Rozrząd w Omedze A 3000 24V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć wszystkim,
Jestem tu nowy i przymierzam się do zakupu Omegi 3000 24V. Słyszałem że rzorząd w tych silnikach jest niewymienialny (wymieniany w trakcie remontu silnika) ale tu znalazłem informacje że jednak się go wymienia.
Czy ten opis dotyczy Omeg Evo czy też powinno się jednak rozrząd wymieniać w zwykłej 3000 24V?

Rozrząd

Nikt sie nie wypowie z lepiej wiedzących ode mnie ?

Zauważyłem tylko że kwestia na tych stronach z linku tyczy się głównie tego, że ten sam łańcuch jest w 24V i Lotusie.
Ostatnio jechałem 340KM M5 (miało na moje oko ok. 320KM) i przyspieszenia były straszliwe.
Ale po wysiądnieciu wyobrazilem sobie, jak musi latać Lotus..... ze swymi 380 KM. I teraz jak pomyśle że taki ogień, i ten sam łańcuch....
Inna sprawa, że nie spotkałem się z tym problemem na kontynencie, a tu jest kwestia Vauxhalla. Produkcja nie w Russelsheim, a na wyspach. Diabli wiedzą, czy nie ma jakichś tam różnic technicznych, materiałowych, w niektórych elementach....
No i jak dotychczas z rozmów z innymi, z doświadczeń, nie było problemów z łańcuchem.
Zużywały się elementy prowadzące, napinąjące.
Ale wtedy pasek hałasuje jak diabli - i wtedy ludzie wymieniali to i owo w rozrządzie. Ale tylko tyle słyszałem....

Cytat:
2005-04-22 09:52:15, boogie pisze:
Nikt sie nie wypowie z lepiej wiedzących ode mnie ?

Eeech... http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=88968&c=0&hq=rozrz%B1d&f=9

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Trochę mi to rozjaśniło w głowie.

czyli wychodzi na to, że u mnie zaraz rozrząd p...nie i sie rozsypie, a łańcuch wyslizgał wszystko dookoła i trzeba wymienić prowadnice, bo hałas jest diabelski....
Tylko bestyjka ma to w dupie, i jest cicha jak japoński walkman.

Cytat:
2005-04-25 14:37:11, boogie pisze:
Tylko bestyjka ma to w dupie, i jest cicha jak japoński walkman.

Ja pisałem o wskazaniach Adam Opel AG i empirii (wyższej o 30%). W jednostkowych przypadkach zawsze może być lepiej.
EDIT: przeczytałem przebiegi w ogłoszeniu. IMHO warto byłoby, aby ten łańcych obejrzał ktoś, kto naprawdę zna się na 3.0SE(J). A to (z mojego doświadczenia) w ASO się nie zdarza

**disclaimer: piszę tylko na podstawie swoich ograniczonych doswiadczeń, bez pretendowania do noszenia prawdy objawionej. **

pozdr, Robert

[ wiadomość edytowana przez: Nixon dnia 2005-04-26 09:37:21 ]