| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-02-20 10:17:03 Ten tekst napisalem na stronach opelklub w odpowiedzie iz cena paliwa ma dojsc do 10 zł za litr.
Tak a swistak siedzi i zawija je w sreberka .... Panowie wyluzjcie. Ropa dostarczana z iraku na rynek nie ma zadnego znaczenia, bo to sa znikome ilosci. Takze najazd na irak ma czysto psychologiczny wplyw na rope. Co innego jakby do konfliktu doloczyly sie inne panstaw arabskie i opowiedzialy sie po stronie iraku, wtedy cena ropy moglaby podskoczyc nawet do 42 dolcow za barylke czyli o kolo 33% i raczej ceny utrzymalby sie kilka miesiecy na tym poziomie. Wtedy i u nas ceny paliw moglby pojsc w gore o okolo 50 % i zapewne zrownalby sie z cenami na rynku eurpojeskim (tam wzrsot ceny paliw bylby mniejszy dlatego iż zaborczosc podatkowa panstw jest mniejsza). Jestem przekonany ze jesli dojdzie do szybkiej jazdy w iraku to ceny ropy na rynkach swiatowych powinny obsunac sie do poziomu okolo 24 $, co w cale nie oznacza ze u nas cena paliwa obnizy sie o 30%. Wplyw bedzie mialo na to dalasze i powolne oslabienia sie zlotowki wzgledem dolara, taki trend juz sie uaktywnil na rynku euro/dolar co przeniesie sie na rynek polski(euro powinno spadac do zlotego). No i oczywiscie zaborczosc naszego panstwa jest nadla okrutna. Taki kolodko nic nie rozumiem ze jesli bedzie wciaz posrednio podnosil podatki to tylko wbija kolejne gwozdzie do trumny (patrz ostatni pomysl o obcieci ulg). Musicie sie dowiedzie ciekawych rzeczy. Po pierwsze jest cos takiego jak krzywa lafera, w skrocie mowi to o tym ze jesli podnosi sie podatki to wplywy z tytlu podatkow do pewnego monetu rosna, a potem pomimo tego ze podnosi sie je nadal, zaczynaja malec (patrz obcinka akcyzy na alkohol wplywy po obnizeniu akcyzy wzrosly). Po drugi w koncowce trwania recesji wszystki rynki sie obsuwaja i wydaje mi sie ze w tym momencie mam z tym do czynienia wiec niedlugo rynek towarow, obligacji, zaczna spdadac, rynek akcji jest juz pograzony w bessie (mam na mysli rynki swiatowe). Po trzecie koszt wydobycia ropy w rosji wynosi okolo 3 $ za barylke (oczywiscie biore pod uwage najlepsze rosyjski firmy) RG nabywa rope po oklo 20-24 dolcow za barylke w rosji i prawie tylko tam bierzemy rope (koszt transportu itp) pamietajcie ze nie jest to ropa brent, juz nawet ropa z morza polnocnego jest tansza nawet o 3 dolce, ropa wydobywane na alasce i w usa tez jest tansza (tam litr paliwoa kosztuje okolo 1,5 zł rosja 1,3 ) nie dziwi was to ze u nas cena paliwa jest droga ? Przeciez mamy tansza sile robocza niz w niemczech tam paliwo to troche wiecej niz 1 euro. Wedlug mnie cena paliwo pb95 powinna sie ksztaltowac w okolicy 2,3 za literek i to pwinna byc cena ktora zapewni wieksze wplyw do budzetu niz teraz (mysle ze ten efekt wystapilby okolo 9 miesiecy po podjeciu decyzji przez rzad o obnizeniu akcyzy) Gdybym mogl podjac decyzja za mf pana kolodko to - obnizak akcyzy na paliwo, pojawia sie wiecej samochodow w polsce, wiecej warsztatow, tanieje zywnosc i uslugi, pojawiaj sie nowe miejsca pracy dochodzi w firmach do obcinki kosztow, znika czarny rynek paliwowy, szara strefa, ludzia zostaje wiecej kasy w kieszeni i moga wspomoc popyt detaliczny. Mysle ze po poltora roku wszystkim zyloby sie lepiej i sld zapewniloby sobie kolejna wygrana w wyborach (choc nie znosze tej partii) O innyc posunieciach jakie bym zrobil bedac mf nie chce mi sie pisac bo i po co, przeciez wciaz sa gornicy, hutnicy, stoczniowcy, pielegniarki o ktorych to rzad chce dbac, robiac im niedzwiedza przysluge. Piotr Słodowicz makler papierow wartosciowych Wszystko co napislem jest moja indywidulana opinia i nie powinno byc inaczej interpretowane. |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2003-02-20 15:06:05 Możemy stworzyć na podbudowie assistance . Listę specjalizacji poszczególnych Bestialesów A tak poważnie to jestem pod wrażeniem Piotrze. Wierzysz w ludzi. Ciekawe ilu kolegów z OKP przeprowadzi analizę twojego postu na spocie na "Motylu". ... ... o co chodzi ?? O ile się orientuje akcyza w benzynie wynosi ok. 1,20zł. Ale nikt z naszego kochanego rządu nie jest w stanie obliczyć kwoty z akcyzy jaka wpływa do budżetu. A to niespodzianka Cleber Życie jest za krótkie żeby jeździć krótkim samochodem. [ wiadomość edytowana przez: Cleber dnia 2003-02-20 15:12:18 ] |