| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pokrak FSO 1500 Poznań | 2005-04-22 09:25:59 sprawdzić nie sprawdziłem -> zaginoł miernik w tajemniczych okolicznościach, ale mogiem na 90% powiedzieć ze nie ładuje bo aku padają jak muchy a po naładowaniu i wsadzeniu do mojego poczciwego trabanciora smigają jakby nigdy nic i trzymają prąd, a DF`ie dupa odpale go kilka razy przejade kilka kilometrów i już go na tym aku nie odpale |
momik Miłośnik FSO Subaru Warszawa | 2005-04-22 09:41:00
Jak na 90% mozesz powiedziec że nie ma ładowania no to na 60% masz już odpowiedź co nie gra , co do przekaźników nie pamiętam ale na pewno tam są od swiateł mijania , od drogowych a reszte musiałbym sprawdzić. a jeszcze na 40% może to regulator napięcia |
pokrak FSO 1500 Poznań | 2005-04-22 09:51:17 hmm przekażnik dziś kupie bo na 4 3 są jade do wymiany tłumika dziś wieć wezme ze sobą troche narzędzi i rozkręce deske i poszukam lampki ładowania i obacze czy zarówka jest cała. A czy ktoś tak czy inaczej nie posiada schematu instalacji elektrycznej do DF`a rocznik 87 tobym sobie na elektryku zaoszczedził i w kabelkach miałbym porządek. A swoją drogą drogi jest taki regulator napięcia ??
|
momik Miłośnik FSO Subaru Warszawa | 2005-04-22 10:04:43 do tego żeby się dostac do zarówki to potrzebyjesz wyrafinowane narzędzie - śrubokręt gwiazdkowy to nie Toledo gdzie chcąc wymienić żarówkę oświetlenia zegarów zmarnowałem pół dnia i rozbebeszyłem pół samochodu Jesli chodzi o regulator to jaki masz taki na błotniku instalowany metalowy? |
pokrak FSO 1500 Poznań | 2005-04-22 10:31:59 hmm :/ pomyślimy heh coś sie wypatentuje a gdzieś w postach z zeszłego roku znalazłem ze może byc jeszcze kwestja słabego naciągu paska klinowego . A regulator to to taka kwadratowa sredniej wielkości pucha po prawej stronie????? (przed przekażnikami patrząc z fotela kierowcu) jeśli tak to jest metalowa (mówe z pamieci) |
momik Miłośnik FSO Subaru Warszawa | 2005-04-22 10:38:18 jeśłi ten metalowy masz ( a wszystko na to wskazuje ) to była możliwość regulowania go ręcznie (tak mi sie coś tłucze po pamięci) ale ktoś musi tu się dalej wypowiedziec zaraz zawołam kogoś kto sie zna
Grzechuuuuuuuuuuuuuuuuuu |
pokrak FSO 1500 Poznań | 2005-04-22 10:56:32 hmm :/ zaczyna sie robić ciekawie słucham ale co to znaczy regulowac recznie -> zwiekszac/zmniejszac regulacje prądu do ładowania ??? |
jaceekn 125p Lublin | 2005-04-22 10:59:50 kup sobie regulator elektroniczny podlaczasz i nic nie trzeba w nim majstrowac koszt to gdzies ok 20 zl zreszta ja bym predzej za brak ladowania obstawial uszkodzenie alternatora: przepalenie diod albo uzwojenia stojana |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-04-22 11:02:26 1. Kontrolka ładowania powinna się świecić gdy włączysz zapłon a zgasnąć gdy uruchomisz silnik i dodasz gazu.
2. Silnik powinien pracować gdy zdejmiesz klemę z akumulatora na pracującym silniku. 3. Jeśli pasek jest za luźny to może być za małe ładowanie. 4. sprawdź jakość szczotek alternatora i wszelkie połączenia czy nie są zaśniedziałe lub luźne połączenia, popsikaj je elektrosolem. 5. Mechaniczny - metalowy reg. napięcia można dociągnąć po zdjęciu obudowy naciągając sprężynkę ale lepiej kupić nowy elektroniczny bo nie jest to duża cena. |
jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2005-04-22 11:03:52
Jeżeli masz 4 miejsca na przekaźniki a tylko w 3 są przekaźniki i ostatnie (patrząc od przodu) jest wolne to wszystko jest ok. Ten ostatni przekaźnik jest od świateł p-mgielnych i jeśli ich nie masz to go nie powinno tam być. A co do ładowanie, to na dzień dobry miernik w ręce i pomierzyć, wtedy się wszystko wyjaśni. |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2005-04-22 11:04:40
przed takim postępowaniem zawsze mnie ostrzegano,można zmarnować alternator |
pokrak FSO 1500 Poznań | 2005-04-22 11:07:12 patrząc od frontu nie mam drugiego przekażnika. Cholera teraz tylko musze miernik pozyczyć od kogoś. Z elektryki znam sie ile znam tyle zeby wg schematu posprawdzac ale z miernikami i itp słabo sobie radze w jaki sposób sprawdza sie ładowanie?? na załączonym silniku zmierzyć na klemach od aku czy inaczej to się sprawdza |
jaceekn 125p Lublin | 2005-04-22 11:15:40 a po co ci przekazniki do ladowania?jak nie masz jakiegos przekaznika np od swiatel to one po prostu nie beda dzialac i tyle sprawdz lepije alternator i ladowanie mozna sprawdzic na klemach ale mozna tez do jednego z zaciskow regulatora i do masy i to jest pewniejsze |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-04-22 11:17:29
Trzeba by się długo bawić pykając klemą żeby walnęła dioda a delikatne zdjęcie klemy nie zaszkodzi. Jeśli dioda jest do d. to będzie lepiej gdy padnie całkiem i wtedy zrobisz na OK. 20-30 lat temu nie było pod ręką elektronicznych mierników a sprawdzić trzeba było żeby na darmo nie wyjmować alternatora i nosić na stół probierczy. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2005-04-22 12:26:59 Skoro te akumulatory tak padają, to przyczyna może być inna. Może jest zwarcie w instalacji? A regulatora mechanicznego ruszać nie warto, lepiej go rzeczywiście zmienić na elektroniczny. W tym roczniku to już chyba powienien być alternator 9-diodowy. |
pokrak FSO 1500 Poznań | 2005-04-22 13:52:47 dziś jak mi sie uda sprawdze pasek ładowanie miernikiem no i zajme się zaróką od ładowania własnie kupiłem za całe 80 Gr i obaczymy co i jak |
pokrak FSO 1500 Poznań | 2005-04-25 09:09:47 ok wiec tak lampka ładowania ok, alternator ładuje 14,2 jest. Po pewnych konsultacjach możliwe jest ze pobór na alternatorze jest wiekszy niz ładuje aku. Dzis podjade drugim autem do elektryka i sie umówie na wizyte może znajdzie czas |
cwaniak Miłośnik FSO Fiat 125p kombi "Brzydgoszcz" | 2005-04-25 09:13:37
nie uzasadnione obawy z punktu widzenia prądu |