeby zaplacic za nowa siodeme ok 29 000 zl nawet gdyby miala klamki ze zlota. Co nie zmienia faktu ze jest ona moim marzeniem.

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2003-02-20 10:11:10 ]

Cytat:
2003-02-20 09:45:09, Bartek-Lodz pisze:
No Miły faktycznie dałem d..y - moja książka coś przekręca, dorwałem inną trochę straszą i ruską nowszą i faktycznie07 - ma silnik od 2103 o poj. 1,452 ccm
21072 - ma silnik od 2105 o poj. 1,294 ccm
21074 - ma silnik od 2106 o poj. 1,569 ccm
21073 - ma silnik nie wiem od czego - chyba od Nivy bo po rusku nie bardzo mi idzie i dane to poj. 1,69 ccm moc 84 KM i moment 137 Nm przy 3500 obr/min - zasilany wtryskiem.

Jeszce raz sorki miły ale raz, że książka zrobiła mnie w jajo to jeszcze katalog samochodów też kłamie.

Bartek, mało brakowało a nie tylko ja bym został wprowadzony w błšd. Bo w tym tekœcie co mi go dał Andrzej było info prawidłowe. A ja już zmieniłem na takie jak Twoje. Ale po jakimœ czasie stwierdziłem, że jednak będę się spierał w tej kwestii. Przywróciłem tekst tak jak przysłał mi Andrzej:). A gdybym się nie kłócił to na stronce bym zrobił błšd.
No ale Bartek nie ma sprawy:).
Tylko skšd wiesz, że na pewno prawdziwa jest ta moja wersja co zamieœciłem na mojej stronce o modelach? A może jednak to Twoja wersja jest prawdziwa?
W każdym razie nie ma sprawy.
Pozdrówka Bartek:)
Miły

OOOPS,jezeli ja cos przy przepisywaniu pokrecile, to baaardzo przepraszam,

Powiem Ci Miły szczerze, że pewności też nie mam w tej kwesti.
Jedno jest pewne, że Ruscy zawsze robią coś nie pokoleji czyli można przypuszczać, że masz racje co do swojej wersji i mogę na to przystać bo po sprawdzeniu w wielu miejscach to w większości faktycznie 1.7 to 21073, a tak na marginesie to kolejnoś prawidłowa powinna wyglądać (według normalnego człowieka) tak 2107 -1.3
21072 - 1.5
21073 - 1.6
21074 - 1.7 i taka powinna być kolejność ale jak wiemy Rosjanie mają swoją i dlatego nic nie poradzimy
Ale jeszcze raz mówię prędzej prawidłowa wersja jest ta, że z silnikiem 1.7 Łada ma symbol 21073. A ciekaw jestem jaki ma symbol Łada z silnikiem 1.2???

Bartek, 2105 z silnikiem 1200 to zawsze jest 21051,a do 07 tego silnika nigdy nie wstawiali i chwala im za to...

No to, to ma chociaż sens.