MotoNews.pl

Znaczek licencja fiat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Uprzejmie się zapytuję dlaczego na niektórych klasykach i wczesnych MR-ach jest znaczek licencja fiat a na innych go nie ma?

Bo ktoś zawinoł . Kiedyś klasyk to był opciach starsz wersja więc zmieniali znaczki atrapy itp . Bo fabryka wypuszczała wszystko z licencją fiata polska jako jedyny kraj robił fiaty i dostał pozwolenie na znaczek fiata więc sie chwalili na prawo i lewo i dobrze robili.

taki znaczek na allegro widziałem za 100 zł
sorry za ot fiat_maniac zażuć jakieś fotki tego klasyka co masz w ikonce...
pozdro

Cytat:
2005-04-24 14:50:38, poldrive-126 pisze:
Bo ktoś zawinoł . Kiedyś klasyk to był opciach starsz wersja więc zmieniali znaczki atrapy itp . Bo fabryka wypuszczała wszystko z licencją fiata polska jako jedyny kraj robił fiaty i dostał pozwolenie na znaczek fiata więc sie chwalili na prawo i lewo i dobrze robili.

Bo na początku mieliśmy prawo do produkcji auta na licencji Fiata i pod nazwą Fiat (chociaż z dopiskiem - polski). I FSO sie tym chwaliła. Póżniej z różnych powodów, m.in. z powodu spadającej jakości DF-ów Fiat pozbawił FSO prawa używania nazwy Fiat i stąd DF-y były wypuszczane pod nazwą FSO

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Bo na początku mieliśmy prawo do produkcji auta na licencji Fiata i pod nazwą Fiat (chociaż z dopiskiem - polski). I FSO sie tym chwaliła. Póżniej z różnych powodów, m.in. z powodu spadającej jakości DF-ów Fiat pozbawił FSO prawa używania nazwy Fiat i stąd DF-y były wypuszczane pod nazwą FSO

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Właśnie tak było jak mówi kolega Adrzej Włosi zobaczyli jak polacy produkują FIATY w pocie czoła i dostakiśmy koncesje na logo fiata ale trzeba było zwiększyć produkcje i spadła jakość i nietylko. To włochaci powiedzieli ze fiat się pod tym nie podpisz doszło nawet do tego ze jakoś na początku lat 90 do produkcji zawineli lokalnych poborowych z jednostki mechanicznej czy jak ta kórwa sie nazywała i oni robili 126 między innym i mojego wujasa .

poldrive pisz Ty normalnie co?

W GT Classic piszą, że takie znaczki były do 83r, ale nawet tam na zdjęciach widać, że nie wszystkie klasyki go mają. A mnie chodzi o to dlaczego na niektórych fiatach jest a na innych go nie ma? Czy fabrycznie go nie było czy został usunięty np. w czasie jakiegoś remontu itp.

Mam jeszcze jedno pytanie, dlaczego pompka od spryskiwaczy nie pompuje. Sam silniczek działa bo go słychać (aż za głośno), niema przecieków, bieguny dobrze podłączone i jest to już drugi egzemplarz z tą samą dolegliwością.

[ wiadomość edytowana przez: fiat_maniac dnia 2005-04-26 19:58:33 ]

Cytat:
2005-04-26 16:02:36, toki pisze:
poldrive pisz Ty normalnie co?

Znaczy sie jak?

[quote]
2005-04-26 18:05:32, fiat_maniac pisze:
W GT Classic piszą, że takie znaczki były do 83r, ale nawet tam na zdjęciach widać, że nie wszystkie klasyki go mają. A mnie chodzi o to dlaczego na niektórych fiatach jest a na innych go nie ma? Czy fabrycznie go nie było czy został usunięty np. w czasie jakiegoś remontu itp.
[qyote]
Tak jak pisałem wcześniej podczas remontów ludzie przerabiali klasyki na MR a teraz odwrotnie . Kiedyś wstydzili się tego ze mają starszy model a detali rozniących jest niewiele z zewnątrz więc przerabiali stare modele na nowsz . Kiedyś wiozłem na stopa zimą paru kolegów z mojej wioski i zaraz po wejciu do malca jeden mówi, to jeden z pierwszych maluchów dojedzie czy wziełeś nas zeby pchać . Po pierwszym zakręcie w JEDLINIE ZDROJU na serpentynach (krzyz wtajemniczeni wiedzą oco chodzi )kolesie chcieli wysiadac takie boki szły ze masakra ,tak więc sa natym swiecie buraki któzy kpią z starej polskiej motoryzacji . A zeby od twozyc klasyka trzeba sie na pocic nieraz jak ktos ma zalozyc nedzny emblemat woli wcale nie zakładac zeby nie szpecił klasa a o emblematy ciezko .

Dzięki!
A teraz w mim klasyku to chyba będę musiał lakier zeskrobać i poszukać otworów pod znaczek.
A co do samego znaczka... oooops

Ja mam 126p rocznik 82 i na 100% nie było znaczka licencja fiat.

W maluchach znaczki "licencja fiat" były chyba tylko do 80 roku.

jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.

Co do POLSKIEGO FIATA 126p to stare emblematy były w produkcji do czerwca 1977r tak jak deska rozdzielcza starego typu prędkościomierz w nie parzystych do 130 i szeroki roztaw śrub w bębnach . Chromowane klameczki trójkontów . Klapa BAMBINO(rarytas chętnie kupie) były tylko w malcach z samego początku produkcji .Maluchy te były składane z włoskich części i pod nadzorem włoskich technologów . A ze polacy pokazali się z dobrej strony dostaliśmy pozwolenie na licencje fiata , ale uwczesne władze chciały pokazać polske jako potęge komunistyczna i zwiększyli produkcje i spadła jakość w konsekwęcji włosi zabrali znaczek licencja fiat .

Ja bym nawet obtował, że Licencja Fiat zniknęła pod koniec roku 78' lub na SAMYM POCZĄTKU 79'. Sam mam maluszki rocznik 82' i 79' (początek roku), oba nie miały Licencji Fiat oryginalnie.

Pisząc o starych emblematach miałem na myśli LICENCJE FIAT i przepiękny przedni emblemat zapraszam do mojego profilu jest tam pare detali z klasyków zciągniente z netu.

u mnie w okolicy zaczal jezdzic taki jasny bambino z 77 roku. full ocpja. ORYGINALNE wszystko - znaczek to mial tak piekny ze az chcialem go urwac.....stalem i sie zatsanawialem......ale niezrobilbym tego - wsio tak piekne ze glowa boli. a jezdzi 2 kolesi i popierdala jak osly.

moj zeszedl z tasmy w grudniu 77 i ma znaczek licencja fiat z przodu ma znak polski fiat - ale juz czarny, budzik do 130, reczny gaz, ale klameczki trojkatow i opuszczania szyb plasticzane