Zuzycie bebnow hamulcowych i tego konsekwencje?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Czy ktos sie orientuje:
1) w jakis sposob ocenia sie stopien zuzycia bebnow hamulcowych
2) Jakie sa objawy ich zuzycia
3) Ile kosztuja nowe bebny

Dzieki

taaaa, producent podobnoć zaleca zużycie max 2 mm, a ile kosztują ? wentylowane czy nie ? bo jak wentyle to dwa razy co nie wentyle. Ostatnio zmieniałem

Ocenia się mierząc wewnętrzną ich średnicę. Max to 2 mm powyżej średnicy nominalnej.

Nowe bębny, w zalezności od producenta kosztują od ok 60 zł/szt. do 150 zł/szt.

Cytat:
2005-05-08 21:37:37, Lord_Darth_Vader pisze:
taaaa, producent podobnoć zaleca zużycie max 2 mm, a ile kosztują ? wentylowane czy nie ? bo jak wentyle to dwa razy co nie wentyle. Ostatnio zmieniałem

Chodzi o bębny, nie tarcze. Nie ma bębnów wentylowanych w dosłownym tego słowa znaczeniu.

Mierzy się ich grubość - czyli ile się starły - w katalogu sprawdzisz jaką min. mogą mieć szerokość. Oznaki zużycia - słaba siła hamowania lub tak jak u mnie "kopanie" i wibracje na pedale hamulca. Koszt jednego oryginału to ok 180zl.
Pozdrawiam

Wilku racja, ja czytam za szybko ostatnio cosik. Wybaczcie, jasne że chodzi o bębny a ja pisze o tarczach

co do cen, to polecam aukcje internetowe, oddaja jakis obraz rynku. Bębny od 80-100zl.

powiem tak
wymienilem u siebie bebny po 200kkm
i gdyby nie fakt ze mialem juz nowe od dosc dawna to stare bym tylko przetoczyl
ale za to teraz mam super hamowanie i spokoj na kolejne set km

Ja kiedys nie mialem czasu podjechac do mechanika wymienic sczek i bebnow mialem wtedy przejechane jakies 140kkm. Objawa zuzycia bylo takie tarcie/szorowanie dobiegajace z tylu przy hamowaniu. Skonczylo sie to tak ze w jednym z bebnow przetarl sie cylinderek i zaczal uciekac plyn. Nie zbyt przyjemne uczucie jak przy 100 km/h wpada ci pedal hamulca w podloge. Na szczescie nie bylem daleko od domu i jakies 20 km przejechalem 40km/h na resztkach plynu. Tak wiec jesli ktos slyszy jakies oznaki zuzycia tarcz/bebnow to radze tego nie odkladac
Pozdro...

jak jestesmy przy gebnach mam pytanie, bo zauwazylem to juz u innych takze
chodzi mi o charaktetystyczne skrzypienie z tylu przu puszczaniu hamulca, co to jest?? i jak te skrzypienie zlikwidowac

Cytat:
2005-05-08 21:38:51, WilK pisze:
Ocenia się mierząc wewnętrzną ich średnicę. Max to 2 mm powyżej średnicy nominalnej. Nowe bębny, w zalezności od producenta kosztują od ok 60 zł/szt. do 150 zł/szt.

a ja ma za freee tato ma kolege co puszcza oriona na handel a ze tam nowka zawicha to przeszczep mam jush nowki tarcze na przodzie,klocuszki,3x amorki Monroe :d jutro bedzie 4x, 1x beben nowka :d jutro bedzie 2x no i springi cale mietka ta zwiecha alewazne ze sprawna
Jutro rozrusznik patrzymy z oriona swiczki i kable