Rewelacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
slyszeliscie o pewnym niemcu (ponoc byly motocyklowy mistrz) ktory skonstruowal nowy korbowod dzieki ktoremu autka pala nawet do ponad 25% mniej ponoc robione sa testy w tajlandi na tamtejszym taborze komunikacyjnym i wyniki sa rewelacyjne autobusy schodza z 53l/100 do 38

a co z moca silnika, nie wierze ze nie odbywa sie to kosztem wlasnie mocy, ale w autobusach to calkiem niezly pomysl

co do mocy i innych zagadnien zwiazanych z tematem niemam pojecia slyszalem tylko fragment wypowiedzi na antenie PR pr.1dlatego pytam czy slyszeliscie

Ja niesłyszałem ...ale pewnie coś teraz beda o tym mowić

moze sie ktos usmieje ze slucham radiowej jedynki ale codzien o 15 jest radio kierowcow i czasami omawiaja ciekawe tematy - a ja w tym czsie wracam z pracy i zamiast ma mi lomotac w aucie mozna posluchac ciekawostek ze swiata motoryzacji

eee tam co wtym dziwnego, czesto slucham radia i nie koniecznie sa to najbardziej popularne rozglosnie komercyjne ale czesto wlasnie publiczne stacje, ze wzgledu na audycje, bo naprawde czasem sa ciekawe, ale najczesciej slucham radiostacji

No i co z tym korbowodem testowanym w Tajlandii??? Jakieś nowe fakty???

Wszystko fajnie tyle, ze im wieksze spalanie tym latwiej je zredukowac. Jesli spalanie jest powiedzmy 8/100 to ten sam spadek % nie da juz tak wyraznego efektu w przeliczeniu na litry.

Pewnie że tak, ale spadek o 2 litry każdego by zadowolił (tam było z ponad 50 do 38 = podobne proporcje).

Ja mam silnik VVTi czyli jeden z najnowocześniejszych obecnie produkowanych w tej klasie pojemności i niczego więcej nie potrzebuję. W weekend zrobiłem trasę ok 400 km z prędkościami 120-185 km/h i spalanie wyszło średnio 7,5 l.

Ja coś słyszałem o tym, to znaczy czytałem kilka miesięcy temu.