Podpora wału e36.Pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niedawno odpinany był wał.Podpora przy pokręceniu ręką chodzi chyba
cicho,ale ma jakby luzy(ten pierścien w środku)na boki.Czy tak powinno być.Czy to ew.może być przyczyną stuków przy delikatnym puszczaniu pedału sprzęgła?Dziękuję za radę.Pozdrawiam.

nie przejmuj sie podpora ja mialem calkiem wyrabana mechanik mowił ze moze od tego autem trzesie przy jezdzie wydalem 200 zl i okazalo sie ze to koncowki tak wiec wydaje mi sie ze podpora nie ma wiekszego wpływu na zachowanie auta ale moze sie myle

Przy puszczaniu sprzęgła najpierw kasują się wszystkie luzy w układzie napędowym i jak wszędzie napotkają na opór to przekazuje moc dalej, więc wszystko co jest luźne po drodze to stuka.

Nie zaniedbuj podpoty, jeżeli jest wywalona to należy ją wymienić, każde nieprawidłowości przy wale mają wpływ zarówno na tylny most jak i na skrzynie biegów - szlak trafi uszczelki, olej zacznie lac itd itp
Ale z tego co wiem oznaką wywalonej podpory jest odczówalne jakby bicie w podłoge a stuki przy ruszaniu to może być oznaka wybitych krzyżaków!

no ja tak miałem podpora poszła a ze byłem młody i głupi to pojezdziłem dzien dwa i poszedł dyfer razem z krzyzakeim