| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2005-05-02 22:50:58 Mam dziwna przypadłość. Samochód po zgaszeniu silnika ma problem z ponownym odpaleniem za pierwszym razem, niby zaskakuje ale gasnie. Druga próba wymaga dluższego popiłowania rozrusznika i odpala. Dzieje sie tak po przełączeniu silnika z benzyny na gaz. Jeżeli silnik nie przejdzie na gaz to takich objawów nie ma. Co ciekawe po wyłączeniu silnika jezeli kilka minut odczekam to zapala bez problemu.
Silnik na pełnym wtrysku, instalacja II generacji. mój znajomy miał podobną przypadłość która z czasem sama ustąpiła. |
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2005-05-10 19:11:57 Chyba mam wyjatkowy samochod, bo jak widac nikomu nic podobnego sie nie przydaza
|
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2005-05-16 20:53:43 Juz drugi miesiac i nie ma poprawy |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-05-27 15:26:17 Tego typu problemy występują z kilku przyczyn.
W przypadku instalacji II gen. z mieszalnikiem w dolocie, wypływ gazu realizowany jest podciśnieniowo... to żadna zagadka. W momencie odpalenia silnika na benzynie, gdy nie osiągnął on jeszcze roboczej temp. pracy reduktor ma dość ciężkie zadanie ze zmianą stanu skupienia gazu (w przypadku powszechnie stosowanych reduktorów dwustopniowych). Jak wiadomo silnik zasilany wtryskiem paliwa nie potrzebuje określonej wartości podciśnienia do wytworzenia mieszanki paliwowo - powietrznej, gdyż do zassanego przez silnik powietrza, ECU dostosuje odpowiednią dawkę paliwa, podaną poprzez wtryskiwacze. W przypadku próby uruchomienia jednostki na LPG, zdarza się, że panujące podciśnienie jest zbyt małe do "zassania" LPG poprzez mixer (mieszalnik). Dzieje się tak na skutek: - niedostatecznego odparowania LPG (zwykle zbyt niska temperatura) - źle dobrany mieszalnik - zużyty reduktor - "lewe" powietrze w dolocie Oczywiście problem może być także spowodowany złym stanem ukł. zapłonowego (kable, świece, cewka), choć jego niedomagania są wcześniej widoczne np. poprzez pogorszenie osiągów, "strzały" w dolot, etc. Pozdrawiam - SpeedR |