Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-04-20 09:45:00 witajcie . od pewnego czasu z pod mojej omsi kapie płyn . raz więcej a raz mniej , z początku nie mogłem znaleść żródła przecieku , więc wbiłem sie w kanał i znalazłem obok dwururki przy tunelu wężyk który wygląda jak jakieś odprowadzanie z kabiny w okolicach przełączników klimatronika z tego wężyka kapie płyn chłodniczy czy to oznacza pę kniętą nagrzewnice????cvzy co . może ktoś z was przerabiał taką usterkęnie mam p[omysłu jak to dokładnie zlokalizować co dopiero wymieniać nagrzewnice. ps dużo roboty jest przy wym,ianie nagrzewnicy????? ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-04-20 19:56:16 na 100 procent to kapie płyn jak włączam ogrzewanie na szybe to przez moment szyby parują potem już jest ok, a kapie jak mu sie podoba. ile u mechaniora może kosztować taka robótka?????nagrzewnice mam za 100 zeta do kupienia od omy bez klimy, to dobra cena? czy pasuje , PROWO co ty na to jak myślisz? czy w omie b są przewody o których pisze gieroy? ![]() ![]() |
![]() draakhul LOB SYMPATYK ![]() A CARAVAN Białystok | 2005-04-22 13:53:11
W ten sposób łącząc w jednej instalacji aluminium z miedzią fundujesz sobie eleganckie ognowo korozyjne. |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-04-22 15:04:55 tak słyszałem że miedzi i alu nie można łączyć bo sie razem żre a co do płynu to po przeczytaniu porady już to zrobiłem przed momentem koszt 13 pln wlałem jak każą na gorący układ. zobaczy sie . a co do demontażu nagrzewnicy czy trzeba wyciągać całą deske rozdzielczą czy tylko kokpit klimy i tunel?? mam czuja że to mnie czeka ... ps byle tylko pojechać na zlocik a potem sie zobaczy odezwe sie jak ten płyn działa |
![]() robert1x LOB SYMPATYK DAF Audi Wrocław | 2005-04-22 22:16:02 fomin
Jak bedziesz na spocie to dam ci rade czym to zapchać ![]() ![]() |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-04-23 13:05:59 zaraz jade he he ........ |
![]() gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2005-04-23 22:04:27 WOW draakhul to może trochę wykładu w tej materii chętnie usłyszę nowinek w tym zakresie ![]() |
![]() draakhul LOB SYMPATYK ![]() A CARAVAN Białystok | 2005-04-24 12:32:20 Chodzi o to że pomiędzy aluminium i miedzią jest duża różnica potencjałów elektrycznych i elektrony chętnie się przemieszczają z aluminium do miedzi, dlatego elementy aluminiowe korodują (a mówiąć dosadnie i wprost robią się w nich dziury). W przypadku instalacji aluminiowo - stalowych lub miedziano - stalowych ten proces nie jest tak nasilony, chociaż w tym drugim przypadku też występuje.
Myslę żę w przypadku przewagi ilościowej elementów aluminiowych w naszych wozach lepiej nie wstawiać dwóch czy trzech kształtek miedzianych, bo wykruszą się te pierwotne części a dorabiane będą sobie siedzieć. Mam nadzieję że was nie zanudziłem... [ wiadomość edytowana przez: draakhul dnia 2005-04-24 12:44:42 ] |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-04-26 08:33:43 no narazie jest ok ![]() ![]() |
![]() Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2005-05-07 13:42:56 A ja właśnie jestem po wymianie nagrzewnicy/nowa. ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-05-07 16:36:27 Cleber, gratuluję, jak to miło, kiedy inni dą w moje ślady ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2005-05-07 16:46:42
Święte słowa Januszku ![]() |
![]() Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2005-06-08 14:34:54 Czy w Omie B jest podobnie z demontażem nagrzewnicy ?
Poproszę o krótki opis |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-06-08 17:34:32 cleber napisz prosze jaki jest koszt nagrzewnicy i koszt wymiany???? ![]() |