MotoNews.pl

Jak wyciąć otwór??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Mam małe pytanko,jak wyciąć otwór w blasze?Otwór ma być prostokątnt i precyzyjne wymierzony,kłopot w tym że jest otwór w części kokpitu i chciałbym żeby to przyzwoicie wyglądało! czego użyć go wycinania,oczywiście zapomnijmy o jakichś profesjonalnych narzedziach do wycinania bo ich nie posiadam! Bede wdzięczny za pomoc!!!!!!

ja wycinam metodą wierconą czyli traasuje otwór nasepnie biote wiertło np 6mm i trasyje mniejszy o połowe srednicy wierła i po w/w lini tne a potem obrabiam pilnikiem

w tej metodzie mozna też użyć wyzynarki, tarczy do ciecia a nawet kątowki a ja polecam tarcze do ciecia

Mnie chodzi o mały otwór 15cm na 6cm i do tego nie chciał bym zniszczyć obicia deski rozdzielczej!

Cytat:
2005-04-21 20:31:40, pinifarina pisze:
Mnie chodzi o mały otwór 15cm na 6cm i do tego nie chciał bym zniszczyć obicia deski rozdzielczej!

jak wycinałem otwór pod ekran kalkulatora pokładowego to wyjołem deske i na lewej stonie wtytrasowałem zarys otworu potem jak w opisie mniejszy i wiertełkiem 4mm z ogranicznikiem wywierciłemniejszy prostokat nie powodując duzych strat w poszyciu reski nastepnie wziołem nozyczki do blachy i wyciołem prostokąt otem przy pomocy wiertła wywiercołem w rogach włąsciwego prostokąta otwoty i odwuciłem deske i przeciołem poszycie na krzyz nastepnie przy pomocy pilnika do piłowałem blache do wymaganego wymiaru a dzieli otworom w rogach nie miałem problemów z rogami
nastepnie znów odwracam deske zawijam przyciete poszycie i przyklejam je do wewnetrzej strony deski i mam ładny otworek w desce

Chyba najlepiej jak mowi BodzioT, nawiercasz malutkimi wiertelkami a pozniej wiekszymi az do takich, zeby sie wyzynarka zmiescila, a wtedy nia robisz duza dziure ktora wykanczasz pilniczkiem/papierem. Jak chcesz moglbys podjechac jutro na Wole Duchaka to bysmy Ci zrobili z kuzynem w miare mozliwosci.

[ wiadomość edytowana przez: DooMinick dnia 2005-04-21 21:40:00 ]

Dzięki Panowie za dobrze rady i chęci ale mysle że sobie z tym poradze! Dam znać jak poszło! Pozdrawiam narka!!!

Faktycznie mały otwór .

Mozna wiedzieć na co ??

Zagadnienie JAK WYRŻNĄĆ DZIURĘ jest całkiem ciekawe
Mnie tylko ciekawi wypowiedź Bodziota Co to jest KALKULATOR POKŁADOWY czy to po prostu kalkulator wbudowany w deskę,służący do obliczania zużycia paliwa?
Osobiście wyrżnąłbym kątówką blachę,następnie nożykiem ładnie przyciął "tapicerkę" deski.

na wszelki wypadek zacznij sie rozgladac za nowa deska.

hehe no i gotowe DZIURA WYRŻNIETA, i nawet nawet że mi to wyszło a potrzebna mi była na wzmacniacz z korekcją!!! Pozdro dla Wszystkich i dzieki!!!

Cytat:
2005-04-22 19:04:36, pinifarina pisze:
potrzebna mi była na wzmacniacz z korekcją!!!

to teraz takie zabawki się w deske pasuje... , ale ja jestem zacofany....

Cytat:
2005-04-22 21:37:32, polonezcaro pisze:
to teraz takie zabawki się w deske pasuje... , ale ja jestem zacofany....

Oj takie i nie tylko !!! Żebyś widział co ja w desce mam heheh albo czego w niej nie mam!!!!!!!!!!!!!!!!

Cytat:
2005-04-22 15:12:00, kaovietz pisze:
Co to jest KALKULATOR POKŁADOWY

I co to jest?

Cytat:
2005-04-25 10:53:28, Mokry pisze:
I co to jest?

jak sama nazwa "Kalkulator" wskazuje jest to uzadzenie liczące i oznacza ze coś mierzy i przelicza a ze posiada ekran oznacza ze pokazuje wyniki swoich pomiarów
a polładowy oznacza ze jest motowane na pokładzie czyli w pojazdach ladowych , wodnych oraz powietrznych

wiec było to take coś co mierzyło mi kilka parametrów i na ekranie pokazywało mi wyniki pomiarów ale z powodu ze mu sie padło w tym miejscu mam chamsko wsadzony zegarek z Essiego