Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() artec Opel Rekord Sosnowiec | 2005-05-07 17:36:47 Witam
Czy moze mi ktos powiedziec czy moglbym wykorzystac przenosny komputer do powiedzmy roznych regulacji silnika (spalanie, obroty, etc.), jezeli tak to jakiego potrzebuje oprogramowania? jakich przewodów? jak to podpiac? Silnik w moim rekordzie to 2,2i. Wiem ze pytanie ogólne ale prosze o wskazówki któe ułatwiły by mi prace nad reksem. Pozdrawiam artur |
![]() _Bartek_ Pełnoprawny Klubowicz Poznań | 2005-05-07 20:20:47 Rekord z 2.2 litra silnikiem był na LE-Jetronic'u chyba (jeśli się nie mylę)
a ten system wtrysku nie ma możliwości zmian parametrów pracy za pomocą prostego przeprogramowania sterownika... na szybko znalazłem taką stronę... klik klik ale myślę że jak poszukasz to znajdziesz więcej jeszcze lepszych stron... POZDR |
![]() Bartek RegionAdmin Monza Gdańsk | 2005-05-08 11:57:04 Moim skromnym zdaniem nie masz na to żadnych szans. Ponieważ "komputer" w Reksiu tak jak i w moim Leniu i Moni jest analogowy tzn. że składa się z bramek przerzutników i innego nieprogramowalnego ustrojstwa. Jedyny sposób żeby coś zmienić to po pierwsze trzeba mieć jego schemat a po drugie konkretnie to wszystko przeanalizować cuś do lutować cuś wyjebać ![]() |
![]() _Bartek_ Pełnoprawny Klubowicz Poznań | 2005-05-08 18:30:49 Bartek no właśnie niekoniecznie trzeba lutować/spawać/kleić w samym sterowniku - przy odrobinie zdrowego rozsądku, wiedzy technicznej z zakresu mechaniki i elektroniki wystarczy - tak jak na podanej przeze mnie stronie - zmodyfikować sygnały wejściowe z czujników
ale jakie będą tego efekty w stosunku do poświęconego czasu to już nie potrafię powiedzieć - podejrzewam że niezbyt oszałamiające... życzę powodzenia... ![]() jest natomiast inna droga... MegaSquirt Electronic Fuel Injection Computer By Bowling & Grippo jeśli artec masz odrobinę zdolności elektronicznych (lub znajomego) to zrób sobie sam w pełni programowalny, mikroprocesorowy sterownik wtrysku (w wersji V2.2 potrafi też sterować zapłonem) - będziesz wtedy miał możliwość pełnego "elektronicznego" tuningu silnika przez laptopa właśnie... ma nawet możliwość zaprogramowania 2 trybów - np. Sport i Econo - wybieranych przełącznikiem ![]() gdzieś czytałem że z powodzeniem jakiś maniak zrobił na tym wtrysk do Fiata 126 BIS ![]() no co ty na to Bartek ![]() POZDR |
![]() Soczewa Pełnoprawny Klubowicz Senator A/Sintra Poznań | 2006-11-20 11:11:13 jest to realne - są w sumie 2 sposoby - Megasquirt i SMT 6, ale trzeba kogoś kto wiecej wie na temat niż tylko info ze stron internetowych. Myślę, że warto zabawić sie to. Gdyby kotoś miał jakieś dojścia do tego tematu to zapraszam do dyskusji.
|
![]() Soczewa Pełnoprawny Klubowicz Senator A/Sintra Poznań | 2006-11-29 21:38:59 poszperaj w niecie - generalnie każdego Ciha czy inny silnik mozna tym przesterowac - ja juz mam coś zamontowane ale tak go przywiozłem z niemiec i na wiosnę przyjzę się co tam siedzi - już nie jedno auto zdziwiło się, a mój senio to tylko 2.2 !! pali laki że aż miło ![]() |