Piractwo internetowe - cd...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Poruszam ten temat na naszym Forum ponownie, ponieważ osobiste "wycieczki" w kierunku złodzieja i oszusta a także szefostwa Allegro nie skutkują
Oto delikwent :

Skradzione zdjęcie

W odpowiedzi na moja interwencję otrzymałem odpowiedź, że każde zdjęcie w necie można sobie pobrać, jeżeli jest nie podpisane !!!
Zgadzam się, ale to zdjecie jest zamieszczone na stronie klubu Espero, a nie gdzieś tam sobie i prezentuje czyjąś wykonaną pracę !
Dodatkowo napisałem świadomie oszust - bo facet oszukuje kupujacych, że to światło zarówek !!!
Gówno prawda, bo zdjęcie prezentuje światło niebiestkich diod LED !
Niestety, moje argumenty typu "straszenie" przepisami z poprzedniego wątku o piractwie oraz "net-etykietą" nic nie skutkują - proceder trwa już kilka tygodni !!!
Chyba trza szykować "bejsbola"

[ wiadomość edytowana przez: HenBas dnia 2005-05-04 09:59:17 ]

Heniu, a napisaleś już do allegro????

słusznie lej drania gdzie popadnie drania

Cytat:
2005-05-04 10:02:46, -JACO- pisze:
Heniu, a napisaleś już do allegro????

Z tego co Heniu napisałe to raczej tak :
Cytat:
2005-05-04 09:54:54, HenBas pisze:
...a także szefostwa Allegro nie skutkują .....

Szkoda Heniu, że w taki sposób szanuje się u nas prawo do prywatności.
Nie wiem czy to aby nie walka z wiatrakami?

zaloz sobie lipne konto, kup to cudo i wystaw mu konkretny komentarz...

HenBas, możesz też zadać sobie trochę trudu i wysyłać maile do tych, którzy kupili te "rewelacyjne" żarówki i informować ich, że zdjęcie nie odpowiada reklamie, a przede wszystkim podać link skąd pochodzi.
Trochę kłopotu, ale może chociaż kupujący (też Allegrowicze) się zastanowią ...

Ale kto powiedział że jak nie podpisane to można wykorzystywać?? Bzdura - każda rzecz, nosząca znamiona utworu (a taką jest zrobione zdjęcie) podlega ochronie. Fakt złożenia podpisu nie ma znaczenia.

Jaco, pisałem juz do Allegro i oni też mi odpisali - mają rację mówiąc o elektronicznych podpisach na zdjęciach - wtedy nie musisz niczego udawadniać, inaczej sprawy należy dochodzić w sądach, ale mi nie o to chodzi bo i tak, prócz satysfakcji nic z tego nie mam !
W zasadzie mam to głeboko gdzieś, że skradziono mi to zdjęcie - wqurza mnie sam fakt oszukustwa jakie dokonuje ten "gostek" na ewentualnych klientach
Andrzei, chyba tak zaraz zrobię - dzięki !

kolejny suuuuuupersprzedawca i kolejny dowód na to, że system komentarzy na allegro jest g. wart.

Ja jednak zamailował bym do kupujących

Pozdrawiam - SpeedR

panowie,
a może zrobimy tak, że zalicytujemy u gościa na aukcji a potem wszyscy wystawiamy mu negatywa za to że świadomie wprowadził nas w błąd - bo jesteśmy mu wstanie udowodnić, że na zdjęciu to wcale żarówki nie podświetlają zegarów??
Co wy na to - jesteście w stanie poświęcić 1 negatywa w razie jakby gość odegrał się i też go wystawił??

Jak dostanie kilka negatywów pod rząd to mu konto zablokują

....

Bardzo ciekawa akcja i odważna, ale nawet jak gostka "wywalą" z Allegro to przeniesie się na inne serwisy (jak już tam nie jest) i dalej będzie robił ludzi w balona.
Ciekawe czy gostek ma zarejestrowaną dziłalnosć gospodarczą? Może jaki życzliwy mały donosik do skarbówki by wykonał.
Pie...ć gościa , jak ludzie nie uzyskają zamierzonego efektu, takiego jak na zdjęciu, to mu sami negatywa wstawią.

Proponuję Ci rozwiązanie prawne. Napisz do gościa i allegro pismo, powołując się na przepisy ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
"Art. 1. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
(...)
4. Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności."
i przepisy karne tej ustawy:
"Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie.
3. (89) Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust. 1 lub 2 narusza cudze prawa autorskie lub prawa pokrewne określone w art. 16, art. 17, art. 18, art. 19 ust. 1 lub 2, art. 20 ust. 1-4, art. 40 ust. 1 lub 2, art. 86, art. 94 ust. 4 i art. 97,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
"
Napisz, że wykorzystanie Twojego zdjęcia jest naruszeniem praw autorskich i w związku z tym domagasz się niezwłocznego usunięcia go z aukcji oraz przeprosin za naruszenie Twoich praw autorskich, oraz że w przypadku niewykonania żądania powiadomisz o sprawie prokuraturę.
Przestępstwo jest ewidentne, więc prokuratura się sprawą chętnie zajmie, a jeśli sprawa poszłaby na proces, to do 1. rozprawy możesz złożyć powództwo adhezyjne - o odszkodowanie.
W razie potrzeby służę pomocą.

[ wiadomość edytowana przez: n0ras dnia 2005-05-05 09:29:21 ]

Dzięki nOras za rzeczowe porady - zresztą, już drugi raz doradzasz w materii piractwa netowego !
Jestem w trakcie redagowania polecanego przez Ciebie pisma do delikwenta i do szefostwa Allegro.
Już wcześniej też tak zrobiłem, posiłkując się poprzednimi Twoimi radami - ten pierwszy gostek, który "pożyczyl" sobie zdjęcie był w porządku - szybko przeprosił i wycofał zdjęcie z aukcji. Obecny "typ", niejaki Wojtas530 odezwał się do mnie po wysłaniu do niego maila w ten sposób :

"Wszelkie zdjęcia opublikowane i umieszczone w Internecie bez
podanego pełnego prawa autorskiego są dostępne dla każdego prosze podawać info o swoich prawach zawsze do każdej umieszczanej fotki"

O ewentualnych nowych wieściach w tym temacie poinformuję Was zaraz po otrzymaniu odpowiedzi !!!

Dzięki za współpracę i pomoc !

Witam !
Zgodnie z zapowiedzią ,czas zakończyć chyba ten temat
Co prawda żadnych przeprosin czy wyjasnień nie otrzymałem, zarówno ze strony sprawcy tego tematu, czyli "Supersprzedawcy Wojtas530" ani od zespołu Allegro
Ale ...
Moje zdjęcie zegarów, które zostało skradzione i wykorzystywane bez mojej zgody jako reklama na stronach Allegro, zostało "zdjęte" z aukcji Allegro !!!
Szkoda jednak, że nikt z w/w nie pofatygował się z jakimkolwiek komentarzem w sprawie - no cóż, może jestem zbyt wymagąjacy dla supersprzedawców i zespołu Allegro ???

A w taki sposób aktualnie supersprzedawca Wojtas530 chroni "swoje"(?) zdjęcia :