Szarpanie na jedynce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Dzisiaj rano ( po nocy ) moje auto miało pierwszy raz niepokojący objaw. Ruszyłem normalnie ale na pierwszych światłach ( ok. 100 m) miałem trudności z ruszeniem. Auto przez kilkanaście metrów na jedynce bardzo słabo reagowało na pedał gazu i lekko szarpało. Na drugich i trzecich światłach wszystko się powtórzyło. Po wrzuceniu na dwójkę efekt ustępował albo był znacznie słabszy. Po przejechaniu kilkuset metrów ( gdy silnik się rozgrzał ) efekt całkowicie ustąpił. Jeździłem trochę po mieście , miałem kilka dłuższych postojów ale efekt się nie powtórzył. Na trasie poza miastem auto zachowywało sie normalnie. Na czwórce pod górę przyspiesza dobrze - tak że to chyba nie nie jest ślizganie się sprzęgła. Dodam że
wczoraj i w nocy lało więc duża wilgoć w powietrzu. Świece wymieniane 5 tys temu na platynówki.
Jeżdżę na benzynie. 1.6 LB 240 tyś.
Pozdrawiam

A przewody wysokiego napięcia sprawdzałeś?
Weź w nocy popsikaj przewody wysokiego napięcia mgiełką wodną(woda w pustej buteleczce po cilit,albo ajax,tak żeby szło zrosić) i obserwuj,czy gdzieś niepojawia się iskra,tzn.,taka niebieska,typowe przebicie.
Sam sobie gazuj przy przepustnicy ręką.
Jak zobaczysz choćby jedno takie przebicie,to kable są do wymiany.Ewentualnie gdybyś przebicia niezaobserwował,to zdejmij każdy kabel ze swiecy,przyjżyj mu się w środku jak wygląda to gniazdo i najwyżej spróbuj założyć je jeszcze raz porządnie(miałem tak w mondeo 2.0).Nigdy niewiadomo co pomoże.

Pozdro i miłego szukania.Jeżeli to niebędzie winne,to pewnie coś innego źle działa.Może jakiś czujnik,ale tu narazie mi się pomysły kończą

[ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2005-04-26 19:08:41 ]

Też stawiam na układ zapłonowy!

Przewody to już wiesz!
Świece też bym sprawdził i zajrzał pod kopułkę!

Pozdro.

Podobne objawy miałem kiedyś w escorcie. Okazało się, że wraz ze wzrostem wilgotności w powietrzu pogarszały się styki na klemach akumulatora. Komputer nie dostawał właściwego napięcia i świrował. Pozdro.