Na LPG - po wysprzęgleniu obroty skaczą do 2 tys

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poldek 1,6 GLI, instalacja LPG BRC.
Jade sobei , jadę, przy wciskaniu sprzęgła "w celu zmiany biegu" obroty wskakują na 2000-2800, puszczam sprzegło i czuję, że bez naciskania gazu auto lekko przyspiesza, więc stan podwyżosznych obrotów trwa. Cio to kurde za cholerstwo, przejechałem tym poldkiem na LPG 89ooo km i to pierwszy raz taki. Cholera wi, nei mam pomysłu, a Wy?
Kroppo

u kumpla oboty skakały jak mu lambda padła, i nie wysyłała sygnału o sładzie miesznki, może u Ciebie jest to samo? podjedz do jakiegos serwisu niech Ci sprawdzą komputer

ja mam na gazniku i mi gubi obroty, ale tylko na zimnym silniku, najprawdodpodobniej tak ma być

Cytat:
2005-04-24 12:00:49, kroppo pisze:
Poldek 1,6 GLI, instalacja LPG BRC. Jade sobei , jadę, przy wciskaniu sprzęgła "w celu zmiany biegu" obroty wskakują na 2000-2800, puszczam sprzegło i czuję, że bez naciskania gazu auto lekko przyspiesza, więc stan podwyżosznych obrotów trwa. Cio to kurde za cholerstwo, przejechałem tym poldkiem na LPG 89ooo km i to pierwszy raz taki. Cholera wi, nei mam pomysłu, a Wy? Kroppo

dopisz do opisu:

- jak samochód zachowuje się na benzynie na wolnych obrotach?
- jak samochód zachowuje się na benzynie podczas przyspieszania i podczas schodzenia z wysokich obortów?
- jaka jest to instalacja LPG (pierwszej czy drugiej generacji)?
- jeśli to druga generacja, to:
- - jak została podłączona sonda do komputera LPG?
- - jak jest zasilana centralka komputera LPG (skąd ma +12V i masę do swojego zasilania)?

jak odpowiesz rzetelnie na te pytania, może będzie można pobawić się w doradzanie jak to diagnozować, nie ma sensu wróżyć z fusów nt. tego co może być nie tak przy tak lakonicznym opisie usterki.

Ewentualnie zapraszam do jeżdżenia po warsztatach LPG, życzę powodzenia i cierpliwości do ************* zajmujących się masówkowym procederem zakładania instalacji gazowych.

Wązne pytania, mój post faktyzcnie był neico lakoniczny.
Poldek ma monowtrysk, bo jest z roku `95.
Nie ma sondy lambda, a zatem tę niedogodność diagnostyczną mamy z głowy.
Na benzynie ten problem, wydaje się wcale nie wystepować, w kazdym zakresie obrotów i sytuacji operowania gazem.
Co do generacji.....nei ma pojecia, ale marki BRC, jest pozbawiona komputera, i to chyba tyle, co o niej moge powiedzieć.
Wielkie dzieki za diagnostyczną dociekliwość
kroppo

Cytat:
2005-04-24 21:29:58, kroppo pisze:
Wązne pytania, mój post faktyzcnie był nieco lakoniczny.

delikatnie powiedziane, ale miło, że to dostrzegłeś....
Cytat:
Poldek ma monowtrysk, bo jest z roku `95. Nie ma sondy lambda, a zatem tę niedogodność diagnostyczną mamy z głowy.

wiesz, dogodność niedogodność, mi tam ostatnio coraz bardziej się ona podoba i szczerze mówiąc każdemu GLE polecałbym instalację kolektora GSI, sondy lambda i przeróbkę instalacji na silnik krokowy - układ jest wtedy na bieżąco kontrolowany, a nie zależy od tego, jakiej konstrukcji masz parownik i mikser... a przechodząc do rzeczy
Cytat:
Na benzynie ten problem, wydaje się wcale nie wystepować, w kazdym zakresie obrotów i sytuacji operowania gazem.

napisz jeśli możesz czy po czymś szczególnym coś takiego się stało? teoria do twojej usterki wygląda następująco

- komputer ECM wersji AF ma ustalone pewne położenie silnika krokowego (plus minus pewien stopień regulacji w zależności od chwilowych parametrów otoczenia) dla którego ma powiedziane, że przeciętny silnik 1500 będzie miał właściwą prędkość wolnych obrotów.

- parownik ma ustalone śrubą wstępne ugięcie membrany powodujące określony wypływ gazu pod wpływem pracy silnika na wolnych obrotach

Przy właściwych warunkach pracy to "działa". Co może być u Ciebie? Efekt może być jak poniżej (pomóżcie proszę fachowcy od gaźników w sprawie oceny skutków przeciętnego wzbogacania mieszanki wolnych obrotów):

- pierwsza i najistotniejsza przyczyna: silnik krokowy kanału obejściowego wolnych obrotów w urządzeniu wtryskowym (element modułu wtryskiwacza benzyny) nie może zamknąć się do końca, przez co jest za bardzo uchylony - wolne obroty są "naturalnie" wysokie, tak jakby była uchylona częściowo przepustnica (ale byłoby to wysoce nieprawdopodobne, albo inaczej mówiąc bardzo złośliwe rozwiązanie bo piszesz, że na benzynie takich problemów nie masz - ważne jest to byś sprawdził samochód na benzynie, bo powyższy przypadek jest najważniejszym do wyeliminowania, inaczej będziesz psuł dobrze wyregulowany parownik bez sensu)

- druga, najłatwiejsza do sprawdzenia, choć być może zupełnie nieprawdziwa hipoteza (jest szansa na to że jest bzdurą!): zabrudzony filtr powietrza w stopniu powodującym występowanie podwyższonego podciśnienia w zespole przepustnicy powoduje nadmiernie wzbogaconie mieszanki, powodującej wchodzenie na obroty (nie mam na tyle doświadczenia by móc stwierdzić, że te słowa napewno nie są po prostu bzdurą, przez co nie jestem pewien czy takie coś jest możliwe). Komputer benzynowy ECM w tym scenariuszu zamknął silnik wolnych obrotów na tyle na ile algorytm mu pozwala i skończyła mu się dalej regulacja - ECM nigdy nie zamknie całego kanału wolnych obrotów, bo nie może sam swoimi poczynaniami zgasić pracującego silnika.

- rozkręcona śruba regulacji składu wolnych obrotów w parowniku tak, że podnoszą się wolne obroty (wyjaśnienie analogiczne jak w poprzednim przypadku tyle że winnym nie jest filtr powietrza a rozregulowany parownik).

- (hipoteza dodatkowej usterki) - może być jakieś powietrze zasysane "na lewo", które mieszając się z gazem powoduje wkręcanie się silnika na obroty

- ... (w tej chwili nie mam więcej pomysłów na scenariusze prawdopodobne i sensowne)

Jak bym to sprawdził:
- dokładne testy na benzynie zachowania się silnika (by przeanalizować scenariusz numer 1)
- zdjęcie urządzenia wtryskowego i obserwację zachowania się głowicy silnika krokowego wolnych obrotów po włączeniu zapłonu - ECM go zamyka maksymalnie i po chwili delikatnie cofa - przyjrzec sie czy zamknie sie caly
- wymiana filtra powietrza
- proba regulacji wolnych obrotow sruba na parowniku

Nie polecalbym innej kolejnosci i polecam uważną regulację śruby skladu mieszanki wolnych obrotów w parowniku (sam rozebralem jeden parownik i przez zle wkrecona srube wolnych obrotow mialem ogromne klopoty z jego ponownym uruchomieniem - nie udało mi się to defacto do dziś wiec polecam ostrozne krecenie sruba na parowniku z zapisywaniem na kartce o ile i w ktora strone kreciles, by w razie czego moc wrocic do stanu sprzed prób regulacji)
Cytat:
Co do generacji..... nie mam pojecia, ale marki BRC, jest pozbawiona komputera, i to chyba tyle, co o niej moge powiedzieć.

Jak najbardziej jest to pierwsza generacja... w opinii jednego dobrze poinformowanego człowieka instalacja bardzo dobrej firmy!
Cytat:
wielkie dzieki za diagnostyczną dociekliwość kroppo

Proszę, jeśli będziesz chciał skorzystać z tych rad UŻYWAJ GŁOWY we wszystkim co robić będziesz. Nie chciałbym usłyszeć potem, że coś przez moje rady popsułeś - wszystko co napisałem napisałem w dobrej wierze i mam nadzieję, że Ci to pomoże.

Pozdrawiam.