MotoNews.pl

Tłumiki aluminiowane - co to warte?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sorry jeśli kiedys było ale wyłuskiwanie kolejnych kwestii z wyszukiwarki trwa bardzo długo.

Zrobiłem na najtańszym wydechu już 2 lata i ok 35 kkm (niedługo poleci) Czas na nowy.
Wtedy płaciłem za najtańsze tłumiki po 30-40 PLN.
Teraz pytałem i najtańsze i są po około 60 a "aluminiowane" po 68. Gdzie indziej mówią że aluminiowane droższe ok 30 pln (albo zwykłe tańsze?)
Pytanie: Co warte jest to aluminiowanie? (chyba galwaniczne)
Czy faktycznie trwalsze od malowanych srebrzanką?

Ogólnie to marzy mi się tłumik końcowy którego w środku nie słychać a na zewnątrz ma ładną końcówkę i ładnie nie za głośno mruczy.
Czy jak kupię zwykły tłumik dospawam końcówkę (prostokątną ) to uzyskam coś takiego? Co radzicie?

Acha - ktoś kiedyś wspominał, że w Krakowie między rondem Radzikowskiego a A4 jest jakiś fajny zakład tłumikarzy. Szukałem w wyszukiwarce ale nie mogłem trafić w dobre słowo kluczowe....

Płuciennik
Tanio i solidnie, jeżeli chodzi o ten temat.
Plus jakaś stylowa końcóweczka

a jakiej firmy tłumiki sa najlepsze asmet, bosal, izawit ???

może wie ktos z was, niemam katalizatora znaczy kat jest tylko pusty i żeby było ciszej chce wspawać tam rurke z nawierconymi dziurami, może ktoś z was wie jakiej średnicy ta rura powinna byc, niechce najpierw wyjmować katalizatora żeby zobaczyć, wole najpierw kupić rure a potem wspawać

Pozdrawiam
Wiktor

Cytat:
2005-04-19 22:46:33, Wiktor_ pisze:
a jakiej firmy tłumiki sa najlepsze asmet, bosal, izawit ??? może wie ktos z was, niemam katalizatora znaczy kat jest tylko pusty i żeby było ciszej chce wspawać tam rurke z nawierconymi dziurami, może ktoś z was wie jakiej średnicy ta rura powinna byc, niechce najpierw wyjmować katalizatora żeby zobaczyć, wole najpierw kupić rure a potem wspawać Pozdrawiam Wiktor

a po co rura z dziurami? Małżonka w corsie ma w katalizator szczelnie wspawaną rurkę o średnicy całego wydechu. Dodatkowo w wolną przestrzeń upchano watę ze starego tłumika. Jest głośniejszy niż seria ale to i tak nic porównując do pierwszej wersji, gdy z kata wytrzepano rozbitą ceramikę. Blaszany przydźwięk był okrutny.
Z tym, że w corsie nie mam wbitego w dowód katalizatora. To może dużo znaczyć na przeglądzie.

poto z dziurkami że bedzie to działac w jakims stopniu jak tumik, ja tak jezdże z 3 lata(z pustym katem) i przeglądy przechodze bez najmniejszego problemu i nawet na analizatorze spalin jest jeszcze rezerwa... przed dopuszczalną granicą

Cytat:
2005-04-19 22:46:33, Wiktor_ pisze:
a jakiej firmy tłumiki sa najlepsze asmet, bosal, izawit ???

BOSAL jest dobry.. -drogi
asmet.. -hmm niewypowiem sie
izawit -jezdze na nim ponad dwa lata (aluminiowane) i jest spoko jeszcze nie przerdzewial. chociaz juz slychac conieco , kazdy aluminiowany tlumik ma wytloczony numer i napis ALU.. kiedys zrobilem eksperyment i wsadzilem do poloneza koncowy tlumik alu wytrzymal na gazie 1.5 roku (koszt ok 45zl) pozniej zalozylem zwykly blaszany za 25zl. wytrzymal pol roku.. i sie rozsypał.

ja kupiłem tylni asmet ale narazie leży bo niemam kiedy wymienic, ale przy okazji wymienie tzerz środkowy bo terz przerdzewiał itd.
ale bosal jest droższy od asmeta a asmet ma 24 miesiące gwarancji a bosal 18 miesięcy, dlatego teraz sie zastanawiam czyzby polska produkcja była lepsza dlatego ze jest dłuższa gwarancja???

Asmet albo izawit produkuje dla opla do gliwic .. wiec fabryczne opelki z gliwic jezdzą na polskich tlumikach jakosciowo są dobre.. a gwarancje mają 24 miesiące bo ustawa tego wymaga

Tyle, że na asmeta masz 24m-ce gwarancji jak jeździsz na Pb, na gazie gwarancję możesz sobie położyc tylko na półkę.

aluminiowy powinien być trwalszy i dłużej posłużyć , zaś jeśli chodzi o końcówkę to da ona niewiele albo nic.

A najlepsze tłumiki i zarazem najdroższe Remus , Sebring , i oryginalny japoński Mugen

Ja założyłem Izawit'a, komplet aluminiowane, znajomy mówi że jest całkiem dobry w tej kasie, sprzedają różne i na te raczej nikt nie narzeka, dałem 180zł za środkowy i tylny. chociaż musze przyznać że trochę inny dźwięk wydaje niż orginał, troszkę głośnieszy, taki pomrukujący , kumple kolegi pytali się go czy założył sportowy wydech