MotoNews.pl

Jak odłączyć fabryczne radio bez utraty kodu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Chciałbym zabarać się za modernizacje audio. Wiem, że w momencie zdjęcia zasialnia z fabrycznego radia stracę kod. Nie mam zamiaru trzymać wypiętego radia w domu pod akumulatorem. Czy ma ktoś pomysł jak obejść tą niedogodność?

Witam,
mylisz dwa pojęcia,co innego kod radia a co innego podtrzymanie pamieci.Fabryczne radio ma dwa przewody zasilające jeden tzw stały drugi po tzw stacyjce który ma za zadanie tylko podtrzymanie zaprogramowanych stacji.
W chwili odłączenia zasilania radio zablokuje się -taka jest zasada blokowania radia kodem ale nie stracisz zapamiętanych stacji.
Można przed zdjeciem wpisać kod pin i radio nie bedzie miało zabezpieczenia ale jeśli go znasz to prosciej wpisać go po powtórnym montażu do autka inaczej trzeba zawieść do fachowca żeby go odblokować albo kombinować przy zdejmowaniu,żeby nie odłączyć stałego zasilania.

Rozumiem temat doskonale. Tylko nie znam kodu, nawet poprzedni właściciel nie zna.. Stacje mnie nie obchodzą. Pozostaje odpiąć radio i parzeć jak leży. Poźniej trzeba będzie rozkodować. To też jest do zrobienia...jeżeli dysponuje się know-how.

Czy to radio jest kupione razem z samochodem?,czy masz tzw carpass- taka mała karteczka z danymi do samochodu między innymi kod kluczyka, immobilizera.
Powiem wprost jeśli radio nie jest z"odzysku"z innego autka wszytko mozna zrobić,potrzebny jest jego numer fabryczny i jest taki link w GM w Niemczech na którym otrzymasz odpowiedz po sprawdzeniu wiarygodnosci danych samochodu z dokumentami radia jeśli było kupione z tzw "drugiej ręki"zostają tylko zakłady specjalistyczne które je odkodują.
Nie wiem gdzie mieszkasz ale przeważnie kosztuje to ok 100-150 zł

Ja za zdjęcie kodu z radia dałem 30 zł, fakt, że dwa lata temu, ale za to nie w jakimś punkcie na bazarze, tylko w serwisie Hitachi na Fabrycznej

Cytat:
Ja za zdjęcie kodu z radia dałem 30 zł

Cena aktualna, gdy u mnie po odpięciu aku coś się w radyjku popaprało i nie chciało przyjąć kodu, zaniosłem do speca i kazałem to dziadostwo całkowicie wyłączyć, rozkodowanie i deaktywacja kodu kosztowała całe 30 PLN.

Na stronie elektroda.pl jest dzial poswiecony rozkodowaniu radia sam. Mozna tam znalezc bardzo duzo info i ...

[ wiadomość edytowana przez: exxodus dnia 2005-04-25 09:32:52 ]

Jaki to link?
JaC

Cytat:
jest taki link w GM w Niemczech na którym otrzymasz odpowiedz po sprawdzeniu wiarygodnosci danych samochodu z dokumentami radia