Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() znachu Toyota Corolla TTE C ... kutno | 2005-05-04 09:30:58 Jak w temacie czy ktos sie wie jaka jest roal i budowa tlumnika zaraz za katalizatorem |
SzybkiKosta HONDA CBR 600F, SEAT ... Warszawa -Ursynów | 2005-05-04 15:21:47 wywal go i wstaw sportowy. ja miałem stumiennicę przelot zakończony pustą puszką na końcu rycał i dał trochę koni ![]() |
![]() znachu Toyota Corolla TTE C ... kutno | 2005-05-04 16:14:39 MaciekGT mowil ze nie mam sensu wywalc tego sirodkowego moj mechanik mowi ze jak go zostawie to zastapienie strimiennicy nic nie da :
![]() |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-05-04 17:36:25 Strumiennica nic Ci nie da. Daj spokoj. Jak masz zapchany tlumik czy katalizator to czego bys nie wstawil to odczujesz roznice, ale nie wierz w cuda, ze zastapisz tlumik kawalkiem rury i to cos zmieni. Wydech tez jest specjalnie wyliczony i pochopne zmiany moga nawet zaszkodzic a nie pomoc. Jedynie tylne tlumiki moga dac max do 3-4KM. Czy warto ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-05-04 18:00:23 Znachu przy seryjnych gratach silnika 1,8 wstawienie strumiennicy (czy też pseudo - strumiennicy jaką jest popularny, łuskowy (?) Jones) nic Ci nie da, a przynajmniej żadne zauważalne efekty ![]() Modyfikacja układu wydechowego to, wbrew temu co praktykują domorośli tunerzy dość złożony i skomplikowany proces. Generalna zasada jest taka, że im element wydechu znajduje się liżej głowicy, tym większe jego znaczenie (wpływ) na pracę silnika. Jak więc widać najistotniejszym z elementów wydechu będzie kolektor. Poza tym w silniku wolnossącym modyfikacja wydechu wymaga znacznie dokładniejszego doboru komponentów, niż w jednostkach doładowanych jeśli mamy zamiar osiągnąć w ten sposób możliwe do wykorzystania przyrosty mocy i momentu. Kolejna sprawa to fakt, że wzorowanie się na autku Maćka nie jest najlepszym pomysłem, gdyż tamto przebudowane było od podstaw, wliczając w to głowicę, dolot i co istotne - elektronikę. Była to jednostka niemalże N- grupowa. A co do nomenklatury... nazywać tłumik za prawie 400 zł. ![]() ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-05-04 19:33:53 Domyślam się, że oplowski kolektor to 4-2-1.
Jeśli montujesz głowicę z kadeta/astry do motorka o zbliżonej pojemności to oplowski będzie wskazany ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2005-05-06 23:32:01 Srodkowy tłumik jest w pełni przelotowy i jego usunięcie raczej nic nie poprawi. Jedyny efekt usunięcia to zwiększony hałas...
A kolektor od Opla nie bardzo pasuje bo jest inna miska olejowa, smok jest z drugiej strony i przeszkadza... wiem bo sprawdzałem |