| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bemOLKA BMW Member BMW Marki | 2005-05-09 07:10:20 na internet też miało nie być vatu... |
kotrad BMW 520i E34 Wrocław | 2005-05-09 09:18:16 poprostu kończy sie kadencja tych ZŁODZIEJI i nikt nie chciał podpaść.
Ale jak juz bedą mieli posady to wtedy przejdzie |
bemOLKA BMW Member BMW Marki | 2005-05-09 11:17:33 Niestety srate komuchy widzą tylko koniec kariery swojej partii, zakładają nową i czują się jak nowo narodzeni... od początku można wciskać ludziom ten sam kit I niestety tak jeszcze dłuuuugo będzie. |
cjanek BMW Member BMW E-36 316i, Toyot ... w wolne dni mazury | 2005-05-09 11:26:04 Dokładnie, a ludzie całe wieki są wolnymi słuchaczami.
Dlatego że cytat który zacytuje ma w sobie coś: "Życie jest chorobą, cały świat szpitalem, a śmierć lekarzem". |
lind BMW E36 Compact Warszawa | 2005-05-09 12:29:01 Powracajac do tematu akcyza to rzeczywiscie ustawa o podatku ekologicznym nie przeszla ale w ciagu 2 tygodni maja sporzadzic kolejny pomysl ktory bedzie sie zwal podatek roczny blizyszych szegolow tego projektu nie znam. |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-05-09 12:29:08 najlepsze jest to:
" akcyza jest nielegalna!!!!" " won z akcyzą" itd a teraz jak wszyscy usłyszeli o "nowych- starych" podatkach: " akcyza może być" " złodzieje wymyślają ekologiczne gówna" I jak to sobie czytam(nie z forum) to aż chce mi się śmiać, pewnie, że akcyza jest taka czy owaka, ale handlarze, którzy jej nie płacili bo sprzedawali klientom i on sobie opłacał, krzyczeli najgłosniej bo ktoś musi 300zł. zapłacić, skandal! Kupują samochód za 5000 euro i najgłośniej krzyczą, że złodzieje zabrali im 300zł. A teraz gdy zobaczyli, że popadają jak odpowiednie podatki powchodzą to już akcyza jest GUT. Sami mogli rejestrowac, czy tylko opłacać, bo przeciez i tak to sobie wliczali w cene. pzdr |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-05-09 13:07:26
Zrozum, ze akcyza i kazdy tego typu podatek jest po prostu nielegalny! Po za papierosami i alkoholem na terenie UNI nie można pobierać żadnych opłat! A u nas się to robi i nie dość na tym jeszcze się zastrasza ludzi, że się będzie sprawdzać czy prawde zadeklarowali na umowach i próbuje w każdy sposób podważyć to co dana osoba mówi! Na ludzi z góry patrzy się jak na kombinatorów i złodzieji a to Oni są złodziejami a my poszkodowanymi !itd itp Powinno być tylko 2% do zapłacenia w Urzędzie skarbowym! tak jak jest przy autach krajowych i koniec! Podatek ekoloiczny istnieje w niemczech, ale płaci się go własnie co roku i w stosunku do zarobków miesięcznych niemca to jest pryszcz i na pewno nie przekracza wartości samochodu! (chyba, ze jakiegoś golfa z 79 ) No i co najważniejsze u nich widać na co idą te pieniądze - chętnie bym zapłacił więcej aby mieć chociaż w 50% takie drogi! |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-05-09 13:13:07
Aldik ja wiem jak jest, tylko chodzi mi o to, że my z tymi złodziejami nie wygramy, oni są zaprawieni w bojach i maja w tym co robią doświadczenie kilkudziesięcioletnie. Dlatego ja stałem sie takim bocznym obserwatorem, a co do akcyzy to masz racje, jest nielegalna itd ale nie o to mi chodziło, poprostu ludziom nie podoba się "mniejsze zło" w postaci akcyzy, więc bedą mieli "wieksze zło" w postaci jeszcze nie znanej. Tak czy siak bedzie gorzej. A to czy jest legalne czy nielegalne, to każdy wie i ja tego nie neguję. Pozdrawiam |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-05-09 13:16:41
Nie można stać z boku, trzeba głośno wyrażać swoją opinie i protestować. Dlatego nas sie robi za wariatów i okrada w każdym urzędzie, ponieważ schylamy głowę i sobie na to pozwalamy!!!!!!!!!! |
BeeMWe (S) BMW Master (Moderator) BMW 525 24v Olsztyn | 2005-05-09 15:02:36 Co z tego że zaczniemy protestować i głośno wyrażać swoją opinie, skoro żyjemy w państwie tylko z nazwy demokratycznym. Nawet jak pójdziesz pod Belweder czy do Ministerstwa Finansów glosić swoją opinie to i tak Cie oleją. Kiedyś gość chyba ze Szczecina poszedl na piechote do premiera z petycją od bezrobotnych, to go owszem przyjeli, ale co z tego wynikło - wielkie gówno, czy coś się zmienilo - nic. W rządzie myslą głównie o swoich stołkach, dietach i np żeby kupić nowe luksusowe fury za kilka milionów zł, ale trzeba na to znaleźć pieniadze czyli trzeba nam dowalić czym się da. I stąd biorą się nowe wspaniałe pomysły o podatkach ekologicznych itp. PS. Jeszcze troche i ludzie w tym popier.....kraju wyjda na ulice jak kiedyś w Argentynie. |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-05-09 15:05:45
z definicji demokracja to rządy większości. niedawno podali w radio, że ponad 60% kierowców jeździ bez pasów bezpieczeństwa. 60% to wg mnie większość. a przepisu jak nie znieśli tak nie znieśli. to taki mały przykładzik. pozdrawiam |
max230 BMW Member BMW 318iA E-36 Gdańsk | 2005-05-09 16:25:43
A ja wytoczyłem wojne , napisałem do urzedu celnego pismo o zwrot niesłusznie naliczonej akcyzy, i czekam na odpowiec, ale licze sie z tym ze bede musiał wystąpic z tym do sądu, paru juz wygrało. |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-05-09 16:47:00
i jeżeli Tobie się uda, to chwała Ci za to, pozdrawiam |
lukasz_xyz BMW Member 530d Belchatow | 2005-05-09 16:53:31
owszem, Kowencja Unijna mówi, że wewnątrz jej członków nie mogą być pobierane opłaty typu akcyza , jednak przepisy te mówią również, że inne opłaty regulują przepisy wewnątrzkrajowe, także podatek np. I-szo rejestracyjny będzie całkiem legalny. Ale z drógiej strony to może to i lepiej. Bo przynajmniej będziemy wiedzieli jakie poniesiemy koszta przy sprowadzeniu samochodu. I dodatkowy plus - nikt nie będzie musiał się martwić, że będzie prowadzona przeciwko niemu sprawa karno-skarbowa z tytułu zaniżonej wartości fakturowej. A rynek jest taki, że jeśli nasz kraj będzie miał dodakową zaporę finansową to samochody na zachodzie potanieją. |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-05-09 17:32:19
A z ciekawości ile i za jakie auto tej akcyzy zapłaciłeś?? - jak nie chcesz na ogólnym to pisz na prv. Jeżeli Ci sie uda to ja ide w Twoje ślady i pewnie wielu moich znajomych za kilkadziesiąt aut też o to wystąpi Ojj będzie się działo. Jeżeli sądy nagle zaleją pozwy to zacznie sie o tym głośno mówić to tak łatwo nas nie oleją a na pewno przestaną zastraszać niewidnnych i naiwnych obywateli! |
max230 BMW Member BMW 318iA E-36 Gdańsk | 2005-05-09 20:12:45 ARTYKUŁ
Proponuje przeczytac wraz z formulazem do wydrukowania. |
domanski BMW Friend Leszno | 2005-05-11 02:14:02 Miejska Górka dnia 6 maja 2005 roku.
Xxxxxx Xxxxxx ul. Xxxxxxx 00 00-000 Miejska Górka Naczelnik Urzędu Celnego w Poznaniu Oddział Celny Leszno ul. Degana 3 64-100 Leszno WNIOSEK O ZWROT NIESŁUSZNIE POBRANEGO PODATKU AKCYZOWEGO W związku z niesłusznie pobranym podatkiem akcyzowym niniejszym wnoszę o: Zwrot kwoty 5810zł. (słownie: pięć tysięcy osiemset dziesięć złotych) wraz z ustawowymi odsetkami naliczanymi od dnia 6 maja 2005r. do dnia zapłaty, nadpłaconego podatku akcyzowego, niesłusznie pobranego w związku z nabyciem na terytorium Niemiec w dniu 2 maja 2005r. samochodu osobowego marki BMW, numer nadwozia WBACAXXXXXXXXXX, nr silnika XXXXXXXXX Powyższe kwoty proszę przelać niezwłocznie na moje konto osobiste o nr 00 0000 0000 0000 0000 0000 0000 w Banku Zachodnim WBK SA w Rawiczu. UZASADNIENIE I PODSTAWA PRAWNA W dniu 2 maja 2005r. nabyłem na terenie Niemiec samochód osobowy marki BMW rok prod. 1999. W związku z tym faktem zostałem obciążony przez Oddział Urządu Celnego w Lesznie podatkiem akcyzowym w kwocie: 65 proc. kwoty, za jaką nabyłem osobowy marki BMW, tj. 16600zł. Którą to w dniu 6 maja 2005r. roku wpłaciłem na konto Izby Celnej. W/w kwotę musiałem wpłacić, aby uzyskać zaświadczenie niezbędne do rejestracji przedmiotowych pojazdów. Jednakże na mocy Traktatu o przystąpieniu Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej z dniem 1 maja 2004 r. zaczęło obowiązywać w Polsce prawo Unii Europejskiej. Traktat ten został ogłoszony w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 30 kwietnia 2004 r. Nr 90, poz. 864. Od dnia przystąpienia Polski do Unii Europejskiej polskie organy administracyjne i prawodawcze związane są zatem postanowieniami Traktatu Ustanawiającego Wspólnotę Europejską (dalej TWE). Na porządek prawny Unii Europejskiej składa się prawo pierwotne oraz prawo wtórne, uzupełniane orzecznictwem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (ETS), który został powołany w celu kontrolowania przestrzegania oraz dokonywania wykładni prawa wspólnotowego. Podstawową zasadą prawa wspólnotowego, ustaloną w orzecznictwie ETS, jest zasada nadrzędności, która przewiduje, że prawo pierwotne oraz akty wydane na jego podstawie będą stosowane przed prawem krajowym. Do aktów prawa pierwotnego zalicza się przede wszystkim traktaty wraz z towarzyszącymi im załącznikami i protokołami. Obecnie do obowiązujących traktatów należą m.in. Traktat o ustanowieniu Wspólnoty Europejskiej oraz Traktat o Unii Europejskiej. Ponadto do prawa pierwotnego zalicza się wszelkie kolejne traktaty nowelizujące oraz traktaty o przystąpieniu nowych państw. Należy zatem stwierdzić, że obowiązek zapłaty podatku akcyzowego w związku z nabyciem wewnątrzwspólnotowym samochodów osobowych jest niezgodny z: Art. 23 TWE ust. 1 i 2, który stanowi, że „podstawą Wspólnoty jest unia celna, która rozciąga się na całą wymianę towarową i obejmuje zakaz ceł przywozowych i wywozowych między Państwami Członkowskimi oraz wszelkich opłat o skutku równoważnym (...)”, Regulacje prawne dotyczące swobodnego przepływu towarów stanowią jedną z podstaw funkcjonowania rynku wewnętrznego, obejmujący obszar bez wewnętrznych granic, na którym zgodnie z postanowieniami TWE zostaje zapewniony m.in. swobodny przepływ towarów. Niezbędne jest wyeliminowanie wszelkich ceł oraz opłat o podobnym skutku w granicach Wspólnoty. Artykuł 23 zawiera zakaz dotyczący towarów pochodzących z państw Wspólnoty Europejskiej. Tym świniom nie można nic przepuścić bo oni za darmo nic Ci nie dadzą, jak ktoś ma do zworotu to tylko niech składa. |