MotoNews.pl

Abimex chip tunning

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
moje pytanie jest proste czy to mozliwe jest?

jak nie jak tak

nie

Cytat:
2005-05-03 12:47:07, marcinator pisze:

a jaki w tym sens

podnieść troszke moc silnika

Cytat:
2005-05-03 13:20:08, marcinator pisze:
podnieść troszke moc silnika

to nie TDI, szkoda kasy na takie głupoty, lepiej wymień wydech, kolektor wydechowy, filtr powietrza, olej... a reszte przepij

chciałem sie tylko dowiedziec czy to jest wykonalne

Jest wykonalne, w moich "2paskach", był Chip-Tuning, tzn jest. Te 88KM zamiast 78 to konkretna różnica.

Chyba na PTK gdzies byl link do nowego programu do poldka, ale nie powiem na 100% czy Bosch czy Abimex. Wiem, ze dawal jakies smieszne przyrosty typu 3KM, 5Nm i zeby go wgrac musisz miec programator EEPROM. Jak dla mnie nie warte zachodu, ale jak masz programator to za free i sie da...

kiedys na allegro widziałem jakies chipy do poldka ale pewnie to sciema byla jakas

Wszystko jest możliwe... ale lepiej po prostu zatankuj 98 i przełącz na benzynę

Widze, ze nikomu nie chcialo sie poszukac na PTK, jak pisalem...

Bin do wgrania do Abimexa

a do boscha nie ma ?

Kiedyś na stronie bodaj V-Tech był dostępny plik do zaprogramowania nowego epromu, ściągnąłem go i zaprogramowałem i na tym się skończyło . Nigdy go nie zainstalowałem a poza tym nie wiem czy na gazie by to coś dało.

Cytat:
2005-05-03 12:47:07, marcinator pisze:

Ja też miałem podobny pomysł ( tyle że mam wtrysk Bosch ), ale odwiódł mnie od tego potencjalny wykonawca usługi p. Godula - stwierdził on że da to przyrost mocy do 5 % ( ! ) , a koszt to nie tylko przeprogramowanie chipa , ale w pamięci należy doliczyć kilka godzin spędzonych na hamowni ( koszt hamowni + benzyna )

a czy ktokolwiek zadał sobie pytanie jakim cudem to ma działać???

to co można poprawić w chip-ie Abimexa, to mapa zapłopnu (poprawiać inżynierów z profesjonalnym stanowiskiem badawczym silników spalinowych? można wydłubać rezerwy z silnika i tak nietrwałego jak napis patykiem na plaży po to by przejechał o 1/3 przebiegu mniej) oraz dawkowanie paliwa (które zmienić można jedynie w otwartej pętli sprzężenia zwrotnego - przy trybie zamkniętym komputer i tak słucha się czujnika EOS)

sprawić żeby smok chlał jeszcze więcej niż chla? hmmm.... ciekawa to koncepcja tylko chyba nie warta świeczki. Lepiej popracować nad tym by ilość kucyków pojawiająca się na kołach nie była ograniczana oporami hamulców, rozklekotanych skrzyń biegów i wyjących mostów...

A skąd wiadomo, że nowa mapa zapłonu jest dostosowana do akurat Waszego silnika?

O ile ja wiem to chiptuning wolnossącego silnika da Ci max 10% więcej mocy ( ).
Diesle i silniki turbodoładowane to 25% i wyżej....ale to juz inna historia.

Cytat:
2005-05-04 14:08:31, CAmaRO pisze:
... Diesle i silniki turbodoładowane to 25% i wyżej....ale to juz inna historia.

ludzie bądźmy dokładni, takie przyrosty mocy są możliwe tylko w silnikach doładowanych, nie wszystkie desle mają sprężarkę

Czy ktos juz testował ten plik z V-techu ? Podobno auto na nim nie chodzi a będe zmuszony prawdopodobnie wgrac go do swojego kompa i nie chciałbym niespodzianki. Nie chodzi mi tutaj akurat o te przyrosty mocy tylko o fakt ze zmieniam silnik z 1,5 na wiekszy i interesuje mnie zmieniona mapa zapłonu, i czy jest to plik do wersji z sonda lambda czy bez niej. A moze ktos z Was wie gdzie znajduje jakis "zwykły" bin do 1,6 ?

O ile mapa wtrysku nie wpłynie praktycznie na osiągi auta na LPG to prawidłowa modyfikacjia mały zapłonu może conieco poprawić. Niestety jednak jak dokładnie modyfikować mapę zapłonu to nie wiem. Szkół jest kilka od statycznego wyprzedzenia zapłonu o kilka st. aż do takich kombinacji jak wyprzedzanie zapłonu w zakresie niskich i średnich a opóźnianie w zakresie wysokich.

Sprawa do przemyślenia i przetestowania najlepiej na hamowni podwoziowej.

Pomyślcie panowie CHIP do poldka zasilanego LPG. Tego chyba jeszcze nie ma żadna marka .