Wentylator chlodnicy Coupe I

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam takie pytanko do posiadaczy Coupe 96-99 silnik 2.0 + klima

mamy w rodzinie jeszcze 2 accenty
w moim accencie 99r. moze 2 razy (a mam go od nowosci) wlączyl sie ten wentylator !!!

w moim Coupe I 2.0 wlacza sie przy byle okazji
np po trasie 25 Km otwieram brame dochodze do auta i sie wlacza

po tej samej trasie gasze silnik wlaczam swiatla (np dzis bo wczoraj wymienilem zarowki i chcalem sprawdzic jak swieca w garazu) a tu przy wylaczonym silniku wlacza sie wentylator
dodam ze klimy prawie wcale nie uzywam bo nie jest jeszcze tak cieplo

plunu chlodzacego nie ubywa - tydzien temu sprawdzalem w servisie temp jego zamarzania bo jest to chyba 1 plyn (tj od nowosci) i wyszlo do -45c wiec zalecili by nie wymieniac
a moze jest on juz stary ???? ma kolor zielony nie wiem moze byl juz stary a poprzedni wlasciciel nalal jakiegos specyfiku do niego

co moze byc przyczyna tak czestego wlaczania sie wentylatora
a moze poprostu te silniki w Coupe tak maja
dla mnie jest to o tyle dziwne ze w moim prawie 5 letnim accencie wlaczyl sie ten wentylator 2 razy ???? no ale to zupelnie inne auto i silnik

bede wdzieczny za uwagi szczegolnie posiadaczy Coupe 96-99??

[ wiadomość edytowana przez: bombel dnia 2005-05-01 21:36:30 ]

sprawdź czujnik który załącza wentylator, a jak wygląda sprawa temp. silnika - nie jest przekroczona ? Ewentualnie zdemontuj chłodnice i ją wypłucz z osadów - są do tego specjalne płyny. Raczej stawiam na zanieczyszczoną chłodnice.

mysle ze ten typ tak ma i tyle
plynu nie ubywa,
wskaznik temp jak skala jak dojdzie do jakies 30-40% skali to stoi nie skacze
nie wiem czy wymiana plynu cos pomoze ????

przebieg auta jesli byl prawdziwy jak go kupilem to teraz jest 49 tys. km

a ty masz moze silnik 2.0 w swojej lantrze ??
jak to u ciebie wyglada sprawa zalaczania wentylatora ??

dzieki za wskazowki

[ wiadomość edytowana przez: bombel dnia 2005-05-03 22:01:00 ]

Witam !!!!
Ja mam Coupe I rocznik 99 z silniczkiem 2.0 16V i mam dokładnie to samo.Wentylator włącza się bardzo często.Chłodnica jest czysta,wszystko było czyszczone i jest to samo.Powolna jazda po mieście i wentylator zaraz się włącza.Zgaszę auto na 10 min,włączam stacyjkę wentylator się załącza.Myślę że to dlatego że podczas postoju temp rośnie i dla bezpieczeństwa się załącza żeby schłodzić calość.U kuzyna w Vectrze 2,5 V6 wentylator włacza się nawet po wyjściu i zamknięciu auta i chodzi przez jakiś czas żeby wychłodzić wszystko.Więc myslę że to jest ok,przynajmniej mam taką nadzieję.Może ten silnik tak po prostu już ma.Pozdrawiam

Ogromne dzieki za ta wypowiedz

bo juz sie martwilem ze cos nie tak z moim Coupe
nie ma jak pomoc klubowiczow

Pozdrawiam

Silniki bardziej wysilone wymagają niestety częściej ingerencji wentylatora , załączenie się wentylatora i rozłączenie to dobry objaw, przynajmniej dzięki temu wiadomo że temperatura została unormowana...

dodam tylko ze mam to samo u siebie w coupe i przy okazji dłubania sprawdże sobie termostat tak na wszelki wypadek czy aby sie otwiera do końca