Zamiana 1,4 na 1,8 w MKVI?!?!?!??!?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos wyminiał silnik z 1.4 na 1.8 lub nawet 2.0??? zamierzam dokonac takiej wymiany poniewaz mam juz dosc małego motoru, a szkoda mi sprzedawac mojego samochodu i kupowac essiego z większym motoroe. Czy ktos dokonywał takiej zmiany. Czy jest dużo przeróbek. Gdzie najlepiej szukac innego silnika????

troszke przeróbek jest wiązka komp skrzynia silnik zawieszenie itp.

No niewatpliwie komputer, wiazka silnik ze skrzynia i zawieszenie. Przydaloby sie rowniez zmienic hamulce przednie i tylną belkę na taką ze stabilizatorem ... generalnie jak polowy samochodu nie wymienisz to bedzie super

NAjtaniej taki myk zrobic przez kupienie jakiegos rozbitka walnietego w bok najlepiej .... zeby belka tylna cala byla. Bo pokolei czesci kupowac to masakryczne koszty wychodza.

silnik ze sprzęgłem, skrzynią i oczywiście całym osprzętem (wiązka, komputer, kolektory).

hamowniki sa inne dopiero w 1,8 130KM, no i oczywiście 2,0
tylnej belki nie ma sensu wymieniać - w RS2000 Mk7 tez jest zwykła belka z bębnami
zawiecha inna też dopiero w 130KM, więc jeśli chcesz silnik 105KM albo 115KM, to wystarczy to co w pierwszej linijce wymieniłem.

Oczywiście, warto wzmocnić hamulce i założyć lepsze zawieszenie - ale weź pod uwagę, ze fabryka przy silniku 1,8 115KM używa tego samego co przy silniku 1,3 60KM - a to też o czymś świadczy.