Problem z podświetleniem przełączników - PONY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Czym są podświetlane przełączniki na konsoli środkowej? Czy to są jakieś diody? U mnie podświetlenie przełącznika szyby ogrzewanej nie działa. Rozebrałem to ale ukazała mi się jakaś miniaturowa żaróweczka jakby dioda. Nigdzie tego nie mogę dostać (może źle pytam). Nie znam się na parametrach tej "diody". Poza tym wygląda na stale przylutowaną do kabelka. Jak to wymienić? Mam nadzieję, że nie trzeba zmieniać całego przełącznika bo to byłaby głupota...

Pozdrawiam, Andrzej Kurnik.

Witam
Ja wymieniałe podświetlenie ale od nawiewu , temp. itp. od ogrzewania nie. Były tam właśnie takie diody na zacisk, z kupnem nie pyło problemów, kupiłem je w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym, z wymianą też nie było problemów.
Pozdrawiam

Muszę popytać jeszcze w sklepach. Ale ta dioda u mnie jest jakby wlutowana w przewód. Muszę tam jeszcze raz zerknąć.

Pozdrawiam AK

Ja wymienialem u siebie w excelu w przelaczniku ogrzewania szyby i w lantrze tez to sa male diody 0,6W do kupienia w sklepie elektronicznym jest na dlugich wasach ktore sa zawiniete na zaciskach gumowych wasy te trzeba wyprostowac i wysunac diode.

O ten opis bardzo pasuje do tego co ja mam. Czyli to nie jest zaizolowane, lutowane połączenie. To dużo ułatwia sprawę . Dzięki za info.

A czy w Ponym było podświetlenie schowka w jakichś wersjach?

Ja mam wersję GLS z 91 r. i tam jakby było miejsce na takie oświetlenie...

Pozdrawiam, Andrzej K.

Jest miejsce na oswietlenie schowka, ZABEL o tym pisał, trzeba sobie tylko drucik podciągnąć od pozycyjnych i pasuje tam lampka bagażnikowa (trza wydłubać z innego pony). Problemik jest jeden lampka świeci ciągle z pozycyjnymi, co prawda nie widać jej jak schowek jest zamknięty ale niektórych może to drażnić. Propozycja dla "słodowych" dorobić pstryczek od wyłączenia lampki w schowku.

Można zrobić jak w dużym fiacie, czyli pociągnąć kabelek od świateł pozycyjnych i dorobić właśnie prztyczek odłączający i załączający lampkę. Ale w ponym to chyba trzeba wiercić. Nie ma tam miejsca na włącznik oświetlenia?

A tak a propos Dominik, gdzie takiego ładnego poniaczka dorwałeś (ten biały na obrazku po lewej stronie z alusami). Prawie taki jak mój tylko ja nie mam alusów i końcówki wydechu... Pozdrowienia, Andrzej_K

A tak a propos Dominik, gdzie takiego ładnego poniaczka dorwałeś (ten biały na obrazku po lewej stronie z alusami). Prawie taki jak mój tylko ja nie mam alusów i końcówki wydechu... Pozdrowienia, Andrzej_K

Ja już dwa razy wymieniałem żaróweczki (to nie sa diody), ale to chyba jakaś wada konstrukcyjna bo nowe świecą 2-3 miesiące i znów ciemność. Wkurzyłem się, kupiłem diody led niebieskie 3mm średnicy, do jednej z nóg przylutowałem rezystor 1k i świecą do dziś. Nawet lepiej niż oryginalne żarówki.

Ja też niedawno zmieniałem żaróweczki w Ponym na środkowym panelu. Fabrycznie były tam żaróweczki 1,2W ale ja dałem 2W. Łaadnie świecą, tylko teram mam wrażenie że troszkę jaśniej niż zegary.
Natomiast żaróweczki przy przełączniku obiegu powietrza faktycznie przypominają diody ale nimi nie są. Ja kupiłem je w sklepie elektronicznym, bo w samochodowych to chyba nie ma szans.
Niestety jak napisał ktoś wcześniej - jedna z nich przepaliła się po miesiącu