Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() 3 DEADSOUL e60, Traxxas VXL Warszawa | 2005-04-30 12:48:19 Układ jest pełny.
Czy to jakiś czujnik ciśnienia (tzw. bańka) ?? Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu dość upierdliwego problemu ![]() pozdro 3 ![]() ![]() |
![]() Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-04-30 16:22:20 U mnie również nie włancza się od razu klima po uruchomieniu silnika (gdy jest w pozycji auto), dopiero po pewnym czasie-coprawda jest czas ok. 1 minuty |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-04-30 16:35:01
I tak ma być. ECC dostaje sygnał od Motronica zezwalający na start. pozdr, Robert |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-04-30 19:27:27
Diro, sorry, ale to nie do przyjęcia , w polskim nie ma głoski "an" tylko "ą", pisze się i mówi "włącza", "wyłącza", "przełącza", "dołącza" itd, przepraszam, ale to bardzo powszechny bład i osobiście mnie irytuje wyjątkowym niechlujstwem językowym, tylko sie nie obrażaj, nie o to mi chodzi. Pozdro ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-04-30 19:42:16 A tak w kwestii samego tematu, to mam wrażenie, że "3" pytał o co innego, czy klima startuje dopieru po osiąfnięciu przez silnik jakiejś określonej temperatury pracy.
Mam wrażenie, że jedno z drugim nie ma chyba nic wspólnego, zwłaszcza w klimatrokiku, gdzie jest funkcja "studzenia " auta, gdy postoi na słońcu. Sam nie mam doświadczeń, bo niestety klimy nie mam ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-04-30 20:58:38 Literówki robi każdy ![]() ![]() |
![]() 3 DEADSOUL e60, Traxxas VXL Warszawa | 2005-04-30 21:43:44 Dla uściślenia.
Jak się klimatronik w B zachowuje wiem. Chodzi o to, że to nie jest normale aby się włączał w pozycji AUTO dopiero po nagrzaniu silnika. Dlatego staram się ustalić przyczynę takiego zachowania. pozdrawiam wszystkich którym się klima włącza i włancza ![]() ![]() ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-05-01 14:12:37 3- ka, tak mi przyszlo do głowy po ostatnich bojach z przewiewem ciepłego powietrza do kabiny mimo zamknięcia dopływu pokretłem. Był w tym warsztacie gość, ktoremu naprawiali coś w klimie i mechanik sprawdzał czy włącza się jakiś mikro przełącznik przy obrocie pokrętła na max w kierunku niebieskiego pola, oraz sprawdzał czujnik temperatury w kabinie, niestety nie pamiętam gdzie jest zlokalizowany. Może za twoje kłopoty on właśnie odpowiada |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2005-05-01 17:28:37 Komentarz dotyczący pozycji auto:
Jeśli auto się nagrzeje w środku od słońca, to czujnik wykrywa dużą różnicę temperatur i zaraz (10-15 sekund) po włączeniu silnika zaczyna bardzo mocno dmuchać zimnym powietrzem, znaczy że układ klimy startuje od razu. Jeśli jest odwrotnie, czyli w zimę - auto zimne, to nawiewy startują dopiero po osiągnięciu określonej temperatury przez nagrzewnicę - u mnie około 5-10 minut. |
vikens Opel OMEGA Caravan Goleniów | 2005-05-02 00:41:07 hmm ja mam klime manualna przyciskam przycisk i po kilku sekundach czuc juz chlodek, czytajac wypowiedz Janusza zaciekawilo mnie cos bo mam wrazenie ze bez klimy jest w aucie za goraco tak jak by jakies cieple powietrze sie przedostawalo minimalnie, jak najprosciej mozna to sprawdzic ? |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-05-02 13:17:52 Najprościej sprawdzić jeżdżąc bez klimy. Rano wszystko jest ok, jak się ruszy leci chłodne powietrze. Potem, jak się zostawi auto, to po wejściu z powrotem za stery już leci ciepłe. Normalnie po kilku minutach wentylator powinien przechłodzić kanały nawiewu, u mnie niestety nie był w stanie. Im częściej zostawiałem auto, a jeszcze kiedy jest upał, to włłączanie nawiewu dawało efekt jakbym włączał ogrzewanie. Pozostawało jedynie otwierać szyby, a i tak było nie do zniesienia.
Okazało się, że winowajcą było sterowanie nawiewami, po prostu klapy nie domykały się dokładnie. Nie wiem jak to jest w aucie z klimą , ja jej nie mam, więc nie mam też żadnego zaworu nagrzewnicy. Niemiłe jest to, że żeby się dostać do obudów nagrzewnicy, trzeba zdemontować CAŁĄ deskę rozdzielczą i schowki, panel z pokrętłami, robota straszna, ale mnie sie opłaciło, teraz mnie latem nie grzeje dodatkowo. |
![]() 3 DEADSOUL e60, Traxxas VXL Warszawa | 2005-05-02 16:10:30 Poza czujnikiem nasłonecznienia, który znajduje się między nawiewami przedniej szyby, powinien gdzieś jeszcze być...
Niestety ja też nie bardzo wiem gdzie on się znajduje. Poszukiwania trwają.... pozdro 3 ![]() ![]() |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2005-05-02 16:18:35
a nie jest on przypadkiem w okolicach panelu klimatronika? ( za tymi dziwnymi wycięciami zrobionymi w tej wspanialej ![]() pokrętnie ale może da się znaleźć ![]() |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-05-02 19:27:38
Tam ci on jest, tyle że nie przypadkiem, a z wyroku germańskich inżynierów. ![]() Czasem może dotykać czegoś, wtedy ECC robi dziwne rzeczy, ale chyba nie takie co u 3. pozdr, Robert |
![]() k27 omega B już nie tera ... suwałki | 2005-05-03 21:37:36 Witam; Nie wiem czy już wszystkie wątpliwości wyjaśniliście, ale klimatronik w OMCI działa właśnie w ten sposób, że za wszystko odpowiada czujnik temp. wnętrza umieszczony w centralnej części kokpitu pomiędzy regulatorami nawiewu za wycięciami imitującymi "mały nawiew”, co śmieszniejsze ten czujnik ma swój własny wiatraczek, który powoduje "pompowanie" powietrza z wnętrza kabiny. Jeżeli jest zima to klimatronik zaczyna działać dopiero po uzyskaniu temp. przez silnik, aby dodatkowo nie chłodzić powietrza w kabinie i nie "zamrażać" kierowcy. Natomiast latem, kiedy pojazd jest nagrzany na słońcu najlepiej włączyć pozycję "LO" i wtedy po chwili wieje chłodem, ale klima też dopiero po chwili przełącza się na pełną moc. No przynajmniej tak to działa u mnie i jest super ![]() |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2005-05-03 23:59:22 a ja klimy nie mam i zyje, ale latem bede mial nie raz ucho albo oko przewiane ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2005-05-04 11:35:10 Ja mam tam.
Jak rano odpalam zimna fure, klima wlacza sie do okolo 1min. Jezeli silnik jest cieply, klima zaczyna dmuchac po kilku sekundach mrozem. Tutaj u 3 faktycznie moze byc walniety czujnik temperatury. Jam mam jeszcze jeden czujnik temp. na zewnatrz, pod przednim zderzakiem od strony lewej, pod lewym leflektorem. Najlepiej to podlaczyc TECHa i sprawdzic klime. Ale mozna tez zrobic jakos test klimy, naciskajac jakies guziki, ale nie pamietam jakie. Moze jakis Weteran LOB podpowie ? Ogolnie, to bez klimy jest porazka, to jest moje pierwsze auto z klima. Nie wyobrazam sobie auta bez Air-conditioning ![]() |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-05-04 12:18:57
Ten czujnik nie ma nic wspólnego z ECC, tylko z MIDem. Te guziki dają reset - przytrzymać razem AUTO i OFF. Może coś pomóc, a nie zaszkodzi. pozdr, Robert |