Sprężyny z ASTRY/KADETA nie pasują

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Próbowałem dziś montować - ZA KRÓTKIE !! Ma ktoś jakis pomysł ?
Czy tak ma być ? Róznica tylnich sprężyn w wyskości wynosi ok 10 cm.

Miałem z tyłu spręzyny od kadetta gsi i było ok.
Do przodu nie mogłem nic dobrać i w efekcie zamontowałem oryginały, ale tzw. "wzmocnione" .

ja dzisiaj założyłem sprężyny od kadetta gsi, są krótsze ale wcale dużo samochód nie siądzie,

a tak z ciekawosci mógł byś zmierzyc średnice środkowego zwoju spezyn od espero i astry i napisać ???

Pozdrawiam
Wiktor

Cytat:
2005-04-21 18:32:29, Jacenty pisze:
Próbowałem dziś montować - ZA KRÓTKIE !! Ma ktoś jakis pomysł ? Czy tak ma być ? Róznica tylnich sprężyn w wyskości wynosi ok 10 cm.

Stary ktoś Ci lipe ożenił nie sprężynki od astry, ja u siebie miałem komplecik i to z astry GSi i wszystko było ok.

Czy mógłby ktoś podać wyskość sprężyn z Kadeta i z Espero po wymontowaniu ? Ja swoje dziś zmierzę i podam, ale mechanik mówił że 10cm róznicy... Sprężyny pochodzą z tej aukcji. Panowie, doradźcie coś, bo jak na razie to mam 170 zł w plecy

Zatem : wyskość sprężyn tylnych w Espero : ~22 cm, wysokość moich (opel astra I, ponoć sportowe) : ~19cm. Mimo to zamontowałem i okazuje się że teraz każdy krawęznik jest wyzwaniem, wjazd do garażu (mam garaż położony tochę poniżej poziomu ziemi) grozi urwaniem tłumika itd. Reasumując : Do dupy są te sprężyny Dziś jadę do opla po sprężyny od kadeta kombi, mechanicy mówią że montowali i pasują. A jak nie znajdę to montuję te od espero.

no i żeby informacja była pełna : Dziś zamontowałem od opla kadeta najzwyklejsze sprężyny na tył (żadne sportowe czy obniżane) i pasują jak ulał - ich wymiar to ok 21 cm (czyli o ~1cm niższe od oryginału) ale za to mają wszystkie zwoje jednakowej grubości (najgrubszej). Autko jest nawet minimalnie wyższe (jakieś 2-3 cm).

Cytat:
2005-04-23 18:59:38, Jacenty pisze:
Autko jest nawet minimalnie wyższe (jakieś 2-3 cm).

To nie jest minimalnie

Mnie sie tyl bardzo ladnie obnizyl, bo i w jednej io w drugiej sprezynie mam polamane te male zwoje i dzieki temu tyl wyglada ok. Gorzej z przodem

Ojcu drugi raz jebły sprężyny na tyle

Tym sposobem nauczył się, że jak Młody mówi... "Kup porządne" To się to robi

Tym razem będą Oplowskie wraz z dobrymi amortyzatorami

Zolti, ta informacja może Ci się przydać : moje nie są z wersji kombi (zapomniałem tego napisać).