MotoNews.pl

Klima z lodówki na 12V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
nowy szalony pomysł przyszedł mi dzis do głowy,
czy ktoś myslał nad tym aby przerobic lodówke turystyczna tka na 12v może nawet taką z agregatem (sprężarką) na prosta klimatyzacje do samochodu chciaż jest też proste rozwiązanie jaż zrobić klimatronik przy użyciu sterownika elektronicznego i czujników temperatury.
co wy na to czy to mi sie już we łbie powaliło

Adam Słodowy

No nie powiem, szalone mi się to trochę wydaje

He he pomysł warty realizacji, hm rzekłbym ciekawy, i prosty do zrobienia z technicznego punktu widzenia.
popieram

A jak planujesz odprowadzić ciepło na zewnątrz?

Można np. wyciąć dziurę w dachu i w tą dziurę zamontować pokrywkę od tejże lodówki

PS. A tak poważnie to za mała wydajność.

Jak lodówka ma sprężarkę to dobrze. Raczek Ci wyjdzie wentylator z zimnym powietrzem, bo moc jest za mała. Część lodówek, o ile się nie mylę, jest na ogniwa Peltiera, które b.dobrze się sprawdzają w małych pudełkach, ale na większe są za małe. O klimie na Peltierze poczytaj na elektroda.pl i raczej wybijesz sobie z głowy, jak ja.

Klima samochodowa potrzebuje kilku kW żeby wydajnie działać. Z 12V gniazdka to możesz rzeczywiście loda schłodzić, ale nia auto

Oj nie przeadzajcie Canibal zawsze miał dobre pomysły i nie zniechęcajcie go.
Canibal dasz radę może nie będzie to dobre ale zawsze będzie Ci dmuchało zimniejsze powietrze

A ja mam pytanie do Ciebie Canibal czego żeś na wagary na fizyce łaził
Jest takie standardowe zadanie - chyba w 7 albo w 8 klasie: jak zmieni się temp. w zamkniętym pokoju, jeżeli na środku postawimy lodówkę i otworzymy jej drzwi. Oczywiście lodówka pracuje.....

witka
wiesz mi nie chodziło o to aby otwierać lodówke w smochodzie tylko aby elementy z niej wykorzystać do budowy takiej prostej klimy ,tak aby dmuchało chłodniejsze powietrze a co zatym idzie w samochodzie w kabinie zrobi się chłodniej czyż nie???

powiem Ci tak: zyski ciepła od nasłonecznienia w samochodzie są zna.....cznie większe niż zyski ciepła od np. lodów
już nie wspominając jaką ma izolację samochód a lodówka
tak więc krótko gra nie warta świeszki bo efektu nie będziesz czuł
czyli
ale popieram Cię trza kombinować

Cytat:
2005-04-21 07:47:30, canibal pisze:
witka wiesz mi nie chodziło o to aby otwierać lodówke w smochodzie tylko aby elementy z niej wykorzystać do budowy takiej prostej klimy ,tak aby dmuchało chłodniejsze powietrze a co zatym idzie w samochodzie w kabinie zrobi się chłodniej czyż nie???

canibal popieram, chociaż wydaje mi się że faktycznie wydajność będzie mała ale lepsze to niż powietrze które jest jak żar zpiekarnika.
Daj znać jak coś sklecisz
Do odważnych świat należy

najprościej bedzie wstawic wiadro z cieklym azotem joke

albo suchy lód ( choć oparzyć się mozna też ) Ach Cani

Taka lodowka na Peltierze pobiera 50W energi, klima aby dzialac skutecznie musi pobierac okolo 10kW, czyli 200 razy tyle.
Nawet, gdy sie pominie roznice wydajnosci obu systemow, wyjdzie na to, ze gra nie jest warta zachodu. Tym bardziej, ze jak pisza koledzy, lodowka ma dobra izolacje, kabina nie!
Czy interesuje Cie obnizenie temperatury w kabinie o dziesiąte czesci stopnia? Chyba nie.

Wloz sobie lodowke do bagaznika, do lodowki cole, pepsi, mineralke albo soczek...

Pozdrawiam