MotoNews.pl

Orginalny lakier FSO z lat 1967-70

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zaczynam sie coraz konkretniej zabierać za odnawianie, a lakier na moim dziadku już i tak przemalowywanym jest naprawde kiepski. Niby zaden problem dobrac identyczny jak orginalny, ale myślalem tez o orginale. Jest to wogole do dostania gdziekolwiek? Jak tak, to gdzie i ile taka imprezka kosztuje? A jeżeli od koloru coś zależy - profil i fotki tam są. To jest orginalny kolor i taki ma zostać.

ja kupowałem oryginalny lakier do swojego w polifarbie Cieszyn, nie mieli akurat takiego na stanie więc dorobili i wcale przez to nie był droższy, polecam, adresy sklepów firmowych znajdziesz w sieci

pzdr

Ale to jest dokladnie to czym malowali fiaciorki w 1968? Bo lakier dorobic to nie jest zaden problem. Chodzi mi raczej o orginalny, TAKI SAM, nawet moze rocznikowo (no nie, chyba by tyle nie przetrwal )

to jest dokładnie to, czym malowali, bynajmniej tak było w moim przypadku, natomiast wymogiem aby mieć lakier z tamtych lat to już chyba przesadziłeś

da się zrobić ...

No to pomyslimy nad tym. Dzieki wielkie. Jezeli ktos ma odmienne zdanie - odzywac sie prosze

Tylko ja nie wdze fotki?

wiesz, nie masz czego żałować bo to i tak byłoby baaardzo trudne

Odczytaj symbol lakieru (tabliczka znamionowa) i z dorobieniem nie bedzie problemu.

Pozdrawiam
Adamus

Adamus powiedz mi niby gdzie te symbole sa? Fote tabliczki masz w moim profilu... Ja tem nie widze nic o kolorze...

Cytat:
2005-04-25 19:17:13, adamus pisze:
Odczytaj symbol lakieru (tabliczka znamionowa) i z dorobieniem nie bedzie problemu. Pozdrawiam Adamus

Dołączam się do tematu: jak z tabliczki znamionowej odczytac typ lakieru? A może ktoś mógłby mi doradzić jaki nr lakieru z MOTIPa mam dobrac do fiata takiego jak mam w avatarze?
Pozdrawim!

Lakiery z Motipu też mają numery i można je po oryginalnym dobrać (ostatnio kupowałem metaliczną bazę 139) , a numer lakieru jest 3-cyfrowy i znajduje się na dole tabliczki znamionowej.

Cytat:
2005-09-13 16:49:09, Grzech pisze:
Lakiery z Motipu też mają numery i można je po oryginalnym dobrać (ostatnio kupowałem metaliczną bazę 139) , a numer lakieru jest 3-cyfrowy i znajduje się na dole tabliczki znamionowej.

Grzechu, tylko gdzie tu widzisz pole oznaczone PAINT NO: ???

O, moja tabliczka
Wlasnie od prawie pol roku nie omge od nikogo wydobyc informacji gdzie ten nuemr u mnie sie znajduje bo ja biedny slepy Ciagle slysze "na tabliczce", mowie "popatrz na tabliczke i powiedz gdzie", to slysze "no na tabliczcze"...

Cytat:
2005-09-13 17:54:12, Julo_ pisze:
O, moja tabliczka Wlasnie od prawie pol roku nie omge od nikogo wydobyc informacji gdzie ten nuemr u mnie sie znajduje bo ja biedny slepy Ciagle slysze "na tabliczce", mowie "popatrz na tabliczke i powiedz gdzie", to slysze "no na tabliczcze"...

o na przykład tu:

albo dokładniej....

patrząc na swoją możesz faktycznie poczuć się jak idiota, ale nie przejmuj się, wszystko z Tobą jest ok, Twoja tabliczka nie ma tego info.

[ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2005-09-13 18:02:55 ]

To bardzo pomogło mi w doborze koloru

Cytat:
2005-09-13 18:08:30, Julo_ pisze:
To bardzo pomogło mi w doborze koloru

przynajmniej zobaczyłeś, co znaczy ze lakier wpisany jest na tabliczce znamionowej, ale skoro dla Pana szanownego to zbyt mało, no cóż... cieszyłbym się przynajmniej z tego, skoro inni byli w stanie powiedzieć Ci tylko że na tabliczce.

A na Twoim miejscu, rozejrzałbym się np. za pełnym rozwiązaniem typu Twojego nadwozia, a nie tylko dajcie rozwiążcie powiedzcie bo nie wiem....

Ale zle mine robreg zrozumiales. Ani przez chwile nie myslalem tak jak ci sie wydaje. Naprawde wdzieczny jestem za pomoc z ta tabliczka. Ta poprzednia wypowiedz to taka z przymruzeniem oka byla A co do nadwoza - tabliczka zastepcza jest wykonana w roku 68 (z tego co na niej nabazgrali) co sugeruje jakies "ups" przy montarzu. Chyba. Tzn. poprzedni wlasciciel twierdzil ze tak bylo. A moze ty masz jakies inne mozliwe teorie? Bylbym wdzieczny za wszelkie pomysly.
I prosze, nie czuj sie urazony tym poprzednim tekstem. Zdecydowanie nie o to mi chodzilo.

Typu nadwozia powiadasz? Tzn. o co dokladnie chodzi? (jakos siadl mi na glowe numer nadwozia, dopiero po chwili zczaiem ze mowisz o typie. Cos z nim nie tak?

[ wiadomość edytowana przez: Julo_ dnia 2005-09-13 19:09:30 ]

Identycznego lakieru nie dostaniesz, poniewaz tamte lakiery byly na bazie olowiu. Dzisiejsze sa bardziej wodne, bez zwiazkow szkodliwych dla srodowiska.

Ale odcien podobny raczej nie bedzie problemem. Polskie lakiery akrylowe wciaz sa produkowane. Zawsze tez mozesz skorzystac z mieszalni DuPointa - sa bardzo trwale, ale kosztowne. Kolor najmniej blaknie na wewnetrznej stronie klapki paliwa

Dobranie koloru to pikus (zwlaszcza ze trudno na moim aucie znalezc miejsce, ktore ma orginany kolor. Ale powiem ci ze z nieba mi spadles, bo wlasnie hccialem na twoja strone wpadac, robic tam remanent i cie o cos pytac. No w sumie to i tak to zrobie. Ale zapytam tez czy amsz jakas fote swojej tabliczki znamionowej, bo mnie robreg zarzyl tym rozszyfrowywaniem typu nadwozia no i chce porownac