Szyberdach - automatyczne odmykanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Prosze o podpowiedz/wyjasnienie dziwnego zjawiska w moim szyberdachu elektrycznym.
Sprawa wyglada tak, ze jade sobie z wlaczona klima, otwieram szyberdach-np.rozsuwam go do polowy, nastepnie zamykam go, wracajac na pozycje zerowa.szyber sie zamyka, ale od razu otwiera lufcik. Raz tak robi, a raz nie. Nie potrafie tego zawsze powtorzyc, dzieje sie to czasami na postoju i podczas jazdy. Zauwazylem jeszcze ze wcisniecie pokretla od szyberdachu, powoduje domkniecie lufcika.
Kto mi wyjasni, od czego to zalezy, ze ten lufcik sie czasem tak sam otwiera po domknieciu dachu. Ja nie moge znalezc w tym reguly i nie wiem czy brac sie za programowanie dachu czy to tak powinno byc.

Apropo dachu, to u mnie domyka sie z pilota, tylko w sumie pokretlo zostaje w polozeniu otwarcia, i wg mnie po wlaczeniu zaplonu dach powinnien sie znow otworzyc, a sie nie otwiera. To normalne ?

pozdrawiam
Holbi

Cytat:
2005-04-30 23:49:03, Holbi pisze:
Prosze o podpowiedz/wyjasnienie dziwnego zjawiska w moim szyberdachu elektrycznym. (...) Apropo dachu, to u mnie domyka sie z pilota, tylko w sumie pokretlo zostaje w polozeniu otwarcia, i wg mnie po wlaczeniu zaplonu dach powinnien sie znow otworzyc, a sie nie otwiera. To normalne ?

Szyber trzeba zaprogramować, tak jak szyby. Trzymasz chwilę wciśnięte pokrętło przy zamkniętym szybrze.
Przy domykaniu i uruchomienu - zachowanie normalne.

pozdr, Robert

Ja zaobserwowałem u mojej omesi podobne zjawisko. Podczas jazdy nagle uchyla mi się ukośnie szyberdach (minimalnie-pierwsze położenie) gdy wcisnę przycisk...to się chowa. Takie zachowanie zdarza mi się nieraz na postoju. Dochodzi do tego że mam stale wsuniętą "zasłonę" szyberdachu, żebym mógł kontrolować czy jest domknięty, bo jak wychodzę z samochodu i byłby uchylony to przy opadch deszcu zrobiłby się bałagan.
Myślę, że nie jest to prawidłowe zjawisko i coś jest w przełaczniku sterującym. Przy okazji go rozkręce i zobaczę.

chyba za wiele tam nie zobaczysz

Witam !!!

Podobne objawy mam u siebie. Otwiera się i zamyka kiedy chce, z różną częstotliwością, najbardziej lubi jak pada i leje mi sie woda na głowę. Programowanie nic nie daje, w zimie przy mrozach wszystko było git.

Witam.
Miałem podobne zjawisko to rozebrałem pokrętło i przesmarowałem grafitem powierzchnię "rezystancyjną" po której przesuwają się styki pokrętła i wszystko wróciło do normy.
Pozdro.