Panewka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko

Co moze sie stac jesli dalej bede jezdzil na uszkodzonej panewce??
Slysze ja coraz bardziej ostatnio slysze nawet w srodku samochodu,naprawde bardzo brzeczy.czy wytrzyma to jeszcze do 22 maja wtedy daje do mechanika zeby mi zmienil chce jeszcze na tym zrobic z 800 km. chce dodac ze cisnienie oleju ok i moc tez

zle si wyrazilem nie brzeczy tylko chrubocze

panewki tak jak tłoki są nadwymiarowe więc lekko zużyty wał da się szlifować i założyć nadwymiar. Mocno wytarty (a to ci grozi) nadaje się na złom.
Drogie zachodnie wały można napawać i szlifować - przy PF i PN nie opłacalne.

chodzi mi o to zeby mi vktos napisal z wlasnego doswiadczenie na pisal czy posmigam na tej panewce jeszcze z 800 km
moze sie tak stac ze stanie i koniec albo cos uszkodzić

[ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2005-05-08 20:25:56 ]

Cytat:
2005-05-08 17:18:25, falk20 pisze:
Mam pytanko Co moze sie stac jesli dalej bede jezdzil na uszkodzonej panewce?? Slysze ja coraz bardziej ostatnio slysze nawet w srodku samochodu,naprawde bardzo brzeczy.czy wytrzyma to jeszcze do 22 maja wtedy daje do mechanika zeby mi zmienil chce jeszcze na tym zrobic z 800 km. chce dodac ze cisnienie oleju ok i moc tez

aby panewka ??? śmiem wątpić !!!
one dają głuchy łomot a nie brząkają!!! masz coś lużnego np.-tzw.samolot albo inną blachę

penewka na 100% opinia 4 mechaników zle sie wyrazilem to jest takie gruchotanie
chce wiedziec ile mozna na tym jeszcze pociagnac skoro na wolnych obrotach slychac to juz w srodku jak sie wslucham

w Trucku znajomych też była słaba panewka i też mieli już tuż tuż remont robić bo ją było bardzo słychać....obruciła sie , i została zmielona przez wał...wał przy okazji zrobił sie jajowaty i nie bardzo nadawał sie do szlifu...

Cytat:
2005-05-08 18:57:03, falk20 pisze:
penewka na 100% opinia 4 mechaników zle sie wyrazilem to jest takie gruchotanie chce wiedziec ile mozna na tym jeszcze pociagnac skoro na wolnych obrotach slychac to juz w srodku jak sie wslucham

zgodnie z prawem Murphiego. rozwali się w najmniej właściwej sytuacji ;
sugeruję 01:30 w w wykiend podczas deszczu na totalnym zadupiu i nieuczęszczanej drodze polnej a na pokladzie będzie 6 osób załogi + pies i kot. /bez teściowej -na nieszczęście/

Cytat:
2005-05-08 19:25:08, automatic pisze:
zgodnie z prawem Murphiego. rozwali się w najmniej właściwej sytuacji ; sugeruję 01:30 w w wykiend podczas deszczu na totalnym zadupiu i nieuczęszczanej drodze polnej a na pokladzie będzie 6 osób załogi + pies i kot. /bez teściowej -na nieszczęście/

Moje mialy juz MILION okazji zeby spieprzyc mi jakis wyjazd, a caly czas wbrew fizyce wal sie obraca

Cytat:
2005-05-08 22:40:54, BolimA pisze:
Moje mialy juz MILION okazji zeby spieprzyc mi jakis wyjazd, a caly czas wbrew fizyce wal sie obraca

Ty jesteś namaszczony przez Pagana - Tobie nawet drogówka z wideoradarem schodzi z drogi gdy szalejes WuGieeMem po mieście...

A może by tak stworzyć małe archiwum dźwiękowe .....

Luz na panewce (1,6GLI).mp3
Luz na łożysku wału (1,6GLI).mp3
Luz na sworzniu tłoka (1,6 GLE).mp3
Luzy zaworowe (1,5 GLE).mp3
Dziura w wydechu (wszystkie wersje).mp3

Myślę, że w pewnych wypadkach byłoby to dla nas nieocenione....

[ wiadomość edytowana przez: Hubiszon dnia 2005-05-09 09:27:10 ]

Cytat:
2005-05-08 18:48:21, falk20 pisze:
chodzi mi o to zeby mi vktos napisal z wlasnego doswiadczenie na pisal czy posmigam na tej panewce jeszcze z 800 km moze sie tak stac ze stanie i koniec albo cos uszkodzić [ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2005-05-08 20:25:56 ]

buehehehehe ale fajne pytanie!!! Ty idź do jasnowidza z takimy pytaniami albo tarot sobie postaw!!!

Cytat:
2005-05-08 22:40:54, BolimA pisze:

czekaj czekaj !!!
a dni Twoje są naznaczone !!!
przez Murphe'go - jak się rozwalą to wybiorą chwilę gdy będzie
jak najwiecej problemów.

A właśnie ...
jak chruboczą panewki.

tzn jak odróżnić ten hałas od hałasu całego silnika ?

Cytat:
2005-05-09 11:59:34, Hubiszon pisze:
A właśnie ... jak chruboczą panewki. tzn jak odróżnić ten hałas od hałasu całego silnika ?

Poproś Bolime zrobi mp3 swojego silnika - nie sposób pomylić z czym innym

Bolima czekamy !

Cytat:
2005-05-09 09:26:16, Hubiszon pisze:
A może by tak stworzyć małe archiwum dźwiękowe ..... Luz na panewce (1,6GLI).mp3 Luz na łożysku wału (1,6GLI).mp3 Luz na sworzniu tłoka (1,6 GLE).mp3 Luzy zaworowe (1,5 GLE).mp3 Dziura w wydechu (wszystkie wersje).mp3 Myślę, że w pewnych wypadkach byłoby to dla nas nieocenione.... [ wiadomość edytowana przez: Hubiszon dnia 2005-05-09 09:27:10 ]

jak ktoś chce "wyjacy most.mp3" zapraszam

Hubi, pomysł świetny

Cytat:
2005-05-09 11:59:34, Hubiszon pisze:
A właśnie ... jak chruboczą panewki. tzn jak odróżnić ten hałas od hałasu całego silnika ?

ogólnie to jest efekt młota pneumatycznego
naprawde powiadam wam to ciężko pomylić z innymi odgłosami ,choć nie niemożliwe
jeśli raz słyszałeś/jechałeś to zapamiętasz

Właśnie nie słyszałem, a chętnie bym sobie posłuchał pewnych uszkodzeń coby nabrać doświadczenia

Narazie rozpznaję klekoczace zawory

[ wiadomość edytowana przez: Hubiszon dnia 2005-05-10 08:39:11 ]