Omega 2.0L czy 2.5TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Mam dylemat. Od wrzesnia poruszam sie Omega 2.0l 16V caravan. Ogolnie jest OK i mnie nie zawiodla. NIestety sporo spozywa paliwa, a teraz owe jest 4.10zl i to mnie meczy.
Napalilem jesli sie na wersje 2.5TD. Tylko mechanicy straszyli mnie czestymi wadami w tym modelu pompy wodnej (kosztownej). Ile jest w tym prawdy i jesli tak, jak jest z dostepnoscia owej pompy z pominieciem dilerow? Dzieki za ewentualne porady.SK

Pompę dostaniesz wszędzie.
Ale to jest tylko wierzchołek góry.............
Już lepiej jeździj tym co masz
Poszukaj na forum o tym silniku.

TD jak jezdzi i nic nie kleka to jest Mega furkA, ALE jak cos zdechnie zwlaszcza w silniku co ma logo Boomy to moze zabolec. Wiem bo mam

Pompa wodna kosztuje do 150 (zamiennik) i wszedzie mozna kupic,.

Ale i tak Turbo klekocik jest zajefajny !

Pozdro

Napewno pod wzgledem ceny czesci to 2.0 benzynka wygrywa Niestety 2,5 TD to silnik dorgi i kosztowny podczas remontow, i wymiany podzespolow itd itp. Ja tam jestem zadowolony, piekna praca silnika (nie to co VW ), nawet dobra dynamika (zawsze mogloby byc lepiej ) ale ogolnie samochodzik z tym silnikiem pierwsza klasa !!

A co do czesci to jak bedzie problem z oplowskimi to zawsze mozna probowac podpasowac od bmw Ja problemow znacznych z czesciami nie zauwazylem ... jak nie ma na stanie w sklepie to na drugi dzien sie pojawiaja

a ropa to taka niby tania teraz? no i 2.5td wcale taki oszczedny znowu nie jest...

skeska, a ile to jest dużo dla ciebie? może po prostu poszukaj auta mniejszego, w tej klasie zużycie pomiędzy 10 a 12 /100 miasto, do 8,5 trasa. to normalka

No niestety przy takich pojemnosciach silnika i takich gabarytach auta to o oszczednosci nie mozna mowic. Jak ktos chce oszczedne auto to niech sobie kupi jakiegos malutkiego diesla albo benzynke w stylu: lupo, polo itd.

Moje spalanie to w miescie ok.10l/100 a w trasie ok.7,5l/100 (przy normalnej jezdzie) bo czasami to potrafi spalic troszke wiecej

Spalanie TD jest jak najbardziej OK, mysle ze nawet mozna nazwac ten silnik oszczednym (jak mu nic nie dolega).
Wielokrotnie slyszalem ze nowe samochodziki w stylu Polo itp z malymi silnikami po miescie maja spalanie do 10l (ludzie nowe samochody na gaz przerabiaja), to w MORDE bestie sa wyjatkowo malo lakome.