MotoNews.pl
3 Problem z LPG LOVATO (92798/0)

Problem z LPG LOVATO

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Od 2 miesiecy mam Audi 80 b3 1.8S na gazniku z instalacja LOVATO. Od kilku gdy auto troche postoi mam problemy z odpaleniem. Prawdopodobnie od samego poczatku byl ustawiony do odpalania z LPG. Dzisiaj zauwazylem ze na przelacznikach kontrolki instalacji gazowej srodkowa - czerwona dioda [R] swieci sie i w pozycji "na gazie" i w pozycji "na bezynie". Gdy jade na gazie, czasem po kilku kilometrach czerwona dioda gasnie i swieci sie tylko dioda z gazu. Jak to wlasciwie jest z tymi diodami??? Ktora i kiedy powinna sie swiecic?? Glownie chodzi mi o srodkowa diode.

zielona dioda oznacza gaz
czerwona dioda oznacza rezerwe gazu
zółta dioda to benzyna
czerwona dioda sie zapala gdy jest malo gazu w zbiorniku a czasami gasnie jak skrecasz w prawo (jak sie nie myle)
a problem z odpalaniem masz rano czy wogole po dluzszym postoju?

Ale to masz problem z odpaleniem po dłuższym postoju czy na gorącym silniku?

Problemy mam po dluzszym postoju. Tak mniej wiecej juz po 5 godzina. Na gazie mozna kręcić kilkanascie razy i nic. Nie lapie. Po przelaczeniu na bezyne za 2 - 3 razem lapie. Wtedy po chwili przelaczam na gaz. Wypalam na wysokich obrotach resztki bezyny (bo inaczej sie dlawi i gasnie) po czym jest wszystko ok i ladnie chodzi na gazie.
Wczesniej bez problemy odpalal na gazie nawet po 2-3 dniach postoju.

Dzieki za inforlacje o swiatelkach !!!!

Nie powinno się odpalać auta na gazie gdy jest zimne ponieważ samochód a przede wszystkim silnik cierpi to raz po drugie na zimnym silniku połowa gazu wylatuje przez rurę wydechową a po trzecie dotyczy to zimnych dni wariują obroty i ogrzewanie .
Mówię to z własnego doświadczenia bo miałem już trzy auta na gazie .Nie należy tankować gazu z niewiadomego pochodzenia ,jak trafi się ruski gaz to się sonda lambda zasiarcza i po zabiegu ,należy pilnować także kabli wysokiego napięcia a przede wszystkim filtra powietrza ,gaz jest bardzo wrażliwy a raczej instalacja gazowa .Musimy pamiętać że samochdy są tylko przystosowywane do jazdy na gazie i do pewnych utrudnień trzeba się przyzwyczaić a nie obchodzić ich .Zapalajmy auto na benzynie i dopiero po kilku minutach przełączmy je na gaz .Zresztą auta na wtrysku nie da się odpalić na gazie chyba że ma włączony tryb awaryjny pozycja środkowa .
Istnieją dwie możliwości przechodzenia na gaz z benzyny .
-pierwsza -po odpaleniu na benzynie przygazowywujemy silnik do 2 ,3 tysięcy obrotów i przełącza nam się na gaz albo jedziemy normalnie na benzynie i po osiągnięciu odpowiedniej temperatury silnika przełącza nam się samoczynnie na gaz z benzyny .
Tą ostatnia metodę mało kto stosuje ponieważ każdemu żal jest benzyny ale jest to metoda jaką proponują gazownicy .