| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-04-30 12:19:43 Znów skurwysyny próbują zastraszać - akcyza jest bezprawna co juz zresztą Bruksela powiedziała i nakazała zaprzestanie jej pobierania a jak Polska sie nie dostosuje to będzie obarczona karą! Narazie pozostaje liczyć na zdrowy rozsądek nowego rządu i oby przyszedł do władzy jak najszybciej!
Akcyze chcieli sciągać od ludzi którzy sprzedali drożej autka niżeli je kupili i miała być naliczana w wysokości danej stawki od różnicy w kwocie pomiędzy zakupem a sprzedażą, ale jedynym dowodem jest umowa więc jak np kupiłeś za 100 Euro i za tyle samo (lub mniej) sprzedałeś to nie musisz sie już wcale obawiać. Chory kraj! |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-04-30 12:23:32
aldik jak myślisz kto tę karę zapłaci? |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-04-30 12:29:15
No tak my podatnicy - czyli wszyscy zapłacą za głupote nawet zwolennicy akcyzy - debile! No ale na szczęście tego nie odczujemy. Ale w czerwcu wprowadzą tzw podatek ekologiczny (śmiechu warte) i juz całkiem zamkną sobie dopływ gotówki i wzrośnie łapownictwo gdyż każdy będzie sobie zawyżał normę spalin po przez przekładanie katalizatorów lub zwykłą kombinacje czyli fałszywe dane! |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-04-30 12:37:23
Ten podatek trzeba będzie zapłacić od każdego nowo zarejestrowanego auta w kraju, również nowych samochodów zakupionych w salonach!, bo jeżeli będzie inaczej to znów będzie można dowieść że jest to zwykłe cło tylko ze pod inną nazwą a wtedy znów Bruksela się przyczepi - na szczęście! |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-04-30 12:40:14
tak tak tak tak, masz rację, oczywiście wszystkich nowo rejestrowanych samochodów, dzięki za poprawienie, co nie zmienia faktu, że chodzi o normę emisji spalin z daty produkcji, tak więc kombinacje typu: "a może założe sobie kartalizator" nie przejdą. Ale Polak potrafi... więc cos wymyśli... |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-04-30 20:21:05
Ja mam dwie wersje: 1wsza taka jak w niemczech - zmiana katalizatora (róznica: tam płacą podatek raz w roku) 2ga będą fałszować dane pojazdu. Skoro to ma być podatek ekologiczny to nie może mieć znaczenia rocznik! Np 740 ma Euro 2 od 1994r a wiele innych conajmniej 2 lata później zyskało taką normę. |
M4 Warszawa | 2005-05-01 10:49:15 Jeśli chodzi o drugą akcyzę to sprawa wygląda tak, że muszą ją zapłacić osoby, które sprowadziły samochód do kraju i sprzedały go przed pierwszą rejestracją, i to od kwoty za którą go sprzedały w Polsce np. ktoś sprowadza dziesięcioletnie BMW, wpisuje na umowie z Niemcem 100 euro, płaci 65% akcyzy od 100 euro (260pln) i sprzedaje samochód komuś innemu nie rejestrując go za np 20 000 pln. A urząd skarbowy na podstawie przepisów obowiązujących od 1999 roku wzywa takiego "importera" do zapłaty drugiej akcyzy 65% ale od 20 000 pln (13 000 pln). Taryfa ulgowa dla tych którzy zgłoszą się sami ma polegać na tym że drugą akcyzę będą mogli pomniejszyć o wartość pierwszej akcyzy. (13 000 - 260 = 12 740 pln do zapłacenia).
Można sprzedać auto w kraju nie rejestrując go za taką kwotę jaka jest na umowie z Niemcem ale trzeba wykazać urzędnikom, że auto jest warte te 100 euro tzn. dopisać na umowie, że jest uszkodzone i przedstawić jakąś opinię rzeczoznawcy. Więcej można poczytać tutaj: druga akcyza Odnośnie tego czy pobieranie akcyzy jest legalne czy nie: wg komisji petycji PE nie jest legalne i komisja wydała opinię w tej sprawie wzywającą nasz rząd do zaniechania pobierania akcyzy. Niestety taka opinia nie ma żadnej mocy wiążącej dla naszego rządu, tzn jest tylko zwykłą opinią a nie nakazem czy rozporządzeniem i nasze MF trzyma się swojej wersji przepisów na podstawie których wg prawa UE samochody są wyrobami niezharmonizowanymi i każdy kraj członkowski UE ma prawo samodzielnie ustalać sposób ich opodatkowania. Zaczęły się pojawiać w gazetach i internecie wnioski do sądu o zwrot akcyzy, niby nielegalnej, moim prywatnym zdaniem (a trochę znam prawo) nie ma żadnych szans na zwrot zapłaconej akcyzy. Druga sprawa dotyczy podatku ekologicznego. Projekt ustawy w tej sprawie leży w sejmie od kilku tygodni i czeka aż nasze "elyty polytyczne" zechcą się nim łaskawie zająć i przeczytać go z trybuny sejmowej, od czerwca napewno nie będzie obowiązywał - ostatni zapis mówi o tym że ustawa wchodzi w życie trzy miesiące po ogłoszeniu w dzienniku ustaw. Narazie cała ścieżka legistlacyjna przed ustawą, może to jeszcze się ciągnąc nawet i pół roku - władza ma teraz ważniejsze sprawy na głowie
Co do opłaty ekologicznej - zależeć będzie od pojemności silnika i normy emisji spalin. Normy emisji spalin będą określane wg roku produkcji samochodu, ale jeśli auto spełniało wcześniej normę niż wynika to z roku produkcji z ustawy to po okazaniu dokumentów np briefu podatek będzie naliczany wg rzeczywistej normy emisji spalin a nie roku produkcji. Nie będzie możliwości oszustwa przy sprawdzaniu norm ponieważ każdy pojazd ma określoną normę wpisaną w dokumencie rejestracyjnym (briefie). Jeśli ktoś chce zmienić normę montując katalizator itp. będzie musiał wykonać szczegółowe i kosztowne badania spalin swojego pojazdu. Ustawa ta jeżeli wejdzie w życie będzie także niezgodna z prawem UE ponieważ podatek ekologiczny płacony będzie w urzędach celnych , a zgodnie z prawem UE handel samochodami nie może być objęty opłatami celnymi. Projekt ustawy o podatku ekologicznym do pobrania tu: podatek ekologiczny Podatek ekologiczny będą płacić wszyscy właściciele noworejestrowanych pojazdów zarówno z salonu w Polsce jak i sprowadzonych używanych zza granicy. Podatek obejmie wszystkie samochody osobowe oraz dostawcze i ciężarowe o masie do 3,5 tony - te ostatnie są obecnie zwolnione z akcyzy. Na zakończenie dodam jeszcze że podatek ekologiczny jeśli wejdzie w życie będzie także rozwiązaniem przejściowym na 1-2 lata ponieważ w UE trwają przygotowania do wprowadzenia jednolitych przepisów opodatkowujących samochody podatkiem ekologicznym płaconym raz na rok, zależnym od pojemności i normy emisji spalin - rozwiązanie takie wprowadzili Niemcy w ubiegłym roku. Pozdrawiam |
VANOS E39 523i GLIWICE | 2005-05-01 13:20:08 Właśnie we wtorek będę sprowadzał dla siebie drugie auto i teraz najchętniej napisałbym 1 euro na umowie bo mam dość tych skurwysynów, cały czas mysle co zrobić.Przy E34 91r stan idealny miałem 300euro i i tak chcieli mnie dzać na eurotaxa(długa historia).
Przy E 38 94-96 piszą na umowie 1000euro motorschaden, frontschaden i przechodzi ale ja niewiem co zrobić. Nie mam nic przeciwko płaceniu uczciwych akcyz-podatków ale to mnie tak wkurwia że skończy się chyba na max 500euro(jeszcze pomyśle) przepraszam za wyrazy ale aż mnie trzęsie. |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-05-01 13:30:19 No mnie też trzęśie - gnoje! wrr
Napisz 500 EUR i Motorschaden und Automatische getribe schaden - najwyżej jak Cie wezwą na oględziny (tylko idź zapłacić akcyze conajmniej tydzien po) to powiedz że już naprawiłeś i Ci tego nie udowodnią! Powiedz ze niemiec sprzedał tak tanio bo u nich takie naprawy kosztują kilka tysięcy Euro i po sprawie - tylko pamiętaj aby właściciel wiedział o tym i to potwierdził albo najlpiej niech odmawia odpowiedzi jak ktoś by się pytał i gówno zrobią te złodzieje! |
M4 Warszawa | 2005-05-01 22:02:42 Do VANOS:
Jeśli kupujesz auto dla siebie na zwykłą umowę, a nie na fakturę możesz śmiało wpisać 500 euro i dopisek o uszkodzeniach pojazdu, nasze urzędy nie mają możliwości weryfikacji takiej umowy. Co do sugesti Aldika aby opłacić akcyzę po tygodniu - jeśli nie chcesz mieć wezwań do do US w celu złożenia wyjaśnień proponuję zrobić to w ciągu 5 dni od daty którą wpiszesz na umowie z Niemcem, ponieważ zgodnie z polskim prawem masz 5 dni na zapłacenie akcyzy od dnia nabycia pojazdu. Urzędnicy lubią się czepiać, więc przyślą Ci wezwanie do urzędu i zaproponują zapłatę kary (100-200 pln) za przekroczenie terminu opłacenia akcyzy. Szerokiej drogi i udanych łowów |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-05-02 12:34:43
Hmm ja słyszałem ze jest 7 dni od dnia przekroczenia granicy - a nikt w żaden sposób nie jest w stanie tego sprawdzić POOLSKA!![]() |
M4 Warszawa | 2005-05-02 14:15:52
Ja opieram się jedynie na oficjalnych przepisach prawnych obowiązujących w Polsce. Art. 81 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym: " Podmioty dokonujące nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodów osobowych niezarejestrowanych na terenie kraju są obowiązane złożyć deklarację uproszczoną do właściwego naczelnika urzędu celnego w terminie 5 dni licząc od dnia nabycia wewnątrzwspólnotowego oraz dokonać zapłaty akcyzy nie później niż z chwilą rejestracji tego pojazdu. " A na sprawdzenie tej i innych rzeczy związanych z zakupem i rejestracją pojazdu urzędy mają 5 lat i są w stanie wiele rzeczy sprawdzić
Pozdrawiam |
pawełO BMW Member bmw 730 jelenia gora | 2005-05-02 15:16:32
vanos pisz 1 euro i miej ich w dupie(im sie przeciez nawet 65 centow nie nalezy) na interii kiedys byly podane najnizsze ceny z faktur za auta klient dal wlasnie 1 euro za mercedesa s klasse z 2002 roku ip nic mu nie zrobili ) oni nie maja zadnych podstaw prawnych do weryfikacji ceny z faktury nawet nie musisz pisac ze cos jest uszkodzone jedynie moga spytac sprzedajacego a on sie chyba nie wypucuje wiec nie zastanawiaj sie tylko kupuj beje o te 300 euro drozsza |
VANOS E39 523i GLIWICE | 2005-05-02 15:22:03 Dogadałem się z wujkiem że jak sprzedający będzie miał problem z wpisaniem niskiej ceny na umowie, to auto kupi wujek i sprzeda mi je za 1euro i w razie draki oczywiście potwierdzi.
Jeb.ć system |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-05-02 15:33:03
brawo, tak trzymać i je...ć system. Zapłacisz 6 zł akcyzy i wszyscy bedą zadowoleni, oprócz naszych złodziei państwowych |
M4 Warszawa | 2005-05-02 15:34:28
Jedna uwaga: samochód za 1 euro od wujka będzie traktowany zgodnie z polskim prawem jako darowizna i zapłacisz podatek od darowizny liczony od wartości samochodu jaki wyliczy Ci US wg cennika eurotaxu. Umowy z kwotą 1 euro idą do weryfikacji w pierwszej kolejności, więc nie bedziesz musiał nawet czekać kilku miesięcy na wezwanie do zapłaty podatku plus karnych odsetek. No cóż nieznajomość prawa musi kosztować. Pozdrawiam |
VANOS E39 523i GLIWICE | 2005-05-02 15:40:44 A od jakiej kwoty będzie to typowy zakup a nie darowizna????
proszę o odp." prawnika " M4 Ale system jest jednak totalnie chory ja pisze na umowie kupna-sprzedaży że kupiłem, a oni - za tanio przerobimy tą umowe na darowizne. I jak tu nie pić?? |