Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() meserchmit Omega B Caravan Miastko | 2005-04-26 16:28:55 Witam.
Mam do wszystkich znających się na sprawie pytanie. Ponieważ chciałbym wymienić sam płyn do wspomagania proszę o POMOC w jaki sposób można to zrobić czyli chodzi mi o to gdzie trzeba odkręcić żeby spuścić płyn stary i jak odpowietrzyć układ po wlaniu nowego płynu?. Posiadam Omegę B z silnikiem 2.0 16v. I jaki płyn zalać który jest najlepszy? Pozdrawiam ![]() ![]() |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2005-04-26 16:37:49 Nie wiem, jak go spuścić. U mnie ta operacja dokonuje się sama, bo pompa leci jak głupia ![]() A płyn, to Castrol ATF220 (taki czerwony) do skrzyń auto. |
![]() k27 omega B już nie tera ... suwałki | 2005-04-26 16:41:32 Ja zrobiłem to w bardzoprosty sposób odkręciłem opaskę na przewodzie biegnącym od zbiorniczka wyrównawczego do pompy płyn zleciał następnie na krótki okres uruchomiłem silnik i kręciłem kirownicą do oporu w prawo i w lewo. Następnie zalałem zbiorniczek płynem do wspomagania, ja użyłem " HIPOLU - do skrzyń automatycznych i przekładni kierowniczych ". Odpaliłem silnik i na wolnych obrotach powoli obracałem kierownicą do olporu w prawo i w lewo w międzyczasie uzupełniałem płyn w zbiorniczku, kiedy dość głośna praca pompy ustała sprawdziłem jeszcze raz ilość płynu w zbiorniczku. Odpowietrzenie układu następuje podczas obracania kołami kierownicy w prawo i w lewo. Operacja moim zdaniem jest bardzo prosta. POWODZENIA ![]() |
![]() meserchmit Omega B Caravan Miastko | 2005-04-28 12:23:47 Panowie!!!!!!!!!
Ale czy przy odkręconym już wężu można kręcić kołami do oporu aby płyn już całkowicie wyleciał z pompy?????????? Czy jest jakiś zakres skrętu kół aby pompy nie załatwić bo to rzecz kosztowna Pozdrawiam ![]() ![]() |
![]() art23 DEADSOUL Omega B FL Caravan Zawiercie | 2005-04-28 14:47:04 ja wymienialem u siebie i krecilem kilkakrotnie kolami poniewaz i tak w mojej pompie na dluzych trasach cisnienie nie jest juz za dobre - ale nic sie jej przez to nie stalo ze pare razy pokrecilem do oporu aby reszte starego plynu wypompowac .Mysle ze od 2 - 3 razy machania kierownica nic jej sie nie stanie .Pozdr |
![]() paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2005-04-28 15:27:19 Pompa pracuje bez wzgledu na to czy sie skreca czy nie jest stale napedzana Roznica polega przy skrecaniu na podaniu cisnienia do odpowiedniego silownika. |
![]() paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2005-04-28 15:59:48 Jak nie ma silownika to na co dziala ciecz??? |
![]() szczuro OMEGA B - NO GAS Poznań | 2005-04-28 16:07:15 tak przy okazji a co ile trzeba wynieniac ten plynik
pozdro |
![]() paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2005-04-29 07:23:32 Czyli mialem racje. Nie mialem na mysli ze musi wygladac jak silownik ale zasada pracy jest podobna cisnienie cieczy dziala na cos co sie przesuwa, obraca itd. |
![]() meserchmit Omega B Caravan Miastko | 2005-05-16 17:31:39 Właśnie dzisiaj wymieniłem płyn wwspomagania ![]() Jak różnica ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-05-16 19:24:25 W omie nie ma listwy, cały układ wspomagania jest w przekładni kierowniczej.co do reszty święta prawda, jedno zastrzeżenie, olej HIPOL nie jest dobrym pomysłem, powinien być DEXTRON, w końcu ti tylko litr i jedne 40 zł, raz na parę lat chyba należy się omesi coś dobrego |
![]() meserchmit Omega B Caravan Miastko | 2005-05-16 19:31:52 Święta prawda. A Hiplou nie używam mam tylko przekonanie do lepszych rzeczy i firm Pozdrawiam ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-05-16 20:39:38 Senator, przepraszam, rzeczywiście nie pisałeś, że oma ma listwę, coś mi widocznioe padło na oczęta ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Piterek_VU Omega B MV6 kombi Czę100chowa | 2006-04-18 14:54:41 Pytanie, do tych co maja VB 3.0 z 99r
Jaki Dexron II stosowac, mineral, czy syntetyk ? |