Konflikt - ogrzewanie tylnej szyby kontra tylna wycieraczka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam (MK VII)
Mam nastepujacy problem, od pewnego czasu ciągle świeciły mi się na desce rozdzielczej kontrolki świateł przeciwmgłowych i ogrzewania tylnej szyby (dodam że ogrzewanie szyby i światła przeciwmgłowe działały prawidłowo).
Kilka dni temu po opadach deszczu po uruchomieniu stacyjki kontrolki zgasły ale zaczeła pracować tylna wicieraczka i zauważyłem związek pomiędzy włączoną tylną wycieraczką a tymi kontrolkami.
- gdy próbowałem uruchomić tylną wycieraczkę to zapalały mi się w/w kontrolki (przy czym wycieraczka nie działała).
- gdy wycieraczka pracowała (kontrolki nie świeciły) próba załączenia ogrzewania tylnej szyby powodowała wyłączenie wycieraczki.
Wie ktoś może co jest nie tak , albo się z tym już spotkał u siebie?
Mam nadzieję że nie zagmatwałem za bardzo
Pozdrawiam

Brak "masy" na klapie.
Przeczysc styki te na progu bagaznika i przy klapie ,a jak to nie pomoze zaluz dodatkowa mase laczaca auto z klapa.

Dzięki
W weekend zabieram się za czyszczenie dogłębne samochodu, to zadbam też o styki, a co im będę żałował.
Dam znać czy pomogło.

Pozdrowionka

Hej
Niestety czyszczenie styków nie pomogło.
Zauważyłem że problemy znikają gdzy zaczyna padać deszcz.
Po kilku suchych dniach to mi się nawet kontrolka od przeciwmgłowych zapaliła gdy włączyłem światła mijania.
Czy to może być spowodowane też problemami z wyłączcznikiem zespolonym bo czytałem że sprawia dużo problemów?

A świeci się koledze lampka w bagażniku??

u mnie wystepuje tez 'choinka'. gdy wlacze przeciwmgielne delikatnie swieci sie kontrolka ogrzewania tylnej szyby, gdy ogrzewanie to kontrolka przeciwmgielnych. Jak uruchomie wycieraczke tylnej szyby 'jarza' sie obie kontrolki. Pozatym wszysko dziala jak nalezy. Co może być nie tak?

Mi pomoglo(tzn pare lat temu w ojca Essince) zalozenie kabelka (plecionki) laczacej nadwozie z klapa.

Lampka w bagażniku się pali.
Spróbuje z dodatkowym kablem.
Dzięki

miałem podobny problem jak kolega opisał + nieświecąca lampka
wyciągnąłem te styki od strony bagażnika przesmarowałem WD-40 i wszystko zaczęło ok działać