Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-02-22 14:01:16
Tomku, nie Ty tylko autor ksiazki jesli juz. ![]() A tak powaznie to w swoim 1.5 zaobserwowalem, ze silnik (a moze wlasnie dolot) wpada w straszliwe wibracje podczas jazdy ( a na postoju nie ![]() |
hacki gdynia | 2003-07-02 18:15:51 a czym jest ten rezonator wypełniony w srodku? |
hacki gdynia | 2003-07-02 18:52:06 wiem gdzie jest rezonator,pytam tylko czym jest wypełniony lub czy powinien byc czyms wypelniony-bo akurat u mnie rezonator jest całkowicie zaslepiony czyms co wyglada jak pianka montazowa,tylko jest czarna |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-07-02 19:13:44
Jaco zobacz date postu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-07-02 19:16:42 Gasssownicy twierdzą ,że czasem w/w rezonatorze zbiera się gasssss co może powodować strzały gasssowe.......
Z tego to powodu często zatyka się go albo wywala i zaślepia dziurę....... |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-07-02 19:23:24
![]() o FUCK ![]() ![]() ale obciach ![]() ![]() ![]() |
ziaja Espero 1.5 DOHC16V + ... Piekary Śląskie | 2003-07-02 22:03:53 U mnie zaslepili gazownicy bo ponoc szczególnie na wolnych obrotach gaz z miksera się cofa i tam potrafi wybuchnąć.
Pozatym inna nazwa na ten patent to "tłumik szmerów ssania" ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2003-07-03 01:02:53 A ja mysle ze zjawiska falowe w ukladzie dolotu moga powodowac wzrost momentu obrotowego w pewnym ograniczonym zakresie obrotow silnika, w ktorych fala akustyczna w dolocie wpada w "rezonans" z częstotliwością otwierania sie zaworow dolotowych i sprzyja lepszemu napelnianiu sie cylindrow mieszanką. Stąd m.in. uklady dolotowe w nowoczesnych silnikach (np. w Lanosie 1.6 ![]() Rezonator nie pozostaje bez wplywu na zjawiska falowe więc wydaje mi sie ze moze on korzystnie wplynąć na moment obrotowy. |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-07-03 08:16:53
Zgadzam się w zupełności, ale .... Cały ten układ zestrojony fabrycznie "bierze w łeb", jeżeli wprowadza się do układu dolotowego dodatkowe "wynalazki", jak na przykład mikser instalacji gazowej. Należałoby po takim wydłużeniu kanału ssącego przeprowadzić na nowo analizę fali rezonansowej i dopasować do tego "zmodyfikowanego" układu wielkość reonatora i długość jego rury dolotowej. Tyle teoria. W praktyce mało kto sobie tym głowe zaprząta i potem narzeka, a to na dziurę w gazie, a to na zwiększony hałas, albo na jeszcze coś innego. Ale niestety nie każdy ma w domu hamownię silnikową ![]() A Robert_S to wyłuszczył bardzo dokładnie i zgadzam się w nim "w całej rozciągłości", bo ze słuszną teorią się nie dyskutuje ... |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2003-07-07 10:03:49 W takim razie opowiem pewną historię która to przydarzyła mi się z moim drugim esperakiem i drugą instalacją gazową. Ano po montażu instalacji odebrałem auto z wymontowanym "tłumikiem szmerów dolotu" (?) i w to miejsce wstawionu średnio gustowną zaślepkę na sprężynce potocznie zwaną "antywybuchem" (?). Pojeździłem tak coś z 1500 km do pierwszego przeglądu i na przeglądzie kazałem to zmienić - przesunąć zaślepkę na obudowę filtra powietrza i zamontować z powrotem wspomniany tłumik tam gdzie jego miejsce. Wiecie co ? Zero efektu. Ani w jedną stronę ani w drugą. Nie potrafię wytłumaczyć po co ten kawał plasikowej rury tam siedzi - ale tak wymyslili - widocznie tak musi być więc tak mam ![]() Pozdrawiam ! |