| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PEPE 3,2V6 TORUŃ | 2005-05-09 23:24:18 Mam wrażenie mógłbyś do wyliczanki dopisać jeszcze kierownica ,ten pręt z gałką między siedzeniami itd...
I nie mów że czytałeś. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-05-10 09:26:53 1.Wisko test na zimnym, spróbuj zatrzymać, jeśli się uda jest ok
jeśli na ciepły się nie uda tez jest ok. W innym przypadku złe. 2.Wywal ten automat przy najbliższej sprzyjającej okazji. Reszta jest w książce jak masz tak jak tam napisane to dobrze. 3. Korek-odkręć przepłukaj mały otworek, jak nie pomoze może korek jest zepsuty. Korek ma na sprzedaż Qna. 4. Cykanie, cykają wtryskiwacze zazwyczaj ale to słowo jest mało prcyzyjne dla niektórych. Dzwonienie to spalanie stukowe, powinieś mieć czujnik który to wychwyci i reguluję. Jeśli masz gas to czujnik nic nie zrobi, tyczy się tylko benzyny. Jeśli masz stare paliwo w baku (bo gas) w którym oktany pouciekały to może być to samo. Uwazaj na to bo silnik będzie be.Wyprzedzenie zapłonu się nie zużywa to elektronika. No ale gas wiele zmienia, jeśli masz. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-05-10 09:44:28 Korka nie wyrzucja, spróbuj podmienić by mieć pewność.
Skup sie na otworkach .
A dzwonienie moze być powodem czegoś innego. Mnie np dzwonie osłona rury wydechowej od czasu do czasu. [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2005-05-10 09:45:36 ] |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-05-10 14:17:29
To trochę tak brzmi, jakby się termistat przestał otwierać. Czy chłodnica robi się gorąca, czy tylko ciepła? Wskazania zegara na desce trzeba traktować z przymrużeniem oka, kłamie jak naoczny świadek. Warto zweryfikować temperaturę Techem - wtedy będziesz wiedział coś. Tj. to samo, co wie ECU
Jeśli chodzi o sprawdzanie poziomu oleju w skrzyni - rozumiem, że dajesz jej trochę popracować stojąc na biegach - dopiero potem mierzysz (na P bądź N)? pozdr, Robert |
omega26 Omega C26NE automat Zapomniana | 2005-05-10 17:34:24 Co do tego ,że nowe wisko może być sprawne ,tez nie jestem przekonany po uprzednim przeczytaniu wątku na tym forum ,gdzie ktoś opisywał jak to nówka sztuka musiała byc wymieniona ,bo nie działała prawidłowo . Dokładnie z takimi samymi objawami jak ja mam . Najgorsze to jest to ,że spalanie wzrosło. Na techu sprawdzałem temperature i okazało się ,że przy dodawaniu gazu temperatura spadała i mechanik wymienił termostat i to też miało byc przyczyną wysokiego spalania ,bo niby silnik się nie dogrzewał . Jednak to nie pomogło ,a czy wisko jest spięte na krótko to niewiem . Jutro to mi sprawdzą . Jak jadę 100-120 km/h to słyszę lekki gwizd i wiem ,że to od tego przeklętego wisko . Jeżeli jutro mi tego nie zlokalizują to chyba muszę szybko zmienić mechanika . Bo to już ich druga wpadka . Najpierw poziom oleju ,który mierzę wedłu książki ,a teraz to wisko ,gdzie mówią ,że dział poprawnie . Ładnie chłodzi ,ale jednak spalanie i opory mnie jakoś nie pocieszają . W najbliżych dniach się jeszcze odezwę . Pozdro . |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-05-10 17:59:15
Eee, no właśnie tak kombinowałem, tylko mi się na odwrót napisało. pozdr, Robert |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-05-10 19:22:43
Hehe, normalny objaw. Tech podłączony wskazuje 93 C dodaje gazu trzymam a temperatura spada do 90 C, puszczam gaz wzrasta do 92,5 zasłaniamy chłodnicę, tem wzrasta do 93,5 i dalej nie chce, dodaje gazu i spada. Wszystko po to aby odpowietrzyć układ, nie udało się. Trzeba było do domu wracac obwodnicą i na prkingu następnego dnia dolać płyn. W/g mnie jest ok.
Spotkajmy sie w piątek gdzieś koło torunia, pomyslimy będzie konsylium. . |
omega26 Omega C26NE automat Zapomniana | 2005-05-20 09:47:08 Witam ponownie
Wymiana termostatu nie pomogła i spalanie jest nadal wysokie . Mają sprawdzać jeszcze sonde lambda ,bo wiosną palił mi max średnio 10.5 ,min średnio 9.8 ,a teraz pali 11-11.5 l ,nawet jak staram się jeździć bardzo delikatnie . Przy przepustnicy jest rurka z ząbkami i na niej jest mała blaszka ,którą mozna łatwo przesuwać na poszczególne ząbki . Czy tym się reguluje czułość pedału gazu ? . Wisko sprawdzali u mnie w taki sposób ,że mechanik przytrzymał wiatrak na wyłączonym silnku i dopiero po uruchomieniu maszyny stwierdził ,że jakby wisko nie było sprawne to by mu rękę urwało . Czy tak się testuje wisko ? Upierają się ,że działa poprawnie ,a mnie ten test specjalnie nie przekonał . W długim korku temperatura ,nawet mi nie drgnie ,powyżej pierwszej kreski . Na starym wisko ,jak jeszcze bylo sprawne ,wiatrak w korku po osiągnięciu np. 3 kreski załączał się i chłodził mocniej ,a teraz,przy nowym wisko , tego nie ma . Czy to jest poprawne działanie ? Niby chłodzi bardzo dobrze,ale nie wiem skąd te spalanie i samochód zrobił się wolniejszy .
Czy filtr do automatycznej skrzyni ,tak trudno dostać ? Bo ja czekałem cztery tygodnie i dziś przysłali i okazało się ,że ten nie pasuje . Jestem wku... na maksa . Olewają mnie . Miałem dziś dostać jeszcze jakąś gumę do układu kierowniczego ,która miała usunąć skrzypienie podczas skręcania ,jak samochód się rozgrzeje . I oczywiście nie dostali jeszcze ,a przypomnę ,że czekam na te duperele 4 tygonie . Czy to norma ? Czy dzisiaj gdzieś dostanę takie części ? Jest szansa ?
Pozdrawiam . |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2005-05-20 10:13:49 Cześć
odpowiedź dotyczącą sprzęgła wentylatora znajdziesz tutaj: Dyskusja na temat sprzęgła... Jak sprzęga za mocno to masz spore opory dla silnika... U mnie też wolniej się wkręcał i więcej palił... [ wiadomość edytowana przez: marekcaramba dnia 2005-05-20 10:17:55 ] |
omega26 Omega C26NE automat Zapomniana | 2005-05-20 10:30:01 Czytałem już wcześniej i u mnie ,po wymianie ,są podobne objawy np. przy dodaniu gazu wyraźny ,głośny szum wiatraka , Mechanicy ,co sprowadzili te wisko ,upierają się ,że działa poprawnie . Między innymi ,Twój przykład ,sprowokował mnie do testowania nowego wisko . Wychodzi na to ,że jest nie sprawne . Tam gdzie mieszkam jest tylko jeden dobry mechanik ,tylko że teraz nie jestem pewen czy taki dobry . Czy w korkach załącza ci się i bez dodawania gazu ,na wolnych obrotach ,wieje mocniej ?
|
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2005-05-20 11:23:45 Powiem tak. Na wolnych obrotach, nawet jak wisko przeniesie 100% obrotów silnika to nie będzie halasu. Pęd powietrza czuć.
Za to na zimnym silniku (nie włączonym) wiatrak kręci się bardzo lekko. Wcześniejsze nowe wisko trzymało delikatnie i powodowało to nadmierne przenoszenie momentu na wiatrak (duży hałas na zimnym silniku). Jeździłem tak kilka dni, myślałem, że musi się "ułożyć"... niestety tylko wymiana. Wymieniłem na inną sztukę (też nowe) i problem został rozwiązany. Wisko może być niesprawne nie tylko z powodu nie sprzęgania ale również z powodu zbyt mocnego "trzymania". |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2008-12-10 11:04:10 ... [ wiadomość edytowana przez: Schizm dnia 2008-12-10 11:10:35 ] |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2008-12-10 11:13:26
o właśnie ja to samo mam. Może ktoś rozwiązał ten temat? |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-12-10 17:46:10 Agonia uszczelki głowicy. |