Co mi skrzypi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jestem nowy i odrazu zaczne z problemem espero.
Forum przegladalem wiele razy i na ten temat nie znalazlem odpowiedzi albo zle szukalem .
Chodzi o to ze mi strasznie cos skrzypi podczas skretu (przewaznie w lewo) podczas jazdy na wprost jest cisza, wystarczy skrecic kierownica i odrazu zaczyna skrzypiec. Slychac to bardziej z tylu. Jak jade po nierownosciach jest cisza jedynie mam problem przy skretach. Powiem tak samochod od nowosci (99r - 120 tys) nie mial zmienianego plynu hamulcowego ani okladziny tylnego hamulca. Ostatnio padalo i bylo bardzo glosno slychac skrzypienie. Natomiast jak jest slonecznie to slychac mniej.
A moze to cos z zawieszeniem?

Skrzypienie przy skręcie to objaw typowy dla przegubów napędowych. Zastanawia mnie jedynie, że odgłos pochodzi z tyłu. Sprawdż manżety osłaniające przegóby. Jeśli któraś będzie uszkodzona to sprawa się wyjaśnia od razu.

A może to gumy w tylnym zawieszeniu , jak cieplej to guma miększa i tak jej nie słychać, a przy skręcie jest bardziej obciązona i mocniej pracuje.
Mogą być jeszcze uszczelki w drzwiach i zamki. U kumpla coś skrzypiało ostro, posmarował tylko zamki tylnych drzwi i przestało jak ręką odjął.

[ wiadomość edytowana przez: jenes dnia 2005-04-27 13:23:42 ]

[ wiadomość edytowana przez: jenes dnia 2005-04-27 13:24:43 ]

Sam nie wiem to taki odglos jak by klocki o cos obcieraly i dlatego myslalem ze cos od chamulcow. Ok trzeba sie udac do mechanika bo ja nim nie jestem. Dzieki

Pierwsze co zrób - wymień płyn hamulcowy jeśli nie chcesz jakiś czas remontować układu hamulcowego lub rozbić się na drzewie. Koszt znikomy. I obejrzyj okładziny szczęk hamulcowych w tylnych kołach. Lubią się odklejać co może grozić zablokowaniem koła.

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2005-04-27 14:44:04 ]

mi też skrzypi (tył podczas hamowania) przeważnie przy wilgotnej pogodzie, jak się rozgrzeje to nie skrzypi

Cytat:
2005-04-29 12:04:16, Zbych_S pisze:
mi też skrzypi (tył podczas hamowania) przeważnie przy wilgotnej pogodzie, jak się rozgrzeje to nie skrzypi

Eeee... to wystarczy tylko pogłośnić radio.

Jak podglosze radio to nie slysze ze cokolwiek skrzypi.
Dzis jade do mechanika jak cos zrobi to dam znac.